070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  •   8 dagen
  • Ambiance fly-drive Ook boekbaar als fly-drive
  • Ambiance eigen-auto-rondreis Ook boekbaar als eigen-auto-rondreisEigen-auto-rondreis
  • vanaf € 679,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Rondreis Emilia Romagna

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-2 Europa Ferrara 1
2 2-4 Villino di Porporano 2
3 4-6 I Portici 2
4 6-8 Villa Adriatica 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft

Al sinds de middeleeuwen is Ferrara een belangrijke stad voor de Joodse gemeenschap en een van de interessantste bezienswaardigheden is het voormalige ghetto. Van 1627 tot 1859 was dit de plek waar de Joodse gemeenschap woonde en werd afgezonderd van de rest van de stad. Dat gebeurde onder andere met hekken die ’s avonds op slot gingen. Anno nu is het een van de mooiste wijkjes van de stad, dat weinig is aangetast door de tand des tijds. Langs de hoofdstraat Via Giuseppe Mazzini vind je het Joods Museum en de synagoge van Ferrara.
Een van de mooiste straatjes en meest fotogenieke plekjes van Ferrara ligt midden in de Joodse wijk: Via delle Volte. Dit autoluwe straatjes staat bekend om haar vele bogen en het is niet moeilijk voor te stellen hoe het er hier een paar honderd jaar geleden uit heeft gezien. Sindsdien is er namelijk maar weinig aan het straatbeeld veranderd.

TIP
In de steegjes rondom het oude centrum zitten allerlei leuke trattorias en osterias waar je hartverwarmende streekgerechten krijgt voorgezet. Wat je in ieder geval moet proberen is cappellacci di zucca, een soort gevulde pasta met pompoen. Deze wordt geserveerd met bijvoorbeeld botersaus en salie, maar de versie met ragu is ook een aanrader. Met name in de Joodse wijk vind je veel knusse plekjes om aan te schuiven voor een diner.
Enoteca al Brindisi
Wijnliefhebber? Zet dan een bezoek aan Enoteca al Brindisi in Ferrara op je bucketlist, want deze taverne is naar eigen zeggen de oudste (!) wijnbar ter wereld. Al sinds 1435 vind je op deze plek achter de kathedraal een klein etablissement met indrukwekkende wijnkaart. En wat dat betreft is er al zo’n 600 jaar weinig veranderd.

1 Europa Ferrara
Europa Ferrara

Een bezoek aan Parma is alleen al de moeite waard vanwege al die heerlijke culinaire lekkernijen met bovenaan de lijst de Parmaham en de Parmezaanse kaas. Maar er is zoveel meer te proeven in Parma. Denk aan alle lokale pasta’s, de paddestoelen en truffels die in de bossen rondom Parma worden gevonden of denk aan de vleestomaten of wijnen die uit deze streek komen en smaakbepalend zijn voor Emilia Romagna.

Maar ook kunst- en cultuurliefhebbers zullen verliefd worden op de Romeinse ruïnes, de Romaanse kathedraal, renaissancekunst en het beroemde operagebouw. Ook zijn er goed bewaarde fresco’s uit de Renaissance om te bewonderen.

Het iconische Palazzo della Pilotta, de thuisbasis van de Galleria Nazionale, herbergt de belangrijkste kunstcollectie in de stad en is een must-visit voor fans van schilderijen van oude meesters. Meer dan 700 stukken zijn hier te zien – van het beroemde onvoltooide schilderij Hoofd van een vrouw van Leonardo da Vinci tot het fascinerende olieverfschilderij Turkse slaaf van de beroemde lokale kunstenaar Parmigianino. Verschillende tentoonstellingen rond alles, van de kunst van het 14e-eeuwse Parma tot de schilderijen uit de hoogrenaissance van Correggio, maken deze galerij de reis waard.

