070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Elba: natuur en cultuur in heerlijke vakantiesfeer

Het derde grootste eiland van Italië, Elba, hoort bij Toscane en biedt de bijzondere sfeer van deze geliefde Italiaanse regio met daarbij azuurblauw water, witte stranden, prachtige natuur en romantische dorpjes en stadjes. Een uniek stukje puur Italië dat je aandoet tijdens je rondreis door Toscane.

Liefhebbers van duiken, zeilen, surfen snorkelen, diepzeeduiken, wandelen of rotsklimmen komen allemaal aan hun trekken op de plek waar Napoleon ooit een jaar als balling verbleef. De geschiedenis gaat terug tot de Etrusken die circa vijf eeuwen voor Christus afkwamen op het hier overvloedig aanwezige ijzererts. De naam van de hoofdstad Portoferraio verwijst daar ook naar, want betekent letterlijk ‘ijzerhaven’. In deze vriendelijke stad met oude haven woont bijna de helft van de bevolking op Elba. Veerboten vertrekken regelmatig vanuit Piombino op het vasteland naar de hoofdstad en naar rio Marina. Het eiland heeft ook een kleine luchthaven in Marina di Campo.

Machtige families
Na de machtige Etrusken kwam het eiland Elba in handen van de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk viel beleefde het eiland een minder goede periode tot het werd veroverd door de Republiek van Pisa. Daarna kwam het in handen van machtige families, zoals achtereenvolgens de Visconti (heersers van Milaan), de Appiani (bestuurders van Bombino), de Medici (heersers van Florence) en tot slot weer enkele tientallen jaren de familie Appiani. Daarna werd Elba in 1603 veroverd door Spanje tot het twee eeuwen later in Franse handen kwam.

Napoleon
In die tijd kwam Napoleon naar het eiland in ballingschap nadat hij met de val van Parijs uit de macht was gezet. Hij werd benoemd tot keizer van het eiland en had een leger van 600 man onder zich en reorganiseerde het eiland met een bloeiende economie tot gevolg. Zijn palazzina dei Mulini in Portoferraio en het zomerhuis in San Marino zijn nog steeds te bezichtigen.

Actief op Elba
Elba leeft nu vooral van toerisme en wijnbouw. Noord-Europeanen komen af op de 147 kilometer aan kustlijn met charmante baaien, prachtige stranden en helder water waarin veelkleurige vissen en oude scheepswrakken snorkelaars en duikers trekken. Alle watersporten die je maar kunt bedenken zijn te beoefenen en met name aan de zandstranden van de wat rustigere westkust. Wie liever boven het water vertoeft, kan de 1019 meter hoge Monte Capanne beklimmen om boven van een adembenemend uitzicht te genieten. Of neem hiertoe de kabellift. Of zich begeven naar de ruigere oostkust rond het stadje Porto Azurro.

Elbaanse gastronomie
In het binnenland zijn de groene heuvels bedekt met olijf- en wijngaarden. Hiervan krijg je een goed beeld door van Marciana Marina naar het middeleeuwse Marciana Alta te rijden. Wijn werd al gemaakt in de Romeinse tijd. Plinio de Oude zei daarover al ‘insula vini ferax’, eiland met een wijnovervloed. De witte en rosé-wijnen van het DOC Elba zijn geliefd. Of probeer een Procanico (wit) of Sangioveto (rood) uit bij een van de heerlijke, eenvoudige gerechten die vooral bestaan uit groente en vis-en schaaldieren en in de herfst en winter zijn kastanjes, eekhoorntjesbrood en paddestoelen geliefde ingrediënten. Sluit af met een van de met prijzen bekroonde dessertwijnen zoals Ansonica Passita, Moscato and Aleatico.

Bel of mail mij terug