070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Historische Cortijo’s, Hacienda’s en Molino’s in Andalusië – April 2022

Beste Yvo,

We zijn weer terug van een fantastische reis en hebben het echt heerlijk gehad.

Dankzij jullie/jou was alles goed geregeld, de hotels, de uitstapjes, de tickets, de aanbevelingen voor garages e.d.

Eigenlijk is er niets verkeerd gegaan, je had aan alles gedacht en de informatie die door jullie is aangeleverd was zeer compleet. Ook de autohuur is zeer goed bevallen bij Helle Hollis (via Sunny Cars). Ging prima zo met een pendelbus naar het autoverhuurbedrijf en daar was alles zo geregeld. Nogmaals, ik vond jullie informatie ook heel uitgebreid en goed, dank voor het regelen!!

We hebben ook een paar opmerkingen waarvan we denken dat het handig is dat jullie dit weten en we geven ook even kort aan wat we van iedere accommodatie vonden:
 • Op aanraden van Ruud zijn we begin april gegaan in plaats van begin mei. Ik begrijp de overwegingen m.b.t. kosten en drukte, maar het betekent wel dat je soms de enige gast bent in een accommodatie. Dat vonden wij niet zo leuk, vooral omdat je natuurlijk vrij achteraf zit en omdat ze nog niet zo op gasten zijn ingesteld (dit was het geval in Arcos en Gerena). Ook is er wat meer kans op regen in april. Wij zouden voortaan toch iets later gaan, bijvoorbeeld in mei of juni. Daarnaast blijkt de week voor Pasen de Semana Santa te zijn in Spanje. Dit hadden wij ons niet gerealiseerd en het is handig om gasten hier vooraf op te wijzen omdat het grote impact op het leven in Spanje heeft. Restaurants zijn overvol, je kan nergens meer terecht, winkels zijn vaak dicht en bezienswaardigheden soms nauwelijks meer zichtbaar door alle tribunes en podia. Straten zijn ook vaak afgesloten. Wij vonden het zeker indrukwekkend om dit mee te maken, maar het geeft wel wat problemen met eten als een hotel geen eigen restaurant heeft en ook kunnen routebeschrijvingen soms niet gevolgd worden.

  Notitie AmbianceTravel BV
  Voor velen is dit een uiterst interessante periode om mee te maken, maar kunnen logistieke zaken soms lastig zijn rondom de Samana Santa, normaal gezien is overigens April een stuk drukker bij hotels, maar ondervinden sommige kleinschalige accommodaties nog opstartproblemen door Covid-19. De markt is eindelijk weer aan het opkrabbelen, dus nog niet elk kleinschalig hotel is weer op oude niveau of gericht op toerisme, daar zal hopelijk volgend jaar weer verandering in zitten.

 

