070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Ha Long Bay; niet te missen tijdens je rondreis in Vietnam

Het is dé foto van Vietnam: felgekleurde vissersbootjes aan een strand in een azuurblauwe zee waaruit rotsen recht omhoogrijzen. Ha Long Bay heeft zo’n 3.000 van deze rotseilandjes en dat de Vietnamezen de baai de naam hebben gegeven van een draak die uit zee komt is logisch. Een beetje geluk moet je wel hebben; die azuurblauwe zee en de spectaculaire zonsondergangen zie je niet als het bewolkt is. Maar ik vond zelfs bij mistig weer dit een natuurwonder dat je niet mag missen. De rotsen van zacht kalksteen hebben door erosie de meest bizarre vormen gekregen. Ik zag rotsen in de vorm van een boog waar het water onderdoor gaat, rotsen in de vorm van een boom met een smalle stam die uit het water komt en een kroon er boven. Die erosie heeft ook gezorgd voor grotten, diepe kloven en binnenmeertjes. De meeste eilanden zijn onbewoond. Op sommige eilanden vinden vissers een bestaan, hier en daar vormen vissersboten drijvende dorpjes. Een uitzondering is Cat Ba, een groter eiland, waar toeristen ook kunnen overnachten. 

Dé toeristentrekker van Vietnam

Ha Long Bay ligt zo’n 200 km ten oosten van Hanoi. U kunt een dagtrip maken maar de meeste toeristen blijven een nacht op de boot. Rond het middaguur vertrekt een vloot van tientallen, veelal traditionele schepen naar de baai. En de volgende ochtend komt de hele vloot weer terug. Alleen ben je er zeker niet. Toch zorgen al die boten voor een mooi schouwspel. Er wordt wat afgezwaaid tussen de boten. De zonsondergang moet magisch zijn maar ook zonder dat zorgen de lichtjes van al die schepen voor een stralende zee als het donker wordt. Geniet er van boven op het dek en zorg voor een opgeladen camera. Tussen de voor anker liggende schepen varen gekleurde vissersbootjes, kleine vrachtschepen en roeiende parlevinkers die hun waar proberen te verkopen.

Wat kunt u doen in Ha Long Bay?

Behalve genieten van de spectaculaire vergezichten is er meer te doen. Sommige eilanden hebben idyllische strandjes waar je kunt zwemmen en snorkelen. Ook een kajaktocht is leuk; je kunt dicht langs de rotsen varen, ziet kleine aapjes en vaart langs drijvende dorpjes. Het water is meestal rustig. Ook zijn er verschillende grotten die je kunt bezoeken. Je wordt dan veelal met een kleinere boot naar het eiland gebracht.

Ja, Ha Long Bay is toeristisch, heel toeristisch, maar zo bijzonder dat je het echt niet mag missen!

Bekijk de rondreis De Schatten van Vietnam.

Bel of mail mij terug