070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Rondreis Paradores in de Schaduw van de Pyreneeën (omgekeerd) – oktober, 2019

Beste Ambiance team,

Wederom hebben wij een mooie reis gemaakt door het mooie Spanje. Ditmaal een ‘customised’ rondreis langs verschillened paradores aan de Spaanse kant van de Pyreneeën.

‘Customised’ omdat de reis andersom is geregeld dan zoals aangeboden in het standaard programma. Dus starten via vliegveld Barcelona, naar Begur aan de Costa Brava en eindigen in Hondarribia, met terugvlucht vanaf Bilbao.

Costa Brava
De rondreis was prima geregeld. Wel jammer (en mogelijk vermeldenswaardig op de website), dat medio oktober een groot deel van de horeca al gesloten is wegens einde zomerseizoen, en/of de week rondom de nationale feestdag. Bijvoorbeeld hotel El Convent de Begur aan de Costa Brava ging sluiten voor het winterseizoen, meteen na ons vertrek, er waren slechts 3 kamers bezet. Het eigen restaurant was al 1 dag gesloten tijdens ons verblijf waardoor we iets moesten zoeken in het stadje zelf. Hotel El Convent de Begur is trouwens erg goed. Heel goede bedden, leuke kamer, heel vriendelijk personeel, rustig gelegen en toch met een korte wandeling meteen aan het strand.

Cardona
Het volgende hotel Bremon in Cardona eigenlijk hetzelfde, veel horeca gesloten, terwijl wij er 3 nachten verbleven in een hotel zonder eigen restaurant. Het hotel zelf is heel goed, vriendelijk personeel, leuke kamer en iets minder groot, maar rustig gelegen in de binnenstad.

Parador de la Seu d’Urgell
Een mooie parador, prima gelegen aan de rand van het stadje, mooie grote kamer met prima bedden. We hebben wel het raam moeten openen voor ventilatie, het wordt namelijk erg warm onder het glazen dak. Eten in het restaurant is helaas geen topper, maar goed voor een aardig diner waarbij je niet meer de deur uit hoeft. In het stadje is nu weinige te beleven in medio oktober. La Seu d’Urgel is wel een leuke locatie om een uitstap te maken naar Andorra, maar let op – en tevens tip-, probeer dit niet in het weekend te doen wegens enorme drukte van Spaanse en Franse lokale bewoners die daar in Andorra gaan shoppen of andere outdoor activiteiten doen (eerst een uur file voor de grens om dan slechts 10 km terug te rijden).

Parador de Arties
Locatie midden in een skigebied, wat betekent dat in sommige jaargetijden (vooral buiten het seizoen) er vele andere gelegenheden zoals bars en restaurants gesloten kunnen zijn. Tijdens een korte wandeling door het dorp midden oktober was het dorp uitgestorven. Nagenoeg alle huizen zijn blijkbaar appartementen voor de wintersport. Ook horeca nagenoeg allen gesloten. Kamer is vrij standaard ingericht met een klein, smal bed. Ontbijt netjes verzorgd, diner van gemiddelde kwaliteit met een paar lokale specialiteiten op de kaart.

Parador de Bielsa
De locatie is heel erg mooi om wandelingen te maken in het nationale park (Ordesa y Monte Perdido), maar de parador is zijn 3 sterren niet waard in het laagseizoen. De voorzieningen zijn matig. Heel het (houten) gebouw is zeer gehorig en kraakt en piept bij elke stap die je doet. De badkamer indeling is onlogisch met een WC direct achter de deur. Ontbijt was zeer matig in keuze. Als je laat ontbijt, dan zijn de obers al druk bezig met het opdekken van de tafels voor de lunch, i.p.v. jou een kopje koffie aan te bieden. Brood was niet vers, maar van de dag ervoor (zal misschien wel te maken hebben met de afstand tot de bewoonde wereld).

