070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Alpujarride: wijncentrum in hoogste wijngebied van Europa

Verstopt in de Alpujarra – een geïsoleerd en bergachtig natuurgebied ten zuiden van Granada met pitoreske witte dorpjes waar de moren zich aan het einde van de 15de eeuw hebben teruggetrokken – ligt het moderne en interactieve wijnmuseum Alpujarride. Een museum op een bergtop, aan het einde van een grindpad. Rij je het grindpad op, dan ben je ervan overtuigd dat er iets niet klopt. Totdat je aan het einde het moderne wijnmuseum ziet liggen. Met aan de ene kant uitzicht op de Sierra Nevada. En aan de andere kant uitzicht op de Middellandse Zee. Een ideale stop tijdens bijvoorbeeld deze rondreis Spanje. Bij het museum ligt eveneens een restaurant. En een wijngebied met bodega, met een hoogte van bijna 1400 meter het hoogste wijngebied van Europa. Dit alles wordt gerund door de familie Nestares Rincón.

Hier proef je niet alleen de wijnen van het hoogste wijngebied in Europa, je leert er ook meer over de druiven en wijnen in de Alpujarra in het interactieve wijnmuseum. Dwaal rond over het wijngebied en geniet van de moderne Spaanse keuken in het bijbehorend restaurant!

Beleving
Het wijngoed van de familie Nestares bestaat al meer dan 100 jaar en is een van de vele bodegas in de Alpujarra. De wijnranken waren oorspronkelijk echter niet van bijzonder hoge kwaliteit en produceerden net genoeg druiven voor eigen consumptie. In 2004 heeft achterkleinzoon Ignacio het bedrijf overgenomen en gemoderniseerd. Zo zijn er nieuwe wijnranken geplant die hogere en stabielere kwaliteit garanderen. En tegelijkertijd heeft Ignacio het wijngoed uitgebreid met een interactief wijnmuseum en een restaurant, om zo zijn liefde voor wijn en de Alpujarra met anderen te kunnen delen. De familie Nestares Rincón zorgt ervoor dat gasten de wijn en het wijngebied werkelijk beleven: in het interactieve museum, via een wijnproeverij, via de gemoderniseerde streekgerechten in het bijbehorende restaurant, door middel van een wandeling langs de druivenranken. Voor wandel- en fietsliefhebbers is er zelfs een wandeling of een fietstocht door de verdere omgeving van wijngoed Nestares. Ook olijfolieproeverijen zijn mogelijk alsmede een workshop ham snijden. En is het tijd om de druiven te oogsten? Dan kunnen liefhebbers zelf druiven komen plukken en stampen, om zo hun eigen druivensap ´mosto´ te maken.

Wijnen van familie Nestares Rincón
De familie Nestares Rincón produceert twee verschillende soorten rode wijn: IN 1.0 en IN 3.0. De eerste wijn heeft naar mijn mening een zeer speciale smaak: doordat zij nooit in een wijnvat heeft gezeten, is het een wat frissere wijn. De tweede wijn heeft wél in een wijnvat gelegen en is gemaakt van druiven die later geplukt zijn. Hierdoor is de IN 3.0 een zoeter en krachtigere wijn dan de IN 1.0. Ik ben geen grote wijnkenner, maar voor mij waren beide wijnen bijzonder en verrassend.

Traditionele streekgerechten in een modern jasje
Net zo verrassend als de wijnen van familie Nestares Rincón is het bijbehorende restaurant. Hier worden traditionele streekgerechten uit de Alpujarra in een modern jasje geserveerd: De porties zijn kleiner, minder vet en bovendien prachtig opgemaakt.

Wandel-/en fietsroutes in de omgeving van wijncentrum Alpujárride
Om bezoekers van bodega en wijnmuseum Alpurárride de wijnvelden en rest van de omliggende omgeving te laten ontdekken, heeft familie Nestares wandel- en fietsroutes met verschillende moeilijkheidsgraden uitgezet. De start is bij het wijncentrum en ze duren een tot drie uur. Vraag ernaar als u het wijncentrum bezoekt. Of kijk van tevoren op Wikiloc (Gebruiker:Alpujárride).

Praktische informatie
Ligging Alpujarride
Centro Temático del vino ALPUJÁRRIDE
Finca Juan de Reyes s/n
Carretera del Haza del Lino a Cádiar km 4.1 (GR-5204)
18430 Torvizcón (Granada)
GPS-coördinaten Google Maps: 36.84477 – 3.281958

Het wijncentrum ligt op 1 uur en 10 minuten rijden van de stad Granada, 1 uur en 15 minuten rijden van Nerja (Málaga) en 1,5 uur rijden van Roquetas de Mar (Almería).

Openingstijden Alpujarride
Open voor publiek: zaterdag, zondag en feestdagen
Museum: 11 – 18 uur
Restaurant: 13 – 16 uur
Bar: 11 – 18 uur
Groepen van 12 personen of meer kunnen ook op andere dagen terecht. Echter allen na afspraak. Bent u geïnteresseerd in bijvoorbeeld een wijnproeverij of een wandeling over de wijngaard? Neem hierover dan ook even vantevoren contact op met familie Nestares Riincón! Dit kan via email (info@alpujarride.com) of telefonisch (+34 655959500).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van wijncentrum Alpujárride: www.alpujarride.com.

Bel of mail mij terug