070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   14 dagen
 • Vanaf Amsterdam
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 3450,- per persoon
Prijzen en aanvragen

De Kaap Culinair – Luxe

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Kaapstad, Constantia Alphen Boutique Hotel 2
2 3-5 Paternoster, westkust Abalone House & Spa 2
3 5-6 Tulbagh, Wellington Grand Dedale 1
4 6-8 Kleine Karoo, Oudtshoorn Rosenhof Country House 2
5 8-10 Tuinroute, Knysna, Plettenberg Bay Lairds Lodge 2
6 10-12 Hermanus Schulphoek Boutique Hotel 2
7 12-14 Franschhoek Grande Provence Owner’s Cottage 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Tafelberg Kaapstad
 • Rondreis Zuid-Afrika Chapmans Peak Houtbaai
 • Rondreis Zuid-Afrika wijnland Constantia Steenberg
 • rondreis zuid-afrika kaapstad camps bay boulevard

Kaapstad, Constantia

Dag 1 t/m 3
Na een comfortabele non-stop KLM vlucht van ruim elf uur maken we in de aankomsthal kennis met onze privéchauffeur die ons naar ons eerste overnachtingsadres brengt. Hij overhandigt ons de luxe reismap met routebeschrijvingen, allerhande tips en informatie die we nodig hebben voor onze reis. We beginnen de volgende dag met een uitgebreid ontbijt. Onze huurauto wordt na het ontbijt bezorgd, waarna we op pad gaan.

Tafelberg
We hoeven niet ver te rijden naar het dalstation van de kabelbaan die ons naar de top van de Tafelberg brengt. Met helder weer genieten we hier van het uitzicht over Kaapstad en de Tafelbaai met Robbeneiland. Weer beneden aangekomen rijden we naar het oudste gedeelte van Kaapstad, waar nog een aantal goed geconserveerde historische bezienswaardigheden te vinden is, zoals het Kasteel de Goede Hoop, de Compagniestuinen en het Oude Stadhuis. We nemen een kopje koffie op één van de terrasjes en bekijken de marktkraampjes op Greenmarket Square.

Testkitchen
We rijden daarna snel door naar de wijk Woodstock voor ons eerste culinaire hoogtepunt van deze reis in The Test Kitchen. Dit restaurant is diverse keren uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika en staat op sommige lijsten ook in de top 100 van beste restaurants ter wereld. Als we aankomen is dit precies het type restaurant waar we van houden: niet groot, aangenaam informeel, een open keuken, vriendelijk en deskundig personeel. En het eten? Werkelijk geweldig. Wel experimenteel, maar zeker niet té.
Voordat we teruggaan naar ons hotel brengen we nog een kort bezoek aan het Victoria & Alfred Waterfront, een groot winkelcentrum in de haven van Kaapstad. Ook hier is een grote keuze uit restaurants waar je lekker en gezellig kunt eten, maar qua prijs-kwaliteitverhouding is dit vermoedelijk niet de allerbeste locatie. Na zo’n dag vol verschillende indrukken vinden we het heerlijk om vanavond ‘thuis’ te dineren.

Kaap de Goede Hoop
De volgende dag besluiten we te kijken wat de omgeving nog meer te bieden heeft. We rijden naar het zuidelijkste punt van het schiereiland en komen aan bij het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. Geteisterd door stormen is menig schip in het verleden voor de kust vergaan en volgens de overlevering vaart het spookschip De Vliegende Hollander hier nog steeds rond. Op de terugweg rijden we over de indrukwekkende kustweg Chapman’s Peak en via de chique badplaats Camps Bay terug naar Constantia. Op korte afstand van ons hotel vinden we diverse wine estates waar we een aantal bijzondere wijnen mogen proeven. Voor het dineren ‘moesten’ we een keuze maken: La Colombe of The Greenhouse, beide in Constantia. We hebben gekozen voor de laatste. The Greenhouse is opnieuw intiem, met plek voor minder dan 50 gasten. ‘Een schilderij op je bord met uitgekiende echte smaken’, schreef Nederlandse culinaire blogger Charlotte Olthoff. Er is keuze uit 4, 6 of 7 gangen maar je kunt ook à la carte eten. The Test Kitchen was experimenteler van aard, maar hier is het eten gewoon zoals het moet zijn: uitzonderlijk goed, met heerlijke wijnen in een prachtige omgeving.

U slaapt in het Alphen Boutique Hotel in een classic suite inclusief ontbijt. Lees ook: Kaapstad, een stad om verliefd op te worden.

1 Alphen Boutique Hotel
Alphen Boutique Hotel
 • Rondreis Zuid-Afrika Paternoster witte huisjes
 • Strand Paternoster
 • Rondreis Zuid-Afrika Paternoster Abalone House kok
 • Natuurgebied Langebaan bij Paternoster

Paternoster, westkust

Dag 4
Vandaag gaan we op weg naar een verborgen pareltje aan de westkust van Zuid-Afrika: Paternoster. Dit witte vissersdorpje is een oase van rust op circa 2-2,5 uur rijden ten noorden van Kaapstad. We kiezen niet voor de snelste, maar de mooiste route, dwars door het West Coast National Park. We stoppen voor een kopje koffie in het Geelbek Restaurant in het park, een mooi bewaard nationaal monument in Kaap-Hollandse bouwstijl. Daarna rijden we langs de lagune van Langebaan en spotten onderweg verschillende soorten antilopen en vogels.
Er staat vandaag een lunch op het programma in een bekend restaurant aan het strand van Langebaan waar traditionele visspecialiteiten op het menu staan, of liever gezegd, op de ‘braai’ liggen. In een informele ambiance, met onze voeten in het zand en met uitzicht op de lagune, likken we onze vingers af bij de catch of the day.
’s Middags maken we een lange strandwandeling in Paternoster, waar de kleurrijke vissersbootjes op het strand een prachtig contrast vormen met de witte huisjes en de blauwe oceaan. De zilte zeelucht doet ons alweer uitkijken naar ons diner in restaurant Reuben’s in ons boetiekhotel.

U slaapt in Abalone House & Spa in een standard superior suite inclusief ontbijt.

2 Abalone House & Spa
 • rondreis zuid-afrika Tulbagh vallei
 • rondreis zuid-afrika tulbagh monumenten
 • rondreis Zuid-Afrika wijnland Tulbagh vallei
 • rondreis Zuid-Afrika Tulbagh bloesem
 • rondreis zuid-afrika Tulbagh

Tulbagh, Wellington

Dag 5 & 6
We verlaten de kust en rijden het binnenland in, waar de dorpjes Tulbagh, Ceres en Wellington liggen. Een gebied waar fruit wordt geteeld en volop wijn wordt geproduceerd. In Tulbagh maken we een wandeling door Kerkstraat, met zijn grootste collectie nationale monumenten in één straat. In Rijk’s Country House, dat hoort bij het gelijknamige wijnhuis, genieten we van een lunch op het Iceberg terras, met een uitstekende wijn uit eigen kelder. Na de lunch melden we ons bij het proeflokaal voor een interessante, interactieve proeverij onder leiding van manager Louis.

Vanuit Tulbagh is het circa een uur rijden naar ons overnachtingsadres voor de komende twee nachten op het Doolhof Wine Estate aan de rand van Wellington. We maken de volgende dag een flinke wandeling door de wijngaarden en nemen daarna uitgebreid de tijd om van de faciliteiten en het uitzicht van ons schitterende Kaap-Hollandse landhuis te genieten. We verheugen ons nu al op het 4-gangen table d’hôte diner en hopen dat de temperatuur vanavond aangenaam genoeg is om op het terras of bij het zwembad te dineren.

U slaapt in Grand Dédale Country House in een elegant suite inclusief ontbijt.

3 Grand Dedale
 • Struisvogels bij Oudtshoorn
 • rondreis zuid-afrika karoo oudtshoorn swartbergen
 • rondreis Zuid-Afrika Oudtshoorn Buffelsdrift game drive
 • rondreis zuid-afrika karoo oudtshoorn struisvogels
 • Rondreis Zuid-Afrika Karoo landschap Wildebeesten
 • Rondreis Zuid-Afrika Calitzdorp port proeven

