070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Praktische tips voor een reis door Malawi

The Warm Heart of Africa, zegt Malawi over zichzelf. Of: A True Africa Experience. Beide klopt wel. Malawi is een arm land maar politiek stabiel en de mensen zijn vriendelijk. Het is ook een veilig land, voor criminaliteit hoeft je niet bang te zijn als je althans net in andere landen je gezond verstand gebruikt. Malawi is een prachtig land om doorheen te reizen maar meer dan andere landen, zoals Zuid-Afrika en Namibië, is het wel raadzaam om vooraf al een paar goede afwegingen te maken. Want er zijn voor de reiziger voldoende uitdagingen, die evengoed prima te overwinnen zijn. In dit artikel een overzicht van praktische aspecten van het reis naar Malawi: hoe kom je er, informatie over visa, kun je pinnen, etc.

De vlucht
Malawi is nog niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Er zijn diverse opties. De combinatie KLM en Kenia Airways – met een tussentop in Nairobi – biedt vanaf Nederland een goede verbinding maar doorgaans ook nogal prijzig. De meest gebruikte route – en zeker voor de Belgen handig – is met Ethiopian Airlines vanaf Brussel via een stop van een paar uur naar Addis Adeba – naar Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. De reis duurt echter – zeker voor de Nederlanders – lang, hoewel er vanaf onder meer Amsterdam en Rotterdam een international intercity trein rijdt, die stopt bij Brussel-Zaventem, tegenwoordig overigens een zeer aan te bevelen luchthaven. Vermoedelijk de meeste comfortabele reis is met KLM naar Johannesburg, een overnachting in de buurt van de luchthaven en de volgende dag een vlucht van 2,5 uur naar Lilongwe of die andere grote stad, Blantyre. We zetten de mogelijkheden en kosten graag voor u op een rijtje.

Visum
Bij het arriveren p de luchthaven van Lilongwe moet u een visum kopen. Deze kost 75 USD pp, dat is aan de prijs (Zuid-Afrika kost niets maar bedenk: Afrikanen betalen doorgaans 200 euro voor een visum om Europa in te mogen komen), hinderlijker is dat je ervoor vier keer voor in de rij moet staan: één keer om je aanvraag in te leveren en goedgekeurd te krijgen, de tweede rijd om te ogen betalen, de derde rij om daadwerkelijk je visum in je paspoort gestempeld en geschreven te krijgen, de vierde om de paspoortcontrole te passeren. Het is even doorbijten en het is Afrika – maak je niet bos het heeft geen zin.
Mocht je de rondreis door Malawi willen combineren met bezoek aan Zambia (zie verderop in dit artikel), weet dan dat de kosten voor de visa oplopen: een re-entry vanuit Zambia kost gewoon weer 75 USD pp en daarbij komen de kosten voor een visum voor Zambia (50 USD) dus dat maakt voor twee personen 400 USD, alleen voor visa. Een reis door Malawi en Zambia is een prachtige reis maar niet perse goedkoop.

Zelf rijden
De meer ervaren reiziger zal met plezier met eigen huurauto rondreizen, in de juiste richting gestuurd door de navigatie. Want aan bewegwijzering doen ze hier in de meeste gevallen nog niet – of alleen als je er al zo’n beetje bent. Zelf rijden is een geweldige belevenis als je rekening houdt met de omstandigheden: altijd lopen of fietsen er mensen langs de weg, al dan niet bepakt en bezakt. Ook op de hoofdweg M1 kom je karren-met-koeien tegen en rijd je door plaatsen waar door markten en openbaar vervoersbusjes de rijbaan zich tot enkele meters heeft versmald. Neem de tijd, go with the flow. Agressieve chauffeurs of boze mensen langs de weg zul je niet zien. Rijd langzaam en geniet van wat er zich voor en naast je afspeelt.
Vanzelfsprekend zorgen wij ervoor dat u bij de huurauto een GPS heeft. Van tevoren laten we u bestemmingen programmeren. Aangezien u niet op adres maar op GPS coördinaten worden ingesteld is dat wel zo handig.

Ook houden we er rekening mee dat de afstanden niet te groot zijn. In de eerste plaats doe je in Malawi langer over een paar honderd km dan wij gewend zijn, je wilt in elk geval niet in het donker rijden: dan zijn er net zoveel fietsen langs de weg als overdag en niet alleen de weg is niet verlicht, de fietsen zijn dat ook niet.
Tip: neem bij vertrek vanuit de accommodatie een lunchpakket mee. Je vindt in Malawi niet of nauwelijks een wegrestaurant waar je wilt stoppen voor een lunch. Toiletten onderweg is ook, laten we maar zeggen, een dingetje.

Met chauffeur
De iets minder ervaren chauffeur of reizigers die simpelweg geen zin hebben om zich druk te maken over verkeer en route laten zich rijden. We kunnen een auto met chauffeur leveren of een auto met gids/chauffeur (ca 15 USD per dag duurder). De chauffeur brengt u van A naar B, de gids vertelt u van alles over het land en brengt u naar plekjes waar u anders niet komt.

Transfers
Een soms aantrekkelijker alternatief kan zijn dat we alleen de transfers voor u regelen. Dat hangt erg af van uw reisschema. Al u bijvoorbeeld van Lilongwe naar Liwonde National Park gaat en daar drie dagen wilt verblijven, staat de auto drie dagen stil. Dan kunnen we ervoor zorgen dat u wordt gebracht en opgehaald.

Accommodaties
Accommodaties zijn er in soorten en maten, va luxe en duur(der) tot leuk en mooi en betaalbaar. Goedkoop is er ook, maar dat zullen we u niet aan doen.

Zambia
Malawi grenst aan Zambia en op een paar uur rijden (275 km) van Lilongwe ligt het qua wildlife onovertroffen South Luangwa National Park. Het is bijna zonde om daar niet ‘even’ te gaan kijken as u toch n de buurt bent. Onze partner voor autoverhuur regelt van tevoren de papieren als u zelf die kant op wilt rijden. Maar u kunt ook de auto inleveren en gebruik maken van een 3-daagse tour (2 overnachtingen) met verblijf in een mooie lodge net buiten het park (goedkoper) of in een luxe lodge in het park (duurder). U kunt in dit geval besluiten om bijvoorbeeld Majete National Park in Malawi over te slaan: het is een prachtig park, zeker ook landschappelijk, we zagen er tijdens één game drive leeuwen, buffels, hippo’s en olifanten, maar het heeft nog niet de aantallen die u in South Luangwa kunt aantreffen.

Geld
Er zijn in Malawi pinautomataten (ATM’s) maar vaak kun je slechts kleinere bedragen pinnen, bijv max 80.000 kwatcha (vandaag ruim 90 euro). Neem voldoende dollars mee. Overigens kan je in de meeste grotere hotels ook met ero’s betalen en daar ook geld wisselen. Benzine betaal je in de meese gevallen alleen met kwatcha’s.

Foto’s
Ook als je het vraagt vinden mensen het op markten of langs de weg niet altijd lek om een camera voor hun neus geduwd te krijgen. Het is handig om kleine bedragen bij je te hebben om weg te geven als je een foto wilt maken. De Kwatcha is onderverdeeld in Tambala’s (briefjes van 100, 200, 500) en met 200 Tambala (ruim 20 cent) krijg je een welgemeende en warme glimlach. Waarom zou je het niet doen. Jij hebt een prachtige foto, het ‘model’ heeft een welkome aanvulling op haar of zijn inkomen van vaak niet meer ca 1 euro per dag.

Bekijk ook onze ‘ontdekkingsreis’ Kleurrijk Malawi.

Bel of mail mij terug