070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

De pleinen van Cádiz

Cádiz staat bekend als de oudste stad van Europa. Deze ligt op een smalle landtong temidden van de baai van Cádiz en het knalblauwe water van de Atlantische Oceaan. De bijzondere sfeer en de fraaie kleuren, riepen al talloze malen de vergelijking met het Cubaanse Havana op.

Zee, koloniale sfeer, non-nonsense bevolking
De inwoners van Cadíz staan bekend om hun tolerantie. In hun stad werd de allereerste grondwet van Spanje opgericht. Ondanks de ruim 3.000 jaar geschiedenis zijn er geen echt belangrijke monumenten te vinden. De altijd nadrukkelijke aanwezigheid van de zee samen met de koloniale sfeer die er hangt in de nauwe straatjes met vrolijk gekleurde gevels, talloze lommerrijke pleinen gevuld met de vriendelijke ‘no-nonsense-bevolking en de vele elegante stadspaleizen in pasteltinten met smeedijzeren hekwerk, maken een bezoek aan deze Andalusische stad desondanks meer dan aangenaam.

De rode draad van Cádiz
Het compacte en knusse historische centrum is omgeven van de brede boulevards met robuuste vestingwerken. De stadspoort Puerta de la Tierra is een prima uitgangspunt om Cádiz te verkennen. Wil je zeker weten dat je niets mist, volg dan de rode lijn die de gemeente vanaf hier heeft aangebracht langs de voornaamste bezienswaardigheden. Wij namen zelf de mooiste pleinen van de stad als rode draad.

Plaza de San Juan de Dios
We bewonderen Puerta de Tierra en de resten van de stadsmuur om vervolgens naar Plaza de San Juan de Dios te wandelen. Hier is ook de VVV gevestigd. Het plein had door de nabijheid van de haven altijd een belangrijke sociale functie met bijvoorbeeld de stadsmarkt, het neoklassieke stadhuis en de San Juan de Dios kerk. Het Romeinse amfitheater bereiken we via C/Felix Soto. Aan de Avenida Campo Sur liggen ook de Santa Cruz kerk en de barokke kathedraal met goudkleurige koepel. De indrukwekkende, geel beige gevel wordt geflankeerd door twee klokkentorens met koepeltjes en zuilen. Van binnen is de kathedraal verrassend licht en ruim.

Plaza de las Flores
Via de Iglesia de Santiago lopen we via C/Comanía naar het erg gezellige Plaza de las Flores. De vele bloemstalletjes, terrassen en de Centrale markt zorgen hier voor een energieke drukte. De Mercado de Abastos is een van de oudste markten van Spanje en in tegenstelling tot vele anderen deels niet overdekt. Rond de markt zijn erg veel barretjes te vinden. Plaza Libertad Op het ernaast gelegen plein, Plaza Libertad, vinden we het als goed bekend staande restaurant Casa Grimaldi. Binnen hangen tientallen foto’s waarop beroemde mensen te zien zijn. Het postkantoor op hetzelfde plein zit in een mooi gebouw met gele en roze stenen en doet door alleen een toren aan de linkerkant wat asymmetrisch aan.

Torre Tavira
Via C/Sacramento lopen we naar Torre Tavira. De 45 meter hoge toren staat op het hoogste punt van de stad en was ooit hoofdwachtpost voor de haven. Vanaf het dak krijg je een goed zicht op de unieke ligging van Cádiz. Binnen staat sinds 1995 een soort periscoop waarmee op een scherm de bewegingen in de stad live gevolgd kunnen worden. Het is erg leuk om mensen te bespieden want er kan ook ingezoomd worden.

Plaza San Felipe Neri
We lopen door naar Plaza San Felipe Neri. In het hier aanwezige Museo de las Cortes de Cádiz is een enorme maquette van Cádiz te bewonderen. Dit schitterende stuk modelbouw, gemaakt van mahonie, ebbenhout en marmer, toont tot in de kleinste details het Cádiz van 1777 op een oppervlak van 25 vierkante meter.