Kleine Karoo, Oudtshoorn

Dag 7 & 8
Een lange rit van circa 4,5 uur rijden brengt ons vandaag naar de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn. We volgen de langste wijnroute van Zuid-Afrika, Route 62, door de Kleine Karoo. Dit dunbevolkte gebied ligt tussen de droge Karoowoestijn en de groene kuststrook in. Onderweg rijden we door de mooie Robertson wijnvallei en passeren we het centrum van de portindustrie, Calitzdorp. We kunnen de hele dag over dit traject doen, dus onderweg is er voldoende tijd voor een stop bij een wijnhuis, een kopje koffie of een lekkere lunch op een mooie locatie. ’s Avonds is voor ons een tafel gereserveerd in het restaurant van ons boetiekhotel. Op het menu staan streekgerechten als Karoo lam en uiteraard struisvogelbiefstuk. Dat wordt nog moeilijk kiezen!

Swartbergpas
De volgende dag maken we een tour over de Swartbergpas naar het dorpje Prince Albert. De smalle, onverharde en kronkelige weg is misschien niet ieders ‘cup of tea’ maar we worden onderweg beloond met prachtige vergezichten. In Prince Albert melden we ons bij de kookschool African Relish, waar we ons hebben aangemeld voor een kookles van een halve dag (start om 14.00 uur) en de fijne kneepjes leren van het bereiden van de klassieke Karoo-gerechten. Na afloop voelen we ons volleerd kok en gaan we aan tafel om ons resultaat op te eten.

U slaapt in Rosenhof Country House (*) in een standaard kamer inclusief ontbijt en 1 x diner.
(*) indien u ook de kookles wilt volgen, dan verblijft u de tweede nacht in Prince Albert.

4 Rosenhof Country House
 • Cruise op de Knysna lagune
 • rondreis Zuid-Afrika, Knysna
 • rondreis zuid-afrika Tuinroute Knysna lagune
 • Rondreis Zuid-Afrika Tuinroute Knysna oesters
 • Knysna Featherbed Nature reserve

Tuinroute, Knysna, Plettenberg Bay

Dag 9 & 10
Onze volgende bestemming ligt in het hart van de zogenaamde Tuinroute. De twee bekendste plaatsen in deze regio zijn Knysna en Plettenberg Bay. Ons bijzondere logeeradres ligt tussen Plettenberg en Knysna in.. Zullen we een boottocht maken op de lagune van Knysna en oesters proeven? Of gaan we een wandeling maken in het Robberg natuurreservaat of op de lange zandstranden van Plettenberg Bay? Ook de keuze van lunch- en dinerrestaurants is niet makkelijk gemaakt. Gaan we voor Pembrey’s Bistro of Zachary’s in Knysna, of voor Emily’s Restaurant, Ristorante Enrico of Bramon’s Restaurant in Plettenberg Bay? Of blijven we gewoon lekker dineren in The Boma in onze lodge, waar we naast een tongstrelend menu ook genieten van een prachtig uitzicht op de lagune?

U slaapt in Lairds Lodge Country Estate inclusief ontbijt.

5 Lairds Lodge
 • rondreis zuid-afrika hermanus walvis cruise
 • rondreis zuid-afrika Hermanus dolfijnen
 • Rondreis Zuid-Afrika Hermanus aanzicht
 • Hermanus Birkenhead House gerecht garnalen
 • rondreis Zuid-Afrika Hemel en Aarde Vallei Creation
 • hotel Birkenhead House Hermanus
 • Hotel Birkenhead House Hermanus paarden
 • Hermanus Hemel en Aarde Vallei wijngaard Paul Cluver
 • rondreis Zuid-Afrika Hermanus Hemel en Aarde Vallei wijngaard
 • Hermanus Birkenhead House white shark cage dive
 • Rondreis Zuid-Afrika Hermanus zwemmen
 • Rondreis Zuid-Afrika Hermanus cliff path wandelen

Hermanus

Dag 11 & 12
Ook vandaag staat er weer een flinke autorit op het programma van circa 4,5 uur, dus we vertrekken direct na het ontbijt naar Hermanus. In de periode juni t/m november is Hermanus een geliefde trekpleister vanwege de walvissen die zich ophouden in Walker Bay, de baai waaraan Hermanus gelegen is. Vanaf de kant kunnen we met onze verrekijker de walvissen naar adem zien ‘happen’, maar we hebben aan het einde van de middag ook een boottocht geboekt zodat we kans hebben de walvissen van dichterbij te kunnen zien. Wat een geweldige ervaring als een zuidkaper op enkele tientallen meters van onze boot ineens omhoog springt en zich met een daverende klap op het water stort! En dan nog even met zijn staart naar ons zwaait. Onvergetelijk!
We hebben vooraf al een tafeltje gereserveerd in The Pavilion Restaurant van hotel The Marine in het centrum van Hermanus en genieten tijdens ons diner van het uitzicht op de baai.

