070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Het bedevaartsoord Covadonga in Asturië

Het huidige Prinsdom van Asturië in Noord Spanje heeft in de Middeleeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Spanje. Lange tijd is dit stukje Spanje namelijk het enige gebied op het Iberisch Schiereiland geweest dat niet in handen was van de Moren. Bij Covadonga heeft Pelayo de Moren verslagen. Wat het officiële begin was van de Spaanse Reconquista. De plek waar Pelayo de Moren heeft verslagen en waar de Heilige Maria aan hem is verschenen, werd al snel een populair bedevaartsoord. Bekijk onze rondreizen in Spanje en vraag naar de mogelijkheden om deze unieke plek te bezoeken.

Pelayo
In 722 weet een zekere Pelayo in Covadonga als eerste de Moren te verslaan. Nadat hij en zijn mannen jarenlang tegen de nieuwe overheersers hebben gevochten. En nog maar met enkele tientallen mannen over zijn gebleven. Toch weten zij het gigantische Moorse leger vanuit hun schuilplaats in een grot in Covadonga in een val te lokken. En het gehele Moorse leger te verslaan.

Reconquista
De slag bij Covadonga is de eerste Christelijke overwinning op de Moren. En luidt het begin van de Spaanse Reconquista in. Stukje bij beetje wordt het Spaanse grondgebied door Christenen terugveroverd op de Moren. Totdat in 1492 het laatste stukje Spanje in Christelijke handen valt. Het officiële einde van de Moorse overheersing in Spanje.

De grot van Covadonga
Men zegt dat voorafgaand aan de uiteindelijke slag bij Covadonga de Heilige Maagd Maria in de grot van Covadonga aan Pelayo is verschenen. Met het Kruis der Overwinning.

Hierdoor groeit de grot van Covadonga in de jaren en eeuwen na de eerste overwinning op de Moren uit tot een populair bedevaartsoord in Noord Spanje. En krijgt het de naam Santuario de nuestra Señora de Covadonga. Oftewel het Heiligdom van onze Maagd van Covadonga.

In de loop der eeuwen wordt er in de grot een houten kapel gebouwd. Deze brand echter af in 1777. In 1940 wordt de kapel uiteindelijk vervangen door een stenen kapel.

In de grot van Covadonga vind je een beeld van ‘Nuestra Señora de Covadonga’ (=Onze Vrouwe van Covadonga) en resten van Pelayo.

Real Colegiata de San Fernando en Basilica de Santa Maria la Real de Covadonga
Als gevolg van de groeiende populariteit van het bedevaartsoord in Covadonga wordt aan het einde van de zestiende eeuw iets lager dan de grot de  Real Colegiata de San Fernando gebouwd, met een prachtig mooie kloostergang.

En aan het einde van de negentiende eeuw wordt er nog een kerk in de buurt van de grot gebouwd. De Basilica de Santa Maria la Real de Covadonga. Om genoeg plek te krijgen voor alle bedevaartsgangers.

De omgeving
Wil je zien waar de Spaanse Reconquista is begonnen? Breng dan zeker een bezoek aan het pelgrimsoord Covadonga als je op vakantie in Asturië bent. Het oord ligt bovendien in een fantastische natuurlijke omgeving. Aan de voet van het nationale park Picos de Europa.

Als je vanaf de grot nog zo een 10 km verder omhoog rijdt, kom je uit bij de prachtige Meren van Covadonga. Waar je ook heerlijk kunt wandelen. En op weg naar de meren kom je langs oude mijnen, de Minas de Buferrera, die tot de jaren 1970 in gebruik zijn geweest.

Bel of mail mij terug