070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Reis naar … het land van de cava

Catalonië is een Mediterrane bestemming met een eeuwenoude geschiedenis en een grote culturele rijkdom. En… niet te vergeten het land van de cava. Reis naar de wereld van de mousserende wijnen. De cava regio omvat meer dan 150 dorpen, de belangrijkste liggen rond Barcelona en Taragona. In de Penedès streek wordt 95% van alle cava gemaakt. Daarnaast wordt ook in de streken Empordà en Lleida cava gemaakt. Totaal zijn hier bijna 250 cavaproducenten, waarvan ruim 100 hun deuren wagenwijd open hebben staan voor bezoekers, die meer willen weten van deze nationale drank. 

Vlieg naar Barcelona, haal de huurauto op en rij 45 km naar de hoofdstad van de cava: Sant Sadurni d’Anoia. In deze stad werd eind van de 19e eeuw voor het eerst cava gemaakt, volgens de traditionele methode van de tweede gisting op fles. Hier vindt u grote producenten zoals Freixenet, Cordorniu, Raventós, Juvé i Camps en nog zo’n 50 anderen. In een oude distilleerderij uit 1814 is het Fassina de Can Guineu, het centrum van de cava, gehuisvest. Bezoekers worden interactief mee genomen in de wereld van de cava. Inspiratie reizen in dit gebied die wij aanbieden kunt u hier of hier vinden, maar u kunt uw reis volledig samenstellen naar uw wensen.

Fietsen of wandelen
Een bezoek kan worden gecombineerd met een bezoek aan verschillende wijnbedrijven, onder andere per fiets of al wandelend door Sant Sadurni d’Anoia. Leuk om de ondergrondse kelders in te duiken waar duizenden en duizenden flessen in de rekken liggen, die allemaal handmatig dagelijks een achtste slag gekeerd moeten worden. Bezienswaardig in de buurt is het plaatsje Sitges, bekend om het historisch gedeelte, de moderne architectuur en het Cau ferrat en Maricel museum. Volg de Xató route en proef deze plaatselijke delicatesse in Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès en Vilanova i la Geltrú. Mocht u tijd hebben, bezoek dan het museum Pau Casals in Vendrell. Xató is een speciaal gerecht in de Penedès, een witlofsalade met tonijn, ansjovis of kabeljauw en een heerlijke saus met amandelen, hazelnoten, knoflook, paprika’s, brood, zout en olijfolie.

Bereiding van de cava
De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces. De DO Cava wordt gekenmerkt door de traditionele productiemethode, de méthode champenoise, ook wel méthode traditionelle genoemd. De tweede gisting van de wijn gebeurt op de fles. Gist en suiker worden gedoseerd aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich met de wijn vermengt. Een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat: bruisende bubbels die een parelend onderdeel van de wijn vormen. Een andere manier om mousserende wijn te verkrijgen is door de tweede gisting in roestvrijstalen tanks te laten plaatsvinden, daarna wordt de wijn gebotteld. Het proces is sneller, goedkoper, maar de wijnen behouden hun fruitige smaak. Dit is veelal de methode die wordt toegepast bij prosecco.

De belletjes kunnen ook kunstmatig aan de basiswijn worden toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover, te vergelijken met prik (koolzuur) in frisdrank. Prik uit frisdrank en dus ook bubbelwijn is zo verdwenen. Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting bij wijnen die gemaakt worden volgens méthode traditionelle suiker en reserve wijn (liqueur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl, de ene brut of seco is de andere niet.

Meest voorkomende cava dosages:
Droogheid gradatie – Suiker in gram per liter – Smaak
Brut Nature – minder dan 3 gram suiker per liter – Strak droog
Extra Brut – 3-6 gram suiker per liter – Strak droog tot droog
Brut 6-12 – gram suiker per liter – Droog tot mild droog
Extra Sec of extra dry – 12-17 gram suiker per liter –
Seco of dry 17 – 32 gram suiker per liter – Mild droog met zoetje
Semi – seco of demi dry – 32-50 gram suiker per liter – Friszoet
Dolce – meer dan 50 gram suiker per liter – Zoet

De hoeveelheid suiker ligt bij cava aanmerkelijk lager dan bij champagne. Naast de hoeveelheid suiker wordt cava geclassificeerd aan de hand van de maanden van rijping. Zo kennen we Jove (minimaal 9 maanden rijping), Reserva (minimaal 15 maanden) en Gran Reserva (minimaal 30 maanden). De gebruikte witte druivensoorten voor cava zijn Macabeu, Xarel-lo, Parellada, Malvasia, Chardonnay. De gebruikte rode druiven zijn Garnatxa Negra, Pinot Noir en Monestrell. Trespat (kleine blauwe druif) wordt alleen gebruikt voor rosé cava.

Bel of mail mij terug