070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Okavango in Botswana: unieke delta, rijk aan wild

De Okavango Delta in Botswana geldt als één van de meeste bijzondere natuurgebieden in de wereld. De Okavango Rivier, die van Angola via de Caprivi strook in Namibië naar Botswana stroomt, vertakt zich hier in tal van rivieren, stroompjes en meertjes, om volledig te verdwijnen voor het water de Kalahari bereikt. In deze delta zijn meer dan duizend grotere en kleinere eilanden en er leeft een ongekend aantal (wilde) dieren – van de Big Five alleen de neushoorn niet – en enorme aantallen (water)vogels. 

Hoe bijzonder dit gebied is? Ik zit dit te schrijven in Pom Pom Lodge. Ik kijk op en zie een flinke kudde olifanten aan me voorbij trekken, met de traagheid die zo kenmerkend is voor olifanten. Net nam ik een foto van zebra’s en impala’s – dacht ik. Maar toen ik de foto bekeek stonden er drie olifanten op de achtergrond. Niemand van de gasten hier had ooit een luipaard met een spelende pup gezien, wij gisteren wel.

Binnenlandse delta
Deze unieke binnenland delta is met 15.000 vierkante kilometer de grootste ter wereld. Door een zeer laag verhang en verval stroomt het water tergend langzaam door de delta, tot het uiteindelijk grotendeels verdwijnt. Doordat het water er meer dan een half jaar over doet om van Angola in de delta te komen, is het zuidelijke deel ervan de enige plaats in Zuidelijk Afrika met een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta hier op z’n natst en andersom. Daardoor trekken juist ook in de droge tijd grote aantal dieren de delta in.

Mokoro
Vanuit onze lodge kunnen we afwisselend kiezen uit game drives met de wagen of mokoro tochten, met op lokaal gebruik geïnspireerde kano’s. Niet meer van uitgeholde bomen gemaakt maar van kunststof, maar met dezelfde platte bodem, waarmee ze door onze ‘stuurman’ met behulp van een lange houten stok worden voortgeduwd over ondiep water, vol met bloeiende waterplanten. Ons is gevraagd vooral geen onverwachte bewegingen te maken. We zitten er met z’n tweeën in en de gids staat. Er hoeft niet veel te gebeuren om hem z’n evenwicht te laten verliezen en daarmee hem en ons een nat pak te bezorgen. Er leven hier krokodillen, dus we zitten héél rustig.

Met vier kano’s glijden we langzaam door het water. We maken foto’s van de lelie’s, stoppen bij een krokodil tot we verderop in de buurt komen van een groepje nijlkpaarden, nu eens niet voor het grootste deel onder water verborgen. Als ze ons horen aankomen haasten zij zich het water in, een opwindend gezicht, niet ver voor de platte mokoro’s. Vanuit het water blijven ze ons in de gaten houden als wij op de wal van onze morning coffee genieten. Dan doemt een stukje verderop opeens een olifant op die langzaam door het water naar de andere oever waadt. Onderweg neemt hij waterplanten tot zich, aan de overkant gooit hij zand over zich heen. Zo verheugen we ons over het ene na het andere wildtafereel. Even later met de auto op de terugweg naar de lodge natuurlijk veel wildebeesten, zebra’s en springbokjes maar opeens ook een enorme olifant die zich onder bomen met slagtanden en slurf omhoog gericht tegoed doet aan de blijkbaar sappige bladeren boven hem.

Luipaard
We hadden al gehoord dat er een luipaard met een jong was gesignaleerd. Dus gingen we met gids en tracker op zoek. De springbokjes staan snuivend en dicht op elkaar gepakt bijeen – dus zijn er luipaarden of leeuwen in de buurt, zegt de gids. Bij wilde honden zouden ze vluchten. Hij stuurt de auto door het dichte struikgewas en niet veel later staan we op drie meter afstand bij de luipaard en haar speelse jong. Ze daagt de moeder uit, ze drinkt, gaat af en toe een stukje op pad om bij terugkomst het vrouwtje weer te bespringen. Samen rollen ze af en toe om en dan likt de moeder haar pub weer liefdevol. We hebben al heel wat keren een luipaard in het wild gezien. Maar zo nog nooit. Foto-toestellen blijven klikken.

Lodges
De Okavango Delta in Botswana wordt bezocht door mensen die in lodges in het park verblijven, zoals wij. Wij zijn op het vliegveld van Maun in een kleine Cesna gestapt, met plek voor vier personen inclusief de piloot. Op zich al spectaculair. Een andere groep laat zich met een mokoro voor een meerdaagse tocht het gebied in varen, waarbij diep het gebied in wordt overnacht in een ter plekke op te slaan kampement of enkele tenten die er al staan. Vrijwel iedereen vertrekt vanuit Maun. Al deze bedrijvigheid bij elkaar geven de plaats de sfeer van avontuur: dit is niet gewoon vakantie houden maar dit is reizen, beter nog: het onverwachte tegemoet gaan. Genieten van een van de mooiste natuurgebieden ter wereld, bewoond door miljoenen dieren.

Overigens is het ook mogelijk diverse lodges in zowel Okavango als Chobe te bezoeken, met vervoer met vliegtuigjes. Vraag er naar.

Ook gaan? Bekijk dan onze combinatiereis Namibië en Botswana of de Botswana verlenging (vanuit Zuid-Afrika) Best of Botswana plus Victoria Falls.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug