070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Úbeda en Baeza in Andalusië: uniek erfgoed

Diep in Andalusië verschijnen, nét op het moment dat je tijdens je rondreis Andalusië niets anders meer verwacht dan eindeloze olijfboomgaarden, opeens twee oogstrelende stadjes. Úbeda en Baeza zijn in 2003 dankzij het rijkelijk aanwezige erfgoed van de Spaanse renaissance door de Unesco tot werelderfgoed verklaard. De organisatie sprak van een ‘onsterfelijk werkstuk door mensenhanden gemaakt’.

Doordat Úbeda en Baeza in de dertiende eeuw een belangrijke strategische positie innamen op de grens tussen de regio Castilië la Mancha en de Moorse gebieden, waren ze aantrekkelijk voor adel en andere hooggeplaatste personen. Rijk aan middelen lieten zij een indrukwekkende architectuur achter. Vol met religieuze, adellijke en architectonische hoogstandjes vormen ze samen een prachtig openluchtmuseum.

Oude kern van Úbeda
Twee personen waren van groot belang voor de ontwikkeling van deze parels van de Verlichting. Architect Andrés de Vandelvira drukte zijn stempel op vrijwel de hele oude kern van Úbeda. Dit kon hij echter alleen doen dankzij de steun van de invloedrijke Francisco de los Cobos, secretaris en vertrouwenspersoon van Keizer Karel V. Geïnspireerd na zijn vele reizen in renaissancistisch Italië overtuigde De Vandelvira de plaatselijke adel met zijn originele ideeën waarin plateresco, classicisme en Italiaanse renaissance overheersten.

Monumenten Baeza
De kathedraal van Baeza herbergt een prachtige gouden kapel met een delicaat reliëf in Italiaanse stijl. Het buurtje eromheen is met zijn gebouwen in zandkleur een lust voor het oog. De fontein op het Plaza de Santa María in de vorm van een Romeins triomfboogje stamt uit de zestiende eeuw. Studenten lieten een eeuw later op de gevel van het Seminario de San Felipe Neri ‘graffiti’ achter. Ze gebruikten hiervoor geen verf, maar stierenbloed. De laatgotische stijl van de gevel van het voormalige paleis van Juan Alfonso de Benavideo toont flamboyante versieringen in reliëf. Verderop ligt de beroemde Fuente de los Leones met leeuwen die door het verstrijken van de eeuwen amper meer als zodanig te herkennen zijn.

Aristocratisch Úbeda
Úbeda telt als ‘wieg van de aristocratie’ bijna honderd monumentale gebouwen, waaronder tientallen renaissancistische monumenten. Samen een mooi voorbeeld van de burgerlijke architectuur en stadsplanning van het Spanje aan het begin van de zestiende eeuw. Vanaf het sobere, en elegante Plaza Vázquez de Molina springt de toren van het Hospital de Santiago in het oog met kleurrijke tegels die goed passen bij de knalblauwe lucht erachter. De Capilla de El Salvador del Mundo uit 1540 van De Vandelvira is met zijn talloze renaissancistische elementen het opvallendste monument in Úbeda. Het interieur is zeer uitbundig met de met goud opgeluisterde blauwe gewelven. Aan hetzelfde plein ligt het eveneens door Vandelvira gebouwde Palacio de las Cadenas, eerst klooster, toen gevangenis en sinds 1868 gemeentehuis. Bij de Kerk van San Pablo staat het niet te missen standbeeld van De Vandelvira.

Wilt ook Úbeda en Baeza bezoeken? Wij hebben rondreizen door Andalusie samengesteld die ook deze mooie plekken aandoen: onze Grand Tour door Andalusie en onze rondreis door Andalusie met verblijf in haciënda’s, cortijo’s en molino’s.

Baeza Andalusië Capilla de Salvador
Bel of mail mij terug