070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Neem in Madrid de tijd voor de wijk Barrio Letras

Als u Madrid aandoet tijdens uw rondreis door Spanje, neem dan de tijd voor de wijk Barrio Letras, een gezellige en levendige wijk in het centrum van Madrid, met talrijke bezienswaardigheden. Bezienswaardigheden die eeuwenoud zijn of juist vrij nieuw. Een overzicht van wat je kunt zien en doen in de Letras wijk in Madrid, onder het motto: beter een ding goed dan vele dingen een beetje.

1. Proef de Spaanse Gouden Eeuw in de straten van Barrio Letras

Letteren wijk (in het Spaans: ‘Barrio Letras’) heeft zijn naam te danken aan de bekende schrijvers als Cervantes en Lope de Vega die tijdens de Spaanse Gouden Eeuw (van eind 15de tot halverwege 17de eeuw) in deze wijk gewoond hebben.

Tijdens een wandeling door deze wijk herkent u deze periode nog aan:
– straatnamen die genoemd zijn naar bekende Spaanse schrijvers uit de 16de en 17de Eeuw;
– citaten van Spaanse schrijvers en dichters uit de Spaanse Gouden Eeuw die in de calle de las Huertas en calle de León (beiden voetgangerszones) op straat te lezen zijn;
– het huis van de bekende toneelschrijver Lope de Vega aan de Calle de Cervantes 11, dat tegenwoordig een museum is;
– de plek waar Cervantes tot aan zijn dood gewoond heeft;
– het klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s (in het Spaans: el convento de las Trinitarias Descalzas) en de San Sebastian kerk (in het Spaans: Iglesia de San Sebastián), die beiden dateren uit de Spaanse Gouden Eeuw.

Kijk hier voor uitgebreidere informatie over sporen uit de Spaanse Gouden Eeuw in de Barrio Letras.

2. Geniet van de gezellige sfeer op de Plaza Santa Ana

In het hart van Barrio Letras ligt Plaza Santa Ana, een sfeervol plein met veel restaurants en café’s. Hier is het zowel overdag als ’s avonds gezellig druk en (dus) een uitstekende plek om een hapje te eten of op een terrasje ‘mensen te kijken’.

3. Waan je terug in de 18de eeuw in Café La Fontana de Oro

Het gezellige Café La Fontana de Oro aan de Calle de la Victoria heeft in de 18de eeuw zijn deuren geopend als herberg. Lange tijd was het de ontmoetingsplaats van Spaanse liberalen. Tegenwoordig is het een Ierse pub, met Guinness bier en grote tv-schermen voor de sportliefhebbers. Maar het donkerbruine, houten interieur straalt nog steeds Spaanse geschiedenis uit.

4. Bewonder het carillon op het gebouw van Plus Ultra Seguros

Een vrij recente bezienswaardigheid in de Letras wijk is het carillon op het gebouw van Plus Ultra Seguros, aan de Plaza de las Cortes. Het carillon dateert uit 1993, is ontworpen door Antonio Mingote en is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Royal Eijsbouts. Het is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. Zeker als het carillon in actie is om 12:00, 15:00 en 20:00 uur.

5. Verwonder je over de verticale tuin van het Caixa Forum

Het Caixa Forum aan de Paseo del Prado 26 is een cultureel centrum en tentoonstellingsruimte van de Spaanse La Caixa bank. Houdt u van tentoonstellingen, ga dan zeker even kijken wat er te zien is. En aanschouw in ieder geval de indrukwekkende verticale tuin aan de buitenkant van het gebouw.

6. Neem een kijkje in het Atocha station in Barrio Letras

Is een kijkje nemen in een station nu echt een bezienswaardigheid? Jazeker! Want het Atocha station op de Plaza Emperador Carlos 5 wordt gezien als een van de mooiste treinstations van Europa. Het oude gedeelte van het station is namelijk gebouwd in mudéjar-stijl, een architectuurstijl waarin islamitische en christelijke vormen met elkaar versmolten zijn. Bovendien heeft het Atocha station in Madrid een gigantische tropische binnentuin, met hierin een vijver die letterlijk propvol zit met schildpadden.

7. Bezoek Madrid’s bekendste musea

Tenslotte mogen de drie topmusea van Madrid niet in dit lijstje ontbreken! Want aan de buitenkant van de Letras wijk liggen Madrid’s bekendste musea, -het Thyssen museum, het Prado museum en het Reina Sofia museum-, die stuk voor stuk een bezoek meer dan waard zijn.

Meer informatie over Barrio de las Letras in Madrid
Meer informatie over Barrio de las Letras in Madrid vindt u op de ondernemerswebsite van de Letras wijk.

Bekijk onze Paradores rondreis: Werelderfgoedsteden rondom Madrid of de 8 daagse rondreos Unesco-steden rondom Madrid.

Bel of mail mij terug