070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden in charmant Hoi An

Vergeleken met Hanoi en Saigon is Hoi An stil. Niet rustig, want het wemelt er van de toeristen. Maar in het autovrije centrum van dit charmante stadje met haar lage, geel gekleurde huizen ontbreekt het eeuwige getoeter. Er is veel te zien en te genieten want Hoi An, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is redelijk ongeschonden door de oorlog gekomen..

Hoi An is onderdeel van onze rondreis: De schatten van Vietnam, die u kunt bekijken als u hier klikt.

Een beetje geschiedenis
Hoi An ligt in de delta van de rivier Thu Bon en groeide in de 16e en 17e eeuw uit tot een belangrijke handelshaven. Het werd een ontmoetingsplaats tussen oost en west: de Chinezen en Japanners stichtten er hun eigen wijken en ook de Europeanen waaronder de Hollanders hadden er hun handelsposten. Toen de Thu Bon in de 19e eeuw dichtslibde verloor Hoi An de zeehaven. De Chinese en Japanse invloed is nog steeds zichtbaar.

Wat is er te zien?
Het is heerlijk rondslenteren in het oude centrum met de smalle straatjes. Drie straten evenwijdig aan de rivier vormen het hart van het oude centrum: Tran Phu, Nguyen Thai Hoc en Bach Dang. Loop binnen bij de oude koopmanshuizen, tempels en pagodes. Op verschillende plekken in de oude stad zijn hiervoor 5-strippenkaarten te koop waarmee je 5 van de 22 bezienswaardigheden kunt bezoeken. De kaart is meerdere dagen geldig. Aanraders (wat mij betreft) zijn de Japanse (overdekte) brug, de koopmanshuizen van Duc An, Tan Ky, Phung Hung, de tempels Phuc Kien, Quan Cong en de huiskapel van de familie Tran. Er zijn ook leuke kleine musea te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden zijn open van 8.00 tot 18.00 uur.

Wat is er te doen?
Hoi An is op haar mooist ’s avonds, als de lampionnen branden. Langs de kaden van de rivier liggen veel terrassen; je kunt er lekker eten en ‘mensen kijken’. Ik vond het leuk om door de smalle steegjes te lopen aan de overkant van de rivier, op het eiland An Hoi. Daar zie je het leven van de Vietnamees. Bezoek ook de levendige markt en de vismarkt aan de kade. Bij de markt liggen boten waarmee je een vaartocht kunt maken door de delta. Hoi An staat bekend om de goede kleermakers. Binnen een etmaal maken ze een jurk of kostuum voor je op maat. Een trouwjurk duurt een dag of drie. En ook goede kwaliteit schoenen kun je er op maat laten maken. Heb je nog tijd dan is een fietstocht in de omgeving door de rijstvelden en suikerrietplantages mooi. Veel hotels verhuren fietsen. Even toe aan wat rust: ga dan naar het strand van Cua Dai (ca 5 km).

Bel of mail mij terug