070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Op culinaire ontdekkingstocht door Baskenland

Op de drempel van Spanje liggen de goudgele stranden en groene heuvels van Baskenland. De grootste kleurexplosies vindt u echter op uw bord. Van piepkleine pintxos tot smakelijke sterrendiners,’ schrijft journalist Mathijs Meeuwsen in Flying Dutchman Magazine van KLM. Samen met fotograaf Ernie Enkelaar vertrok hij voor een door AmbianceTravel.nl uitgestippelde culinaire ontdekkingsreis door Baskenland.

Haute cuisine restaurants in Bilbao en omgeving

De culinaire ontdekkingstocht door Baskenland bracht hen naar restaurant Etxanobe in Bilbao, waar zij genoten van de prachtig opgemaakte gerechten van chef-kok Fernando Canales. Etxanobe, ‘op uitbuikafstand van Guggenheim’ is één van de voortreffelijke haute cuisine restaurants in Bilbao. Bezoek het niet voor de inrichting schrijft Meeuwsen: ‘Het zijn de gerechten die de show stelen in Etxanobe. De krabsalade. De ‘anti – carpaccio’ van garnalen. En Canales’ visite – kaartje: de ansjovislasagne. Gerechten die hem al een uitpuilende prijzenkast en één Michelinster bezorgden.’

Visrestaurant met Michelin ster in vissersdorp

Een heel andere smaakervaring hadden zij in visrestaurant Elkano, in het vissersdorp Getaria. Het restaurant heeft een Michelin ster gekregen voor deze super verse vis van de beste kwaliteit. ‘ t. Meeuwsen schrijft: “Die ster doet ons weinig”, verklaart Aitor serieus. “Ik ben helemaal geen chef en mijn vader was dat ook niet. De vissers zijn hier de ware meesters. Wij leggen enkel hun vangst op de gril.” Valse bescheidenheid? Allerminst. Een goedlachs vissertje stapt op afgetrapte tennisschoenen met een plastic tasje vol zeebrasems de keuken binnen. Net gevangen en nu al klaar voor de klant: versheid wordt aan de Baskische kust gemeten in minuten in plaats van dagen.’

Traditionele en haute cuisine pintxos in San Sebastián

Natuurlijk kon San Sebastián niet ontbreken op de culinaire reis door Baskenland van het team van Flying Dutchman Magazine. Hier werden zij meegenomen op pintxos tour en proefden eenvoudige traditionele pintxos én prachtig opgemakte innovatie pintxos. ‘Bestel een biertje of wijntje bij de barman. Wijs wat pintxos aan die staan uitgestald op de toog (of de menukaart). Gooi na het eten uw servet zonder te knipperen als een prop op de vloer (“De bar is voor het eten, amigo”). En sjok door naar de volgende bar. En de volgende. Net zo lang tot u geen patata meer kunt zeggen.’ Bekijk onze  culinaire rondreis in San Sebastian.

Txakoli en cider op het platteland van Baskenland

Vervolgens bracht de culinaire reis door Baskenland het duo naar een txakoli wijngaard in natuurgebied Urdaibai en een ciderhuis iets ten zuiden van San Sebastián. Want zowel txakoli (een frisse, sprankelende witte wijn) als cider (gemaakt van de vele appels op het Baskische platteland) maken deel uit van de Baskische culinaire cultuur. Om de reis af te sluiten in ‘misschien wel het beste restaurant van de regio’, dat gerund wordt door de 36-jarige drie-sterren kok Eneko Atxa en dat in 2014 in één keer op nummer 26 in de lijst van ‘s werelds 50 beste restaurants stond: ‘Azurmendi is zo’n restaurant dat reizigers vanuit alle windstreken lokt en waar je het liefst op elke hap een kwartier zou sabbelen. Het is allemaal de verdienste van Eneko Atxa: de aanstekelijk aimabele kok die met zijn innovatieve gerechten – een bloody mary van zee-egel! – op zijn 36ste al tot het selecte gezelschap van driesterrenchefs behoort. Ook hier zijn de tradities van groot belang.’

Het volledige artikel

Wilt u het volledige artikel over de culinaire ontdekkingstocht door Baskenland lezen dat in het Flying Dutchman Magazine is gepubliceerd? Op de website van KLM staat een link waarmee u het in PDF kunt downloaden.

Zelf op culinaire ontdekkingstocht door Baskenland

Bent u geïnspireerd geworden en wilt u zelf op culinaire ontdekkingstocht door Baskenland? In samenwerking met KLM heeft AmbianceTravel een speciale rondreis samengesteld, die reizigers de smaak van Baskenland laat proeven. Het is een achtdaagse reis die reizigers meeneemt naar Bilbao, San Sebastian, het platteland van Baskenland en de Rioja Alta wijnstreek. Een reis waarbij u zult eten in twee sterrenrestaurants (Azurmendi met drie Michelin sterren en Elkano met een Michelin ster), waarbij u een individuele pintxos tour door San Sebastian krijgt en waarbij u achter de schermen kijkt bij en de wijnen proeft van een txakoli bodega en twee bodegas in het Rioja Alta wijngebied. Klik hier voor meer informatie over de rondreis Ontdek de smaak van Baskenland.

Bel of mail mij terug