De kaart van het restaurant bevat een aantal lokale specialiteiten, welke vrij smaakloos en zonder enige bijlagen opgediend worden. De andere gerechten op de kaart zijn niets bijzonders. De kabeljauw en forel kwamen zo uit de diepvries en magnetron. Stukjes brood als begeleiding bij het voorgerecht, stond ongevraagd op tafel en ook op de rekening als je het niet gebruikte voor € 4,00.

Bediening in het restaurant is in handen van 3 chagrijnige obers welke ongeïnteresseerd door elkaar heen lopen, geen attentie tonen voor de gasten en er alleen op uit zijn om een tafel z.s.m. weer leeg te hebben, zodat ze naar huis kunnen gaan. Prijzen van gerechten in het restaurant zijn relatief hoog, maar als je in de parador verblijft, ben je bijna verplicht om hier te eten, want de eerstvolgende restaurants zijn op ruim 25 km afstand te vinden.

Parador de Sos del Rey Católico
Een mooie parador, leuke lokatie met mooi uitzicht en terras aan de rand van het kleine historische stadje. In het stadje helaas weinig andere horeca gelegenheden, maar een rondwandeling is goed te doen. Prima ruime kamer, ruime badkamer. Diner in het restaurant was prima. De kaart is wel beperkt van keuze, maar kwaliteit en bedienend personeel zijn in orde. Ontbijt in het mooie restaurant is prima verzorgd, met veel keuze uit vers brood en allerlei soorten beleg.

Parador de Hondarribia
Een hele mooie parador midden in het historische gedeelte van Hondarribia. Kamers op de 2e en 3e verdieping aan de buitenzijde hebben een spectaculair uitzicht over de baai, een enkele keer verstoord door een landend of opstijgend vliegtuig. Prima kamer, badkamer wel iets aan de kleine kant, maar de indeling was ok (douchen in een bad is nooit ideaal). Parador heeft geen eigen restaurant, ontbijt is prima verzorgd met veel keuze uit lekkere verse producten. Tip: wij hadden vooraf in Nederland al een restaurant in Hondarribia geboekt, dat was good ook, want vooral in het weekend zijn deze al makkelijk volboekt.
Hier is wel de invloed van de kust en de Franse grens te herkennen, veel horeca in de buurt en open in het laagseizoen!!

Wel leuk, bij elke parador kregen we ongevraagd een 15% discount voucher voor een diner in de volgende parador.

Vliegen & Overige tips
De heenreis met Vueling was als vlucht op zich goed geregeld, op tijd, afhandeling op de luchthaven prima. Helaas voor mij een oncomfortabele vlucht als gevolg van erg weinig beenruimte als je 1.95 meter bent. De terugvlucht met KLM vanaf Bilbao is prima en goed geregeld.

Als tip voor volgende reizigers wil ik graag meegeven; zorg dat je een eigen navigatie systeem meeneemt voor in de auto, wij hebben er veel plezier van gehad, doordat we alle hotellokaties en een deel van de routes al voorgeprogrammeerd hadden. Snelwegen en tolwegen vermijden is het leukste, maar de reistijden ondanks kortere afstanden zijn best wel groot in de bergen!

Onze huurauto met categorie B (BB) is maar net voldoende wat betreft ruimte voor 2 stuks ruimbagage en heeft net vloldoende pk’tjes voor de soms wel flinke hellingen in de Pyreneeën. Opwaarderen is zeker een goede optie.

Persoonlijk advies is om toch wel minstens 2 nachten per bestemming te verblijven en het verblijf bij de Costa Brava in Begur en bij Cardona (elk 3 nachten) in te korten naar 2 nachten elk. Met 2 nachten heb je minstens 1 volle dag om iets te ondernemen in of rondom de plaats waar je verblijft en kun je de reisdag naar de volgende bestemming eventueel ook nog hiervoor gebruiken.

De wegen in het gebied van de Pyreneeën zijn perfect voor motorrijders. Misschien is het een ideetje om het vliegen en huurauto weg te laten, en een uitbreiding te maken met 2 overnachtingen op de heen- en terugreis in Frankrijk. Bij alle hotels en paradores kon een moter goed en veilig geparkeerd worden!

Met vriendelijke groeten,

B&W

Bel of mail mij terug