070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De mooiste stranden van Andalusië vind je bij Tarifa

De Spaanse Costa de la Luz aan de Atlantische kust in Zuidwest-Spanje bij Tarifa is erg geliefd onder surfers omdat de wind er een zeer stabiele factor vormt. Dat het er eeuwig waait, zorgt ervoor dat het toerisme er nog in de kinderschoenen lijkt te staan in tegenstelling tot de andere volgebouwde kusten.

Velen zoeken hun heil elders, waardoor hier nog eindeloze, brede, verlaten en goudkleurige stranden met kleine, rommelige witte dorpjes met voornamelijk laagbouw en kristalhelder water op je liggen te wachten als je tijdens je rondreis Andalusië even wilt ontspannen op een van de uitgestrekte en veelal praktisch verlaten stranden in de omgeving van Tarifa.

Tarifa
Tarifa is het meest zuidelijk gelegen puntje van Europa en heeft een indrukwekkend uitzicht op Afrika. Van oudsher vormt het hét mekka voor wind- en kitesurfers omdat de golfen er precies daar waar de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan elkaar raken het beste zijn. Laat je niet afschrikken door de foeilelijke buitenwijken want de oude kern van het stadje is prachtig en doet erg Moors aan. De nauwe straatjes liggen binnen de vestingmuren van het in 960 gebouwde ‘Castillo de Guzmán el Bueno’.

Valdevaqueros
Wanneer je de N340 richting Cádiz volgt sieren talloze kleurige zeilen van wind- en kitesurfers het beroemde strand Valdevaqueros. Op deze uitgestrekte zandvlakte die eindigt in een indrukwekkende duinpartij, ontmoeten surfers vanuit de hele wereld elkaar. Hier vind je vooral beachbars voor ‘hipsters’ met overheerlijke cocktails en loungemuziek.

Punta Paloma
Iets voorbij Valdevaqueros kun je vanaf dezelfde N340 linksaf slaan naar Punta Paloma. Hier ligt midden in een militaire zone een parel van een strand verborgen. Neem wel zelf eten, drinken en een parasol mee, want op het strand zijn geen voorzieningen. Nudisten zijn hier ook welkom. Voor wie wel wat meer wil besteden, is chiringuito Los Mirlos een bezoek meer dan waard. Je luncht er erg Spaans met een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Je betaalt om hier te parkeren en vanaf daar is het ongeveer tien minuten wandelen naar het paradijselijke strand.

Playa Bolonia
Een stukje verder aan dezelfde weg noordwaarts zie je de afslag naar playa Bolonia, onze persoonlijke favoriet bij het rommelige dorpje El Lentiscal. Over de meest onverharde straten wandelen kippen en kalkoenen, en op straathoeken wordt luidruchtig het weer van gisteren, vandaag en morgen besproken. Uniek hier is dat praktisch óp het strand de Romeinse ruïnes van Baelo Claudia te vinden zijn, een nederzetting die zijn hoogtepunt beleefde tijdens keizer Claudius tussen 41 en 45 na Christus. De toegangsboog, hoofdstraat, het forum, de tempel, het amfitheater en resten van de grote pekelbassins zijn nog te zien. Bolonia vormt een erg bijzondere combinatie van zon, zee, strand en cultuur. In tegenstelling tot in Punta Paloma zijn hier wel eenvoudige bars en restaurants op en bij het strand te vinden. Ook zijn er ligbedden te huur. Vooral op zondagen is het hier erg gezellig omdat het strand erg populair is bij Spaanse families.

Zahara de los Atunes
Voorbij de afslag naar Bolonia verandert het landschap van relatief kaal en heuvelachtig met windmolens, naar vriendelijk glooiende, goudkleurige akkers. Neem vanaf de N340 de afslag naar Zahara de los Atunes en rijd door het ook weer ongeorganiseerde en landelijk gelegen El Armachal. Zahara de los Atunes is een langgerekt dorpje met zo nu en dan een hijskraan als teken van vooruitgang. Dit plaatsje is de laatste jaren steeds populairder onder voornamelijk Spanjaarden in de zomer. Hier is tevens het restaurant te vinden waar je volgens de geruchten de beste verse tonijn van Spanje kunt eten. Wij hebben het niet geprobeerd maar vraag het de locals en zij wijzen je de weg.

Verse tonijn tijdens rondreis Andalusie
Als je van verse tonijn houdt, is deze kust een must om te bezoeken. Van oudsher wordt deze soort hier gevangen. Bestel bijvoorbeeld eens atún encebollado (tonijn in ui) of atún a la plancha, gegrilde tonijn. Daarnaast vind je er ook garnalen in alle soorten en maten. Vers vanaf de bakplaat (atún a la plancha), verwerkt in kroketjes (croquetas de gambas) of gefrituurd in een soort koekjes (tortillitas de camarónes). Drink bij dit soort gerechten een koel glas witte wijn of een manzanilla, een lichte, droge sherry uit het wat noordelijker gelegen Sanlúcar de Barrameda.

Bel of mail mij terug