- Home
- culinaire reizen
- Italië
- Culinaire slowfood reis Umbrië
Tijdens deze culinaire rondreis Umbrië, ontdekt u een regio, ook wel ‘Groene Hart van Italië' genoemd, die niet alleen opvalt door zijn rijke natuur, maar ook veel oude stadjes heeft met straten met kinderkopjes, prachtige kathedralen en oude forten. Het is ook een streek die bekend staat om haar goede keuken en uitstekende wijnen. Het startpunt van de reis is Orvieto, waar de kathedraal een gotisch meesterwerk is. Daarna gaat de reis naar Todi en volgt u de route van St Franciscus van Assisi, u gaat verder naar Perugia met zijn Etruskische muren, 16eeeuwse paleizen en de chocoladefabriekjes. U bezoekt: San Martino in Campo, Orvieto, Todi, Assisi, Bevagna, Montefalco, Torgiano, Perugia, het Meer van Trasimeno, Castiglione del Lago
Slow food producten
Tijdens deze culinaire reis heeft u de mogelijkheid om een aantal van de mooiste Slow Food producten van deze streek te proeven. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige producten en dranken die soms in hun voortbestaan bedreigd worden:
- De baby Pecorino kaas
- De extra vergine olijfolie uit de streek rond Montefalco
- De extra vergine olijfolie uit de streek rondom Spoleto
Slow food reis
De Fagioline di Trasimeno is een linzenachtige boon, typisch voor deze streek. Ze is zeer klein, ongeveer het formaat van een rijstkorrel, zacht, boterachtig en vol smaak. De gedroogde bonen worden gekookt gegeten met een beetje extra olijfolie. De verse bonen (cornetti) worden gebakken met tomaten en knoflook. Deze boon groeit op de terrasvormige hellingen rondom het Meer van Trasimeno. Ontdek het tijdens deze slow food reis.
De wijn Sagrantino di Montefalco dankt zijn naam aan de druif waarvan hij is gemaakt. Na een aantal eeuwen gekweekt te zijn op de heuvels van Umbrië, wordt de Sagrantino gerekend tot de autochtone soorten. Over haar afkomst bestaan diverse theorieën, sommigen geloven dat de eerste Franciscaanse broeders hem hebben geïmporteerd vanuit Spanje, anderen houden het erop dat hij door de Saracenen naar Italië gebracht is. Deze wijn kan wordt pas gedronken als hij minstens 30 maanden gerijpt is, waarvan 12 maanden in houten vaten.
Slow food restaurants uit de Ostie d'Italia Slow Food gids
U zult heerlijke en authentiek lokale gerechten proeven in de zorgvuldig geselecteerde restaurants die alle aanbevolen zijn in de ‘Osterie d’Italia’ Slow Food gids. Het gaat om kleinschalige lokale trattoria’s die nog steeds uitsluitend verse lokale producten in hun gerechten gebruiken en hun maaltijden bereiden aan de hand van lokale recepten.
U heeft de mogelijkheid om uitstekende wijnen uit deze streek te proeven:
- De beroemde Sagrantino wijn
- De wijnen en lokale producten uit het Palazzo del Gusto, de regionale Enoteca van de Umbrische wijnproducenten
Maar ook andere producten zoals:
- De Baci Perugina (kusjes uit Perugia) en andere lokale bonbons in het Chocolade Museum
- De typische traditioneel gebak en lekkernijen uit Orvieto en Perugia
U bezoekt wijnhuizen, (banket)bakkerijen, boerderijen en lokale markten waar regionale producten worden verkocht.
Kunst, historie cultuur en natuur van Umbrië
Tijdens deze culinaire rondreis Umbrië ontdekt u ook de meest interessante monumenten, kunstwerken, kerken en natuurlandschappen van de streek:
- Orvieto, gelegen op de punt van een rots, biedt prachtige vergezichten en heeft een schitterende gotische kathedraal.
- Todi is weer zo’n prachtige Middeleeuws stadje met een overvloed aan antieke gebouwen en smalle straatjes.
- Assisi, een spiritueel centrum met de basiliek van St Franciscus van Assisi.
- Perugia, gelegen op een heuvel, zonder twijfel één van de mooiste antieke steden van Italië.
- Het Meer van Trasimeno, één van de grootste meren van Italië, en de typische plaatsjes rondom het meer zoals Magione en Castiglione del Lago
Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië. En lees het artikel van culinair journalist Onno Kleyn over slow food.