070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Zuid-Portugal op zijn best: authentiek Tavira

Het van massatoerisme verstoken stadje Tavira in het zuiden van Portugal vormt een paradijselijke plek om het authentieke leven aan de oostkant van de Algarve op te snuiven. Door de ligging aan de rivier lijkt het op een mini-Venetië en de stranden van het eilandje voor de kust zijn adembenemend. Een uitstekende plek om je rondreis Portugal te besluiten.

Omdat die stranden, in tegenstelling tot vele andere aan de Zuid-Portugese kust enkel er boot bereikbaar zijn, vormen ze een ware verademing voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het contrast tussen het azuurblauwe water en het bleke zand bieden direct het ultieme vakantiegevoel. Deze stranden zijn geliefd onder families vanwege het rustige water. Praia de Tavira is het populairste strand. De veerdienst hier naartoe gaat zeker in het hoogseizoen regelmatig en is redelijk geprijsd.

Een lust voor het oog
Ook in het stadje zelf is voldoende te beleven. Zo zijn de in verschillende kleuren geschilderde en deels met siertegels bedekte gevels van de herenhuizen langs de oever van de Gilao-rivier waarin op pittoreske wijze kleine vissersbootjes voor anker liggen al een lust voor het oog. In het historische centrum hangt een onthaastte atmosfeer en je voelt je er direct welkom in de met kinderkopjes bedekte straatjes en op de charmante pleintjes waar een ruime keuze is aan openluchtbarretjes of restaurants. Vanzelfsprekend eet je er veel verse vis. Deze wordt dagelijks zo vanuit de zee verkocht op de plaatselijke markt.

Bezienswaardigheden in Tavira
Boven het centrum uit torent het Moorse fort Castelo dos Mouros uit dat samen met de overblijfselen van delen van de oude stadsmuur een interessante bezienswaardigheid vormt. Vanaf het kasteel is het uitzicht meer dan fraai over Tavira zelf en de kustlijn met de lagune die onderdeel is van het natuurpark Ria Formosa. Vanaf deze hoge positie valt tot onze volle tevredenheid ook de afwezigheid van toeristische hoogbouw goed op. In Tavira zijn ook diverse kerken de moeite van een bezoek waard. De Igreja da Misericórdia en de Igreja do Santa Maria do Castelo springen het meest in het oog . De aansprekend geelgeverfde gevel van het tot Pousada omgetoverde voormalige klooster Convento da Graca, doen het erg goed op een zonnige dag met een helderblauwe lucht.

Treinen en fietsen
Vanuit Tavira is een groter deel van de Algarve goed te ontdekken. De economisch geprijsde treinverbinding langs de kust brengt je van Lagos naar Vila Real Santo Antonio met de stad Faro als belangrijkste tussenstop. Omdat het landschap relatief vlak is in het zuiden van Portugal en de overheid redelijk heeft geïnvesteerd in de aanleg van fietspaden, loont het zeker de moeite een fiets te huren in Tavira en er al trappend op uit te gaan.

Natuur bij Tavira
Deze 60 kilometer lange gordel van eilanden en schiereilanden met een lagune erachter werd in 1987 tot natuurreservaat benoemd. Met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter bevat het zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen. Als belangrijk ‘wetland’ weten trekvogels het gebied jaarlijks goed te vinden, vandaar dat Tavira ook bij uitstek een mooi vertrekpunt is voor vogelaars. De hoge waterval van Pego do Inferno die uitkomt in een groenblauwe lagune vormt een mooi natuuruitstapje vlakbij het kustplaatsje.

Eten en drinken in Tavira
Naast het in de hele Algarve veel gegeten stoofgerecht van rijst met zeevruchten dat Cataplana heet, genoemd naar de typische aardewerken pan waarin het wordt bereid, eten de plaatselijke bevolking veel gerechten waarin de vangst uit de zee een belangrijke plaats inneemt. Een gevarieerd aanbod met typische Algarviaanse gerechten vind je in de eerdergenoemde Pousada Convento da Graca. Overal wordt vanzelfsprekend heerlijke Portugese wijn bij geschonken. De chiringuito op Praia la Isla serveert op eenvoudige wijze verse vis, maar in een schitterende setting. Of schuif aan bij Restaurante Quatro Aguas. Dit ligt iets ten zuidoosten van Tavira aan het water en er worden heerlijke gerechten geserveerd. Je kijkt er uit op Praia la Isla.

Lees ook: Tavira leeft van vis

Bel of mail mij terug