Hemel-en-Aarde vallei
De volgende dag gaan we op verkenning in het kleine wijngebied dat tussen Hermanus en Caledon is gelegen: de Hemel-en-Aarde vallei. Deze 6,7 kilometer lange vallei kent een aantal kleine wijnhuizen met ‘grote’ wijnen die ons keer op keer verrassen. Ons eerste bezoek is aan het boetiekwijnhuis Bouchard Finlayson, dat zich heeft gespecialiseerd in pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc. Druivensoorten die het in deze omgeving goed doen. Andere wijnhuizen die we passeren zijn onder andere Hamilton Russell, Newton Johnson en Southern Right. Bij Creation Wines is voor ons een bijzondere proeverij gereserveerd waarbij tapas worden gecombineerd met wijnen, om de smaken van beide optimaal tot hun recht te laten komen. Of we vanavond nog uitgebreid gaan dineren weten we nog niet, voorlopig gaan we uitgebreid genieten van alle lekkernijen die ons worden voorgeschoteld.

U slaapt in Schulphoek Boutique Hotel & Restaurant in een standaard kamer inclusief ontbijt.

6 Schulphoek Boutique Hotel
 • rondreis Zuid-Afrika Franschhoek wine tram in landschap
 • rondreis zuid-afrika franschhoek wijnproeverij wine tram
 • Franschhoek
 • rondreis Zuid-Afrika Franschhoek, wine tram
 • Franschhoek, terras Grande Provence
 • rondreis zuid-afrika franschhoek wijnvelden

Franschhoek

Dag 13 & 14
Langzaam maar zeker naderen we het eindstation van onze reis. We hoeven maar zo’n 110 kilometer naar Franschhoek te rijden, maar we besluiten een omweg te maken en de mooie kustweg R44 te volgen via Somerset West en Stellenbosch. Onderweg nemen we een kijkje bij de pinguïnkolonie op Stony Point, één van de twee broedkolonies in Zuid-Afrika (de andere bevindt zich op Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad). Rond lunchtijd arriveren we bij het Vergelegen Wine Estate in Somerset West. Naar onze mening één van de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika met een prachtig bewaard herenhuis (nu museum) en een grote tuin waar je in de zomermaanden kunt genieten van een picknicklunch. In de wintermaanden moet je voor de lunch uitwijken naar het Camphors of Stables Restaurant. We wandelen na de lunch nog even door de tuin en gaan daarna naar de buurman, Morgenster, waar we ter afwisseling van alle heerlijke wijnen die we tot nu toe hebben geproefd, deelnemen aan een olijfolieproeverij. Een totaal nieuwe ervaring. Met een eersteklas Extra Virgin olijfolie op zak rijden we vervolgens naar Franschhoek.

Helshoogtepas
De laatste twee nachten brengen we tussen de wijngaarden door op het wine estate Grande Provence. Vanavond laten we ons culinair verwennen in het restaurant van Grande Provence. De volgende dag gaan we de omgeving verkennen en komen tal van wijnhuizen tegen met klinkende namen. Op de Helshoogtepas, tussen Franschhoek en Stellenbosch, komen we langs Delaire Graff Estate. Lunchen of dineren in de restaurants van Delaire Graff is meer dan de maaltijd op zich. Het is een ervaring waar je de tijd voor neemt. En zo zijn er nog meer restaurants in de omgeving van Franschhoek en Stellenbosch die vanwege hun uitzonderlijke keuken, gastvrijheid, locatie of anderszins tot de absolute top horen en een waardige afsluiting zijn van ons culinaire ‘avontuur’ in Zuid-Afrika.

U slaapt in Grande Provence Owner’s Cottage in een merlot kamer inclusief ontbijt en geselecteerde drankjes.