Plaza de la Mina en Plaza de España
Via C/Buenos Aires gaan we rechtsaf door C/Tinte naar Plaza de la Mina. Veel bomen zorgen hier voor de vaak hoognodige schaduw. De terrassen zijn gevuld met krantlezende of babbelende Spanjaarden. Hun kinderen vermaken zichzelf in het kleine park. Hier ligt ook het Museo Provincial de Cádiz. Door C/ Antonio López lopen we naar Plaza de España. Tot 1910 was dit nog zee. Midden op het plein omringd door elegante huizen met uitkijktorentjes, domineert het enigszins pompeuze monument voor de Cortes de Cádiz.

Boulevards, parken en het strand
Door de C/Fernán Salvochea komen we uit op de Alameda Apocada, een lommerrijke zeeboulevard met prachtig in bloei staande bougainvilles en een erg oude Ficus Gigantus. Op dit uur staan, tegen de vestigingsmuur aan de kade geleund, verliefde stelletjes en heftig discussiërende vissers te kijken naar het verdwijnende daglicht. Overal in de muur zijn miniwachttorentjes aangebracht die er wat claustrofobisch uitzien doordat er nauwelijks een volwassen persoon in lijkt te passen.

Plaza Fragelia en Gran Teatro Falla
Via C/Benito Pérez Galdos lopen we naar Plaza Fragelia, waar het beroemde Gran Teatro Falla ligt. Het is een mooi roze gebouw in Neomudéjarstijl. Hier vinden jaarlijks voorronden plaats voor het zo beroemde carnaval van Cádiz. Het carnaval van Cádiz werd in de zestiende eeuw door Italiaanse koopvaarders meegebracht uit Venetië.

Plaza Tio de la Tiza en Playa de la Caleta
Via C/Diego Arias achter het theater lopen we naar Plaza Tio de la Tiza. Dit knusse pleintje ligt midden in de visserswijk Barrio de la Viña. Rondom dit plein zijn veel visrestaurants en barretjes te vinden. Door C/de la Rosa lopen we terug richting zee om uit te komen bij Playa de la Caleta. Het is een klein strandje met in het midden Balneario de Nuestra Señora de la Palma del Real uit 1926, een soort kruising tussen het Kurhaus en de pier in Scheveningen.

Eten
In een stad die zo wordt gedomineerd door de zee vormen vis, schelpen en schaaldieren vanzelfsprekend de basis van ieder menu. Erg goed eet je in een van de drie ‘El Faro’s’ in de stad. Die in C/San Félix schijnt tot een van de beste visrestaurants in Andalusië te behoren en zit in C/San Félix. Een tapasbar van dezelfde kwaliteit hoort erbij en zit een deur verder. Andere familieleden beheren hun eigen ‘El Faro’ aan Carretera de San Fernando en in El Puerto de Santa María. Heerlijke vissoep wordt geserveerd bij restaurant Terraza met een groot terras tegenover de kathedraal. Rond Plaza de San Juan de Dios liggen verscheidene, redelijk geprijsde restaurants. In C/Plocia 15 zit het populaire restaurant Achuri, waar ook uitstekende Baskische gerechten worden geserveerd in een plezierige atmosfeer.

Cádiz is onderdeel van diverse van de zuidelijke rondreizen door Andalusië. Vlakbij liggen zeer bezienswaardige plaatsen als Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera (witte dorpjes) en El Puerto de Santa Maria. Kijk hier voor een overzicht van de rondreizen Spanje.

Enkele van de toppers onder onze rondreizen door Andalusië:
Andalusië vol luxe
Andalusië op zijn best met verblijf in sfeerhotels
Culinaire rondreis Andalusië

Lees meer over een rondreis Andalusië.

Bel of mail mij terug