070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Clunia: ruïnes van een Romeinse stad in de provincie Burgos

In de binnenlanden van de provincie Burgos liggen de ruïnes van de Romeinse stad Clunia verborgen. Een belangrijke, machtige Romeinse stad in de 1ste en 2de eeuw na Christus, die in de 3de eeuw na Christus langzamerhand haar machtspositie verliest en eind 3de eeuw door barbaren in brand wordt gestoken en geheel van de kaart verdwijnt. Stenen van Clunia worden dan gebruikt voor de bouw van onder meer het kasteel van Coruña del Conde en voor de bouw van huizen in de omliggende plaatsen. Vanaf de weg zijn slechts een aantal pilaren te zien. Maar volg je het bordje Ruinas de Clunia, dan kom je uit bij de ruïnes van deze oude Romeinse stad.

Het Romeinse theater van Clunia

Als je de berg oprijdt, zie je aan de linker kant het Romeinse theater van Clunia liggen, dat dateert uit de 1ste eeuw na Christus. Samen met de publieke baden lag het iets buiten de Romeinse stad. Het theater is tegen een helling aan gebouwd en had vroeger een podium van twee verdiepingen. Het bood ruimte aan ongeveer 1000 toeschouwers, die kwamen uit Clunia en de omliggende villas (Romeinse dorpen). Van het podium zijn nog een aantal pilaren bewaard gebleven en van het toeschouwersgedeelte de zitplekken. Tegenwoordig worden er in de zomer een aantal culturele activiteiten in het Romeinse theater georganiseerd, te weten het Festival de Verano en het Festival Grecolatino.

Religieus, politiek en economisch centrum Clunia

Rij je vanaf het Romeinse theater nog een stukje verder omhoog, dan kom je uit bij de oude stad Clunia. In de 1ste en 2de eeuw na Christus was deze Romeinse stad een van de belangrijkste steden in het noordelijke deel van Hispania. Vanwege haar goede strategische positie, -op de weg van Tarraco (=Tarragona) naar Asturica Augusta (=Astorga)-, was het de religieuze, politieke en economische hoofdstad van de provincie Hispania Citerior Tarraconensis. In de hoogtijdagen had het rond de 30.000 inwoners. Clunia had een groot Forum (=markt), met sociale, religieuze, politieke en economische functies. Dit is te zien aan de tempel van Jupiter, de grote basiliek die diende als juridisch en handels centrum en aan de vele winkeltjes die aan het Forum hebben gelegen. En aan de grote huizen en privé baden die om de centrale markt heen lagen.

Mozaïeken van Clunia

In de grote huizen rondom de markt zijn verschillende goed bewaarde mozaïeken vloeren teruggevonden. Deze zijn in de zomermaanden te bewonderen. Om de vloeren te beschermen, worden zij vanaf oktober met een laag zand bedekt. Dus wilt u de mozaïeken van Clunia zien, kom dan tussen juni en september.

Hermitage

Bij de ruïnes van de Romeinse stad Clunia ligt overigens ook een hermitage (=ermita), die dateert uit de 17de eeuw. De hermitage is gebouwd boven op een deel van de oude Romeinse stad.

Informatiecentrum van Clunia

In het informatiecentrum van Clunia zijn potten, sieraden, werktuigen en munten te zien zijn die tijdens de opgravingen gevonden zijn in de Romeinse stad Clunia. Verder wordt er in het informatiecentrum een film van 10-15 minuten getoond over het Romeinse Clunia. De film is in het Spaans gesproken, maar Engelse of Franse ondertiteling zijn mogelijk.

Praktische informatie
Adres
Calle Clunia s/n, 09454 Peñalba de Castro (Burgos)
Bereikbaarheid
De ruïnes van Clunia liggen aan de weg BU-925, die gaat van Peñaranda de Duero naar Huerta de Rey, in de plaats Peñalba de Castro (Burgos, Castillië en Leon). Komend vanuit Huerta de Rey liggen de ruïnes na ongeveer 5 kilometer aan de rechterkant.
Openingstijden
Openingstijden zomer: 10-14 uur en 16-20 uur
Openingstijden winter: 10-14 uur en 15-17 uur
Op maandag gesloten
Entreeprijs
Entreeprijs: €5 per persoon Kinderen tot 8 jaar: gratis 65+-ers: €2,50

Lees ook: Druiven plukken in Burgos en bekijk onze Spanje rondreizen.

Bel of mail mij terug