070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Ontdekkingsreis door de Spaanse en Franse Pyreneeën

Vierhonderd dertig kilometer breed zijn de Pyreneeën, vanaf de stranden aan de Middellandse Zee bij het Franse Collioure, tot aan Bidart aan de andere kant, daar waar de Atlantische Oceaan begint. Het massief is 80 km breed, en met de negentiendaagse rondreis van AmbianceTravel leert u het hele gebied op unieke wijze kennen.

Het bergmassief ligt verspreid over zes Franse departementen en aan de andere kant vier Spaanse regio’s. Ergens in het midden ligt het staatje Andorra. De bergen zijn ooit ontstaan door een botsing tussen het Iberische schiereiland en het Europese vasteland. Het hoogste punt is 3400 km. Het is een paradijs voor wandelaars en voor de zeer sportieve fietser maar ook een genot voor de automobilist die met tijd aan zijn zijde aan de Franse kant heen rijdt en aan de Spaanse kant terug, en ondertussen niet genoeg kan krijgen van de adembenemende natuur.

De Franse kant verschilt van de Spaanse. Aangezien het hier vaker regent zijn de Franse Pyreneeën groener en is het met talloze riviertjes en beken veel waterrijker. In dit deel vind je van de Tour de France bekende toppen als Tourmalet en Col d´Aubisque, en het zeer bijzondere Gavarnie, de grootste waterval van Europa. Vanaf een ‘cirque’, een halfronde bergwand, stort het water zich op indrukwekkende wijze naar beneden. Het Parc National des Pyrénées is het bekendste natuurpark van de noordelijke kant van het bergmassief, de genoemde bergen en ook Gavarnie maken hier deel van uit.

Aan de Spaanse kant zijn de Pyreneeën dunbevolkter. In het onherbergzame gebied bevinden zich maar enkele dorpen. Vroeger trokken de boeren met hun schapen, koeien en geiten vaak naar de hoger gelegen gebied om de dieren te laten grazen. Nog steeds kom je hier veel vee tegen op de berghellingen. De kans is ook groot dat je steenbokken, herten en wilde zwijnen ziet, hoewel de laatsten wat schuwer zijn. In de lucht cirkelen adelaars maar vooral gieren, die met hun wijd uitgestrekte vleugels – tot wel drie meter breed – als het ware op de lucht drijven, voortdurend spiedend naar een welkome en niets vermoedende versnapering op de grond. Aan de zuidelijke kant van de bergen liggen ook een paar nationale parken. De grootste zijn het park van Ordessa y Monte Perdido en het park Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici.

Heeft u al zin in de Pyreneeën ?
De reis begint in het charmante havenplaatsje Collioure. Je begrijpt waarom kunstenaars als Picasso, Dufy, Chagall, Derain en Matisse hier naar toe trokken. Het havenstadje wordt overigens ook wel de ‘hoofdstad van de ansjovis’ genoemd. Laat je verrassen. Vervolgens verblijf u in onder meer Lourdes – je weet maar nooit – en de reis door de bergen aan de Franse kant eindigt bij de stranden van Bidart. Vandaar vertrekt u naar Spanje, om de reis terug naar het Oosten te beginnen in Getaria. Via stops in de bergen eindigt deze prachtige rondreis in de zogenaamde Dali driehoek. Na zoveel natuur bent u wel toe aan wat cultuur.

Bel of mail mij terug