Vlucht Kaapstad-Amsterdam
Dag 15 & 16
Aangezien onze KLM vlucht pas rond middernacht vertrekt, hebben we nog een laatste volle dag om te genieten van al het moois en lekkers dat Zuid-Afrika te bieden heeft. ’s Avonds rijden we vanuit Franschhoek in circa een uur naar de luchthaven van Kaapstad, waar we de huurauto inleveren en inchecken voor onze vlucht naar Amsterdam. We kunnen terugkijken op een heerlijke reis in alle opzichten.

We hebben veel individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Bezoek onze pagina met het complete aanbod van onze Zuid Afrika rondreizen!

7 Grande Provence Owner’s Cottage

Alphen Boutique Hotel

Dit 5-sterren luxe boutique hotel ligt in Constantia, het oudste wijngebied van Zuid-Afrika. Het heeft een klassieke inrichting maar tevens alle faciliteiten die u van een hotel als dit verwacht, inclusief luxe spa. In het sfeervolle restaurant worden uitstekende maaltijden geserveerd. Het zwembad ligt in de uitgestrekte fraai aangelegde tuin.

Faciliteiten
Restaurant, bar, snackba...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Abalone House & Spa

Dit sfeervolle boetiekhotel ligt in het kustgebied van het fraaie 'witte' dorpje Paternoster aan de noordkust van de West-Kaap in Zuid-Afrika (ca 50 km van Kaapstad). Abalone House bevindt zich op slechts 200 meter van de zee. In het wellnessgedeelte kunt u gebruik maken van diverse spabehandelingen. Het nationaal park West Coast is minder dan een uur rijden. Faciliteiten Ruebens Restaurant, b...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Grand Dedale

Grand Dédale nabij Wellington in de wijnlanden is een prachtig wit Kaaps landhuis,omgeven door wijnvelden en ingebed tussen drie bergmassieven. Alles ademt hier smaak en aandacht. Op de veranda en bij het zwembad vindt u lichte kleuren, de inrichting van de kamers doet niet onder voor die van het huis. Er is veel te doen in de omgeving: wijnproeverijen en rondleidingen, golfen, toeren door de pra...

Dag 5-6
Bekijk hotel

Rosenhof Country House

Aan de rand van het uitgestrekte struisvogelstadje Oudtshoorn, tevens de hoofdstad van de Klein Karoo, vind je Rosenhof Country House. Dit hotel heeft z’n naam te danken aan de prachtige rozentuin, die deze 5-sterren luxe accommodatie omgeeft. In de romantisch ingerichte kamers komen accenten van rozen terug. Het hotel heeft een luxe spa voor massages en schoonheidsbehandelingen en een uitsteken...

Dag 6-8
Bekijk hotel

Lairds Lodge

Lairds Lodge is een prachtig gerestaureerd Victoriaans landhuis. Het is een zeer smaakvol en 'warm'ingerichte accommodatie, waar u zich direct zult thuis voelen en zult genieten van het diner in het restaurant. Het ligt op 8 km van Plettenberg Bay en het dubbele van Knysna. Alle kanten op vindt u rustige stranden en fraaie natuurgebieden. Zowel bij Plettenberg Bay als (vooral) Knysna liggen mooie ...

Dag 8-10
Bekijk hotel

Schulphoek Boutique Hotel

Het 5 sterren Schulphoek Boutique hotel & Restaurant is ligt op een bijzondere plek aan een baai bij Hermanus: vanuit de lounge, de tuin of het restaurant kunt u met een beetje geluk (in het seizoen) de walvissen zien dobberen. Ze komen hier ook vaak om te baren. Schulphoek is niet alleen daarom een bijzondere accommodatie: voor de gasten wordt er ’s avonds uitstekend gekookt in het ‘Fine ...

Dag 10-12
Bekijk hotel

Grande Provence Owner’s Cottage

Grand Provence is een 300 jaar oude historische wijngaard bij het hugenotenplaatsje Franschhoek. In de 'Owners Cottage', een landhuis in Kaapse stijl, op de wijngaard zijn vijf luxe suites gecreëerd. De gasten vinden hier tevens een luxe spa en een prachtig zwembad. Zij worden uitgenodigd voor een tour en een wijnproeverij. Franschhoek, met enkele toprestaurants, mooie terrassen en gezellige wink...

Dag 12-14
Bekijk hotel

De Kaap Culinair – Luxe

Bel of mail mij terug