Je kunt er niet omheen als je in het land bent: de Vietnamoorlog (1955 – 1975). Het doet de geschiedenis geen recht maar toch een korte samenvatting. Nadat de Franse kolonialisten Vietnam noodgedwongen verlieten ontstond er een strijd tussen de bevolking in het noorden en het zuiden van Vietnam. De noorderlingen, onder leiding van Ho Chi Minh, omarmden het communisme met Rusland en China als bondgenoten. Het zuiden was georiënteerd op het kapitalisme en de Verenigde Staten. Omdat de Amerikanen bang waren dat ‘de communisten’ de strijd zouden winnen en dit een domino-effect in de regio zou hebben, besloten ze het zuiden te steunen. Met een bloedige oorlog tot gevolg. Mede door de publieke opinie en omdat succes uitbleef trokken de Amerikanen zich uiteindelijk terug en ontstond de ‘Socialistische Republiek Vietnam’.
Het Napalmmeisje
De foto van de 9 jarige Kim Phuc, op de vlucht voor Napalm waarbij haar rug en armen verbranden, gaat de hele wereld over. Kim heeft de Vietnamoorlog overleefd, woont in Canada en heeft een foundation opgericht die oorlogskinderen helpt. De beroemde foto hangt in het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City. Op het buitenterrein staan tal van tanks, helikopters, wapentuig die in de oorlog werden gebruikt. Binnen hangen veel foto’s van de gruwelijkheden van de oorlog. Volgens Vietnam zijn er 4 miljoen directe en indirecte slachtoffers van het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat de Amerikanen over de jungle spoten om de schuilplaatsen van de Vietcong op te sporen. De foto’s van mismaakt geboren kinderen door Agent Orange zijn gruwelijk.
Cu Chi Tunnels
Even ten noorden van Ho Chi Minh City liggen de Cu Chi tunnels. Een uitgebreid stelsel van tunnels waar de Vietcong strijders uit het noorden zich schuilhielden en de guerrilla tegen het zuiden en de Amerikanen uitvochten. De tunnels waar je (weliswaar gebukt) nog steeds door kan lopen vormden samen met grote keukens, ziekenhuizen, enz. een complete stad. Bomkraters, booby traps in allerlei soorten laten zien dat het niet bepaald een prettig onderkomen was. De Cu Chi Tunnels kunnen natuurlijk ook opgenomen worden in onze rondreis: De schatten van Vietnam.
My Lai
Een absoluut dieptepunt in de Vietnamoorlog is de moordpartij in het dorp My Lai in maart 1968. My Lai ligt zo’n 100 km ten zuiden van Hoi An, dicht bij de kust. De Amerikanen hadden inlichtingen dat zich in dit dorp Vietcong strijders verscholen. De opdracht was om hen te doden. Aangekomen in het dorp troffen ze alleen ouderen, vrouwen en kinderen aan maar in een collectieve razernij werd besloten alles plat te branden en iedereen te doden. Vrijwel alle ca 500 inwoners van het dorpje werden doodgeschoten; slechts 11 bewoners overleefden de slachting. Bij het Son My Memorial loop je door de restanten van het dorp en in de expositieruimte kun je desgevraagd kijken naar een door KRO Reporter, in 1993 gemaakte documentaire over dit drama. Zeer indrukwekkend.
Vinh Moc tunnels en de Demilitarized Zone (DMZ)
Even ten noorden van Hué vormde de DMZ de scheiding tussen Noord- en Zuid Vietnam. Bij het plaatsje Vinh Moc, net ten zuiden van de DMZ werd, zoals op meer plekken, een uitgebreid tunnelstelsel gegraven. Hier konden de bewoners schuilen voor de vele bombardementen rond de DMZ. Bij de Hien Luong brug die het noorden en zuiden verbond vind je een monument en museum en in de omgeving herinneren veel begraafplaatsen aan de zware strijd in dit gebied. DMZ-tours kun je o.a. vanuit Hué boeken.