Monsano
Wijnproeverij
Uit Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio dei Castelli di Jesi, de wijnen die de geschiedenis van de belangrijkste DOC van de Marche hebben gemaakt. Al zestig jaar, met de passie en expertise van meer dan honderd wijnmakers, zijn we ambassadeurs van Verdicchio in de wereld.
De vele prijzen die in de loop der jaren aan onze wijnen zijn gegeven, zijn een bron van grote trots voor ons. Ze zijn de erkenning van de passie en toewijding van onze producentenleden en al het personeel, die deze wijnen van bijzondere waarde tot een symbool van de Marche in Italië en in de wereld maken.
2* Diners zijn inbegrepen
– 1* diner bij restaurant Raggiazzurro, een de heerlijke viskeuken, in Senigallia, op 23 km.
Dit sfeervolle restaurant staat bekend om zijn goede keuken, waar de focus ligt op vis. Hier is een 4-gangen menu gereserveerd.
– Ristorante Dal Mago, lokale keuken in Morro d’Alba op 9 km van Villa Montefiore
Rond 1950 begon Spartaco Romiti hier een restaurant met zoveel passie en eenvoud dat het de titel
van “goochelaar van wijn, goochelaar van wild en keuken” verdiende. Tegenwoordig biedt de familie
Romiti een smakelijke en echte keuken, waarin recepten en zorg voor het milieu, bereidingskunst en
keuze van ingrediënten een kennis vormen die al vijf generaties lang wordt verzameld en
doorgegeven.
Olijfolie proeverij
L’ORO ANTICO is een extra vierge olijfolie die afkomstig is uit de grote marche boerentraditie, wordt met wijsheid en passie geproduceerd door de Oleificio F.lli Mosci en is een olie die de smaak en eenvoud van het verleden op tafel brengt.
De olijfboom is al eeuwenlang geworteld in de regio Marche. Sinds de middeleeuwen had de olie verkregen uit deze olijfbomen een onschatbare waarde en werd ook gebruikt als een vorm van betaling en op de markt gebracht op het hele Italiaanse schiereiland.
Het gebied dat wordt verbouwd met olijfbomen is voornamelijk verdeeld in de heuvelachtige gebieden van zowel de kust als het binnenland, zelfs als het extreem gefragmenteerd is. Het fortuin van de olijventeelt in Marche is gekoppeld aan de vele historische planten van inheemse variëteiten, die vaak de gebieden identificeren en het Marche-product kenmerken.
Variatie, klimaat en bodem zijn de belangrijkste factoren die de typischheid van de olie bepalen.
De filosofie van de regio Marche is geweest om het lokale olijferfgoed te verbeteren, om een hoge standaard en onbetwiste kwaliteit te bereiken door een nicheproduct te creëren dat wordt erkend door onderzoeksinstituten en universiteiten.
In samenwerking met Marche Craft zijn de volgende 2 workshops inbegrepen
Ontdek het hart van de Marche
Maak kennis met de ambachtslieden, de bewakers van de beroepen van immense waarde, die overgaan van traditie naar innovatie.
In tegenstelling tot andere industrieën bestaan aanbiedingen in deze sector nog steeds niet of, meer precies, er zijn ondergewaardeerde, kleine bedrijven. Marche Craft wil samenwerken met kleine bedrijven om gemeenschappelijke synergiën te vinden en om het voorbestaan van deze unieke bedrijven te waarborgen.
• Terracotta workshop
De route begint met een bezoek aan Giovanna Baldelli’s “La Bottega dei Cocci” en gaat verder in het terracotta laboratorium van Daniele Giombi, waar het mogelijk zal zijn om de objecten van de oude traditie van terracotta ambacht met zijn wortels in Fratte Rosa te bewonderen. Daarna eindigt de route bij het terracotta laboratorium van Giacomo Bonifazi, waar de workshop zal worden gehouden. De workshop omvat ook een demonstratie van de verschillende stadia van terracottaproductie, van het vormen van de klei tot glazuren en bakken. Aan het einde van de workshops wordt een aperitief geregeld voor de deelnemers die geïnteresseerd zijn. De creaties van de deelnemers zullen, na het bakken, beschikbaar zijn om te worden verzameld in het laboratorium “Terrecotte Bonifazi” in Fratte Rosa.
Alle apparatuur wordt door de organisatie geleverd. Comfortabele kleding die vies kan worden, wordt aanbevolen.
Waar; in Fratte Rosa, duurt een middag
• Workshop papier maken
Tijdens de workshop leer je de geschiedenis van papier, van het ontstaan tot heden. Je krijgt grondstoffen gepresenteerd, waaronder cellulose, flocculanten en kleuren, en je leert de verfijningen van snijden en fibrillatie. Samen zullen we de vorm en doeken kiezen om het papier beter vorm te geven, technieken voor het vervaardigen van vellen te leren en vervolgens creatieve technieken te benaderen waarvan het specifieke papier verbergt.
Waar; Academia delle Arti Cartaie – Fabriano – Venezia. Duurt een halve dag.