2 Villino di Porporano
Villino di Porporano

Smulpapen moeten naar Bologna. Deze stad wordt niet voor niets Bologna La Grassa (de vette) genoemd. Een complete wijk heeft de ‘smulkwartier’ als bijnaam. Dit is Quadrilatero met als hart de Via Rizzoli. Bologna is de hoofdstad van de culinaire regio Emilia-Romagna, waar tagliatelli alla Bolognaise werd bedacht. Laat je gastronomisch verrassen in smulstraat Via Pescherie Vecchie, waar je niet alleen allerlei streekproducten en andere delicatessen kunt kopen, maar ook proeven. Verder vind je nog veel lekkers bij San Petronio, tussen Via Drapperie en Via Caprarie. In Bologna loop je grotendeels overdekt onder de in totaal 35 kilometer aan bogengalerijen die de stad een statig aanzien geven. De overheersend terracotta-achtige rode kleur op gevels en dakpannen daken gaf Bologna zijn tweede bijnaam: la Rossa. Dit is het beste te zien als je de 498 treden van de Torre Asinelli beklimt. Deze ligt naast de eveneens scheve Torre Garisenda. In de middeleeuwen schijnen er wel 180 torens in Bologna te hebben gestaan. Nu zijn daar nog 21 van over.

Piazza Maggiore vormt het hart van de stad met de fraaie basiliek van Sint Petronius. Aan dit plein vind je enkele mooie paleizen zoals Palazzo dei Banchie, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursia en Palazzo dei Podesta met de Torre dell ‘Arengo. Een ander mooi plein is Piazza Santo Stefano, vernoemd naar de gelijknamige kerk die er te bewonderen is. Bologna heeft nog een derde bijnaam: Bologna la Dotta (de geleerde). Deze is te danken aan de oudste universiteit van Europa die in 1088 werd gesticht. Het hoofdgebouw uit de zestiende eeuw, Palazzo Poggi is nog steeds in gebruik. Voor intellectuelen is een bezoek aan de Biblioteca dell’Achiginnasio een must vanwege de collectie boeken en geschriften en vanwege het fraaie gebouw. Studenten vermaken zich op en rond het plein Verdi. Luxueus winkelen doen de inwoners en bezoekers in de overdekte winkelpassage Galleria Cavour waar topmerken als Gucci en Prada een vestiging hebben. Van de tientallen musea die de stad telt is de nationale pinacotheek een aanrader. Veel klassieke Italiaanse, religieus getinte schilderkunst en talloze wonderschone fresco’s hangen hier.

3 I Portici
I Portici

Met meer dan 15 kilometer fijn wit zand en een eclectische mix van charmante hotels, strandbars en restaurants, is het gemakkelijk te begrijpen waarom het strand van Rimini over de hele wereld bekend is. Rimini is één van die oude badplaatsen waar het toerisme al snel voet aan de grond kreeg.

Centraal aan de stranden liggen Marina Centro en Lungomare Augustore, de meest levendige en jeugdige delen van plaats en het centrum van het nachtleven. Verder naar het noorden en zuiden liggen de rutiger delen die meer voor gezinnen met kinderen geschikt zijn. De stranden worden goed onderhouden en verkeren steeds in onberispelijke staat en voldoen aan de standaard van de Blauwe Vlag die hier letterlijk en figuurlijk hoog in het vaandel wordt gedragen.

Rimini dateert uit 268 voor Christus en bekleedde een belangrijke strategische positie tijdens de Romeinse tijd. Herinneringen aan die periode zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De meest indrukwekkende is de Arco d’Augusto, gebouwd in 27 voor Christus ter ere van Augustus Caesar en de oudste nog bestaande Romeinse triomfboog.

De 62 meter lange Ponte di Tiberio is een ander Romeins overblijfsel dat 2000 jaar later nog steeds overeind staat. De vijf bogen verbinden het Centro Storico van Rimini met de historische wijk Borgo San Giuliano. Op een rustige dag zorgt de weerspiegeling van de brug in het diepblauwe water van het kanaal voor het perfecte plaatje, klaar om met de wereld gedeeld te worden.

De straten van Rimini herbergen een bloeiende straatvoedselcultuur met een authentieke smaak van de regio. Dit is te zien aan de ‘tempels’ van straatvoedsel die bekend staan als baracchini, verspreid over de stad. Deze kleine kiosken zijn gespecialiseerd in lokale delicatessen, van verwarmende cassoni alle erbe (kruidenflatbreads) tot Rimini’s kenmerkende piada, ongezuurd brood dat warm wordt geserveerd en gevuld met vleeswaren of zachte kaas.

Deze baracchini zijn eenvoudige en bescheiden eetkraampjes en veel bezoekers missen ze. Vraag het plaatselijke VVV-kantoor om de Rimini Street Food Tour-kaart om de beste baracchini te vinden, of download de Rimini Street Food Tour-app.

Aan de overkant van de Ponte di Tiberio ligt de trendy wijk Borgo San Giuliano. Een charmante wijk met kleine geplaveide straatjes, chique pleinen en kleurrijke straatschilderingen. Intussen behoort deze wijk tot de meest populaire gebieden van Rimini

Oorspronkelijk afgedaan als een ruige visserswijk en een van de armste wijken van de stad, organiseert de Borgo nu een tweejaarlijks festival, het Festa del Borgo San Giuliano, met straattheater, muziek, dans en overheerlijk eten. Het festival wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk boven de Ponte di Tiberio.

De buurt is ook nauw verbonden met de meest bekende burger van Rimini: filmmaker Federico Fellini. Hij had een speciale genegenheid had voor de Borgo, ondanks dat hij geboren en getogen was aan de andere kant van de stad. In 1994 werd het Festa del Borgo officieel gewijd aan Fellini, en veel van de meest opvallende muurschilderingen langs de muren van de Borgo-gebouwen verbeelden scènes en personages uit zijn films, evenals Fellini zelf.

4 Villa Adriatica
Villa Adriatica

Europa Ferrara

Hotel Europa is gevestigd in een oud paleis in het hart van de stad. Het hotel is volledig gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke stijl en de eigen traditie bewaard zijn gebleven. Je proeft de oude sfeer van deze villa in de kamers en in de volledig met fresco's ingerichte salonsuite, waar een aantal kostbare schilderijen hangen. Er is een handtekeningenregister, met de originele handtekening...

Dag 1-2
Bekijk hotel

Villino di Porporano

Villino di Porporano is een rustig gelegen bed & breakfast. Het centrum van Parma bevindt zich op 4 km. Er is een grote tuin, de kamers zijn smaakvol/ elegant ingericht en er is gratis WiFi. De kamers van het Villino di Porporano beschikken o.a. over airconditioning en de meeste hebben een parketvloer. Smaakvol en ruim met houten meubels, een privébadkamer en tv. Sommige kamers kijken uit ...

Dag 2-4
Bekijk hotel

I Portici

Een combinatie van Avant Garde en natuurlijke schoonheid! I Portici Hotel ligt in het historische centrum van Bologna en beslaat vijf verdiepingen van het Maccaferri Palace. Een fascinerend en uniek gebouw uit het einde van de negentiende eeuw. Het gebouw werd aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen door Attilio Muggia. Een van de eerste architecten die creativiteit combineerde met g...

Dag 4-6
Bekijk hotel

Villa Adriatica

Een uitstekende ligging en een uitnodigend buitenzwembad maken dit hotel, dat gevestigd is in een 19e-eeuwse villa waar Gabriele D'Annunzio ooit verbleef, een goede optie voor de kust van Rimini. De villa, gebouwd in 1880 als privéwoning, heeft een charmante roze bakstenen gevel met boogramen en een loggia op de eerste verdieping, compleet met fresco's op het plafond Villa Adriatica ligt a...

Dag 6-8
Bekijk hotel
Onderstaande vanaf-prijzen zijn per persoon en indicatief. Als u wilt weten hoe hoog de prijs exact is voor uw gewenste reisdatum, nodigen we u uit om een voorstel aan te vragen.

Rondreis Emilia Romagna

Bel of mail mij terug