070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bruisende havenstad Cádiz ook wel “klein Havana”

Helemaal in het zuiden van Andalusië en dus Spanje ligt de fascinerende havenstad Cádiz. Er valt veel over te zeggen: het is de oudste bewoonde stad van Europa, aan drie zijden omgeven door water. Het wordt ook wel ‘Klein Havana’ genoemd omdat de beroemde boulevard opvallend veel gelijkenis vertoont met de malecon van de Cubaanse hoofdstad. Het is een crime om er binnen te komen omdat er maar een toegangsweg is. En de bevolking is bijna spreekwoordelijk positief en geniet van het leven, crisis of geen crisis.

Cádiz is een van de havensteden van Spanje die niet aan de Middellandse Zee ligt maar aan de Atlantische Oceaan De stad ligt op een schiereiland. De haven is zowel vissers- als passagiershaven: de ferry naar de Canarische eilanden meert hier onder meer aan.

Cádiz is in 1100 voor Christus gesticht door de Feniciers. Ooit floreerde de stad als een van de centra van de handel met de nieuwe wereld. Die rijkdom proef je nog steeds als je door de binnenstad wandelt: vol met historische gebouwen, kleine straatjes, sfeervolle pleinen en vooral gezelligheid, heel veel gezelligheid.

Het belangrijkste gebouw van Cádiz is zonder enige twijfel de Catedral Nueva, gedurende een periode van meer dan honderd jaar gebouwd en in 1838 gereed gekomen. Het heeft kenmerkende torens en een markante goudgele koepel die het aanzicht van de skyline van de stad bepaalt. Kantoortorens en flatgebouwen vervuilen dat beeld niet, er is simpelweg geen plek voor. Volgens velen is Plaza de Mina het mooiste plein. De inwoners van de stad, Gaditanos, vieren hier het leven, kussen en omhelzen elkaar of zingen een lied.

Er zijn diverse stranden waar je uit kunt kiezen, velen zullen Playa de la Caleta aanraden. Het ligt tegen de oude stad aan een biedt uitzicht op de haven en forten. De fameuze James Bond scène waarin Halle Berry uit zee komt wandelen en met tegenspeler Pierce Brosnan een Cubaanse mojito drinkt is hier opgenomen. Juist ook vanwege de gelijkenis met Cuba, waar de scene zich afspeelde.

Cádiz staat is ook bekend om de vele miradores (uitkijktorens) die in de 18e eeuw overal in de stad op huizen werden gebouwd. Van de 160 zijn er nog steeds 126 over. Met bijna 50 meter boven zeeniveau is Torre Tavira is de hoogste. Deze biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Cádiz is onderdeel van diverse van de zuidelijke rondreizen door Andalusië. Vlakbij liggen zeer bezienswaardige plaatsen als Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera (witte dorpjes) en El Puerto de Santa Maria. Kijk hier voor een overzicht van de rondreizen Spanje.

Enkele van de toppers onder onze rondreizen door Andalusië:
Andalusië vol luxe
Andalusië op zijn best met verblijf in sfeerhotels
Culinaire rondreis Andalusië

Lees meer over een rondreis Andalusië.

Bel of mail mij terug