 • Hotel Molino Del Arco in Ronda: geweldig en stijlvol hotel met goed restaurant, perfecte ligging en zeer vriendelijke medewerkers. Echt een top begin van de vakantie en Ronda ligt mooi op een kwartiertje rijden.
 • Hotel Argantonio in Cádiz: zit niet standaard in jullie rondreis, maar had ik eraan toe laten voegen. Superleuk, romantisch en sfeervol hotel met mogelijkheid om gezellig beneden wat te drinken en een heerlijk ontbijt.  Parkeren is wat lastiger, maar was ons gelukt omdat we een parkeerplekje in hun garage konden reserveren (ze hebben maar 4 plekken). Cadiz zelf vonden wij wat tegenvallen, wellicht dat het daarom ook niet in jullie reis zit.
 • Hacienda El Santiscal in Arcos de la Frontera: kamer was de minste kamer van alle accommodaties en het restaurant dat ze zouden hebben was inmiddels opgedoekt. Ze waren wel bereid een broodje voor ons te smeren, maar dat was niet echt wat we voor ogen hadden. Omdat we de enige gasten waren hebben we zelfs nog ge?nformeerd of er ’s nachts eigenlijk wel iemand aanwezig zou zijn en gelukkig bleek er wel een bewaker te zijn. We vonden in de buurt van El Santiscal een hotel dat erg leuk was en direct aan het stuwmeer ligt; hotel Meson de la Molinera. Dit hotel heeft een eigen restaurant met prachtig uitzicht op het meer en schappelijke prijzen. Ook de zwembaden en faciliteiten zagen er mooi uit. Wat ons betreft zou dit een betere keuze zijn dan El Santiscal. De medewerkers van El Santiscal zijn overigens aardig en het ontbijt was goed. Toch hadden wij een beter gevoel bij Meson de la Molinera. Misschien een tip om deze toe te voegen aan jullie bestand. Arcos is enorm steil, maar wel een schattig dorpje. Wij adviseren ook naar Grazalema te rijden, fantastische rit erheen (steil omhoog, soms zelfs door de wolken heen)
 • Cortijo el Esparragal: hartelijke ontvangst, prachtig landgoed en mooie patio’s, maar weer de enige gasten en het hotel lijkt meer ingesteld op groepen. We zaten met z’n tweetjes in de eetzaal aan een ronde tafel voor 8 personen met een avondmaal dat door een opgeroepen leerling-kok snel in elkaar werd gezet. Dit landgoed moet het meer hebben van bruiloften en partijen dan van stellen. Eten was echt matig, zowel ’s avonds als bij het ontbijt.
 • Het ontbijt in Spanje vindt pas vanaf 08.30 – 08.45 uur plaats. Dat houdt in dat als je nog een tijdje moet rijden, de auto moet parkeren en even moet zoeken, de tijd van de eerste activiteit niet te vroeg moet zijn. In Sevilla was de fietstocht van 10.00 uur (09.45 uur aanwezig) bijna niet haalbaar. De fietstocht zelf was overigens erg leuk en de parkeergarage die jullie hadden aanbevolen (Interparking Cano y Cueto) was echt prima.
 • Molino del Nava in Montoro: supermooi, fijne kamer, aardig personeel, heerlijk eten, mooi zwembad. Erg ontspannen omgeving. We hebben het daar erg naar ons zin gehad. Mooie olijfbomentuin ook. Cordoba is ook geweldig. Parkeren kan goed bij parkeergarage La Mezquita.
 • Puerta de la Luna in Baeza: parkeren kan het best buiten het stadscentrum in een soort parkeerweide (Navigatie: Calle al-Bayyasi). Het is namelijk bijna niet te doen om door de smalle straatjes naar het hotel te rijden. Wij vonden dit hotel leuk omdat het midden in het centrum lag, alles was te lopen. Kamer was echt prima, eten was goed, maar niet heel bijzonder. Gelukkig wel een eigen restaurant en een tapasbar. Baeza zelf is zo leuk en mooi dat we niet meer naar Ubeda zijn gegaan.  Er is echt voldoende te zien in Baeza zelf.
 • Cortijo del Marqués in Albolote (Deifonte): een waar paradijsje! Alles klopt hier, de mensen, de locatie, de kamer, het eten, het heerlijke ontbijt, de openhaarden in de gezellige eetzaal. Mooi zwembad. Echt perfect. Hadden we graag nog twee dagen langer gebleven. Het Alhambra is natuurlijk fantastisch. Parkeren kan het best bij Parking Alhambra, het is daar zeer goed en efficiënt geregeld.
 • Cortijo del Arte in Pizarra: een enorme verrassing. Als je aan komt rijden weet je niet wat je ervan moet denken, het lijkt erg op een wat goedkoop motel. De kamers liggen echter aan een heel leuk pleintje en hoewel ze eenvoudig zijn, was het bed heel goed. De grootste verrassing is echter het prachtige, romantische restaurant onder een mooie pergola met gezellige muziek en voortreffelijk eten. Dit was echt heel goed. Mensen zijn aardig en ontbijt is ook heel goed.
Alles bij elkaar hebben wij het geweldig gehad, wij zullen jullie zeker aanraden als mensen ons ernaar vragen.

Bedankt voor alles, we kijken met een zeer goed gevoel terug op deze reis en wellicht komen we in de toekomst weer bij jullie terug.

Bel of mail mij terug