070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Fascinerende ontmoetingen tijdens slowfood reis

Tijdens een slowfood reis door Toscane bezoeken we de vrolijke en charmante Carmele. Op luttele kilometers van het beroemde San Gimignano verhuurt zij kamers, kookt desgewenst een uitstekende slowfood maaltijd en kweekt zij saffraan. Trots en passievol vertelt ze erover. Als we ruiken aan de pot vraagt ze ons er een tikkeltje voorzichtig mee te zijn. Er zit voor circa 600 euro aan saffraan in, schat zij. Zonde om te laten verwaaien in de wind. Snel draaien we de deksel weer dicht.

Elk jaar poot ze rond augustus circa 600 kg aan saffraanbollen, dus als u besluit een slowfood reis te nemen en u komt deze bijzondere vrouw tegen, is de kans vrij groot dat ze verse saffraan heeft. De grond en het klimaat in Toscane zijn goed voor saffraan. Het is er niet te nat en de zon schijnt voldoende. In de eerste weken is het belangrijk de grond vrij van onkruid te houden maar tegen de tijd dat de paarse bloemen gaan bloeien is het oppassen geblazen. De saffraan ‘oogsten’, de drie stempels in de plant, luistert nauw en het is een arbeidsintensief proces.

Zo gauw de bloem opengaat is het zaak deze af te knippen en veilig op te bergen. Een onverwachte regenbui kan de hele oogst om zeep doen helpen. Uit de bloemen worden vervolgens de stempels gehaald en deze worden te drogen gelegd. Ook hier geldt: laat de poes er niet mee spelen en zet niet opeens een tochtig raam open.

Het zijn dit soort verhalen die onze slowfood reis door Toscane bijzonder maakt. U kunt Carmele zelf ook ontmoeten tijdens onze slowfood reis door Toscane.

Mocht u geen fan zijn van zijn Toscane hebben wij nog in veel andere streken slowfood reizen, neemt u eens een kijkje naar alle culinaire rondreizen die AmbianceTravel in Italië aanbied.

Bel of mail mij terug