070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De koffie- en theeplantage Satemwa in Malawi

Ladick, al acht jaar gids in Satemwa en afkomstig van één van de dorpen in de omgeving, plukt drie blaadjes van een theeplant. Hij stop er twee in zijn borstzak en begint met de eerste: als je het blaadje op deze manier vouwt en verwerkt krijg je zwarte thee. Hij doet het voor en pakt daarna blaadje twee. Maar je kunt ook de blaadjes draaien in plaats van vouwen. Dan krijg je weer een andere smaak. Bij blaadje drie volgt opnieuw uitleg, maar nu wordt alleen de steel gebruikt. Zo worden er hier wel 23 soorten thee gemaakt, door steeds anders te vouwen, draaien en hakken. Maak een fascinerende rondleiding op Satemwa, één van de koffie- en theeplantages in Malawi. 

We hebben geslapen en goed gegeten in Huntingdon House, voormalige woning van de Schotse oprichter van deze koffie en theeplantage. Zijn bejaarde kleinzoon (met wandelstok) komt nog regelmatig even langs om een praatje te maken met de gasten. We hebben geluk, zegt hij als hij ook onze handen even schudt. Morgen – zaterdag – is de laatste dag dat er thee wordt geplukt.Dat blijkt niet zo te zijn, als we de volgende morgen met Ladick op pad gaan. Het is voor de theeplukkers laagseizoen, dan werken ze maar vijf dagen. Koffieplukkers zijn er nog wel volop actief en ze gaan enthousiast voor ons op de foto.

70.000 theeplantjes
Tweeduizend mensen werken hier op Satemwa, slechts één van de koffie- en theeplantages in Malawi, in het zuiden net onder Blantyre: op het land, in de koffiefabriek, bij de kwekerij waar op jaarbasis 70.000 theeplantjes en 17.000 koffieplanten worden gekweekt en uitgezet. Satemwa lijkt groot maar is één van de kleinste plantages in de streek. Er zijn er tweeëntwintig. Satemwa gebruikt 800 hectare om thee te verbouwen, slechts 40 hectare voor koffiebonen. Wordt er slechts één theeplant gebruikt voor meer dan twintig soorten thee, dat is anders bij koffie: elke smaak heeft zijn eigen plant – die uitgroeit tot struik – en van elke smaak worden er drie soorten gemaakt: espresso, medium en light.

Niet schuilen
In het regenseizoen – van november tot februari – wordt er het meeste geplukt: de theeplanten groeien dan het snelst: in het droge seizoen verschijnen er om de drie weken nieuwe (thee)blaadjes, in het regenseizoen is dat om de twee weken. Even schuilen is er dan dus niet bij.

Op Satemwa wordt een reeks aan koffiesmaken geproduceerd, zoals een zacht gewassen Arabica in de stijl van de Oost-Afrikaanse Arabica’s, een ontpitte en natuurlijke koffie. De ‘bessen’, waarin de bonen zitten, wordt met de hand geplukt om ervoor te zorgen ze rijp zijn en zoet zijn en een aromatische koffie produceren. Na sortering worden de bonen nog tien tot vijftien dagen in de zon gedroogd. De tour over de plantage kan worden aangevuld met een bezoek aan de koffiefabriek, de kwekerij en wordt natuurlijk afgerond met een proeverij. En wie iets sterkers wil? Neem een Malawi Gin & Tea op het terras. Smakelijk en verfrissend!

Bekijk ook onze ‘ontdekkingsreis’ Kleurrijk Malawi.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug