070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Ho Chi Minh City, een bruisende heksenketel

We vallen met onze neus in de boter…gele chrysanten.  Het Vietnamese Nieuwjaar, het TET-feest, wordt gevierd in Ho Chi Minh en overal staan potten met deze bloemen. Miljarden moeten er gekweekt zijn. De Nguyen Hue, een brede boulevard in het centrum is ingericht als bloemencorso. Overal poseren (de nationale sport) vrouwen en kinderen in hun mooiste traditionele kleding: een lange wijde broek met daarover een felgekleurde, lange, strakke jurk met zijsplitten tot in de taille. Elegant is het zeker.

Heksenketel
Ho Chi Minh ofwel Saigon zoals iedereen de stad nog noemt is een stad waar je aan moet wennen. Het is een energieke heksenketel met meer dan 8 miljoen inwoners en meer dan 2 miljoen brommers en scooters. Tel daar de voortdurend toeterende taxi’s (overigens goedkoop en handig vervoer) en auto’s bij op en de chaos is compleet. Oversteken lijkt onbegonnen werk maar na een paar keer ontdek je dat je gewoon moet ‘gaan’ en dat alles soepel om je heen rijdt.

Uiteraard neemt onze rondreis in Vietnam u ook mee naar Ho Chi Minh, neem contact op voor de mogelijkheden.

Het centrum
Alhoewel Vietnam nog steeds een socialistische republiek is merk je daar weinig van. In het centrum van Ho Chi Minh (district 1) liggen rond de eerder genoemde Nguyen Hue en de Khoi luxe winkels als Prada, Chanel, Rolex. Hier vind je ook een bijzondere combinatie van koloniale gebouwen uit de Franse tijd en hypermoderne wolkenkrabbers. Een aanrader is een bezoek aan de dag- en avondmarkt Ben Thanh. Het contrast is groot met de omliggende wijken met kleine winkeltjes en bedrijfjes, waar mensen op straat eten, plezier maken en een vriendelijke levenslust uitstralen.

Om de stad te ontdekken is een rondrit met een fietstaxi leuk. Spreek van te voren de lengte en een prijs af. Ook bijzonder (overdag) is een tocht per boot vanuit het centrum (de kade van Ton Duc Thang Street) naar de wijk Cholon ofwel Chinatown (district 5). In deze wijk ligt een aantal Chinese pagoden en een bezoek aan de grote Binh Tay markt is een feest van geur en kleur. Veel goedkope restaurantjes vind je in de ‘backpackersbuurt’; de straatjes tussen de Pham Ngu en de Bui Vien in district 1.

Oorlogsmuseum
Wat mij betreft een ‘must’ maar een minder vrolijke, is een bezoek aan het War Remnants Museum (district 3). Dit museum is gewijd aan de Vietnamoorlog en hangt vol gruwelijke foto’s van het oorlogsgeweld, van kinderen verminkt door Agent Orange, een chemisch ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen gebruikten om de Vietcong op te sporen. Nog steeds leven miljoenen mensen in Vietnam met de gevolgen van dit gif.

Bel of mail mij terug