070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Kololo is een bijzonder wildreservaat ten noorden van Johannesburg

Een van de bijzondere kenmerken van Kololo Game Reserve, zo groot als de halve Hoge Veluwe en gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, is dat er hier geen groot wild leeft dus dat je er rond kunt fietsen en wandelen, nagenoeg zonder de kans om opgegeten te worden, schreef ik alweer een tijd geleden op mijn eigen blog. En: ‘Dat is wel minder avontuurlijk maar aan de andere kant ook wel weer duurzaam en zeker goed voor herhalingsbezoek. Gevolg is dat heel wat gasten regelmatig terugkeren, Kololo is dan ook een plek om verliefd op te worden.’

Ik was er net een paar dagen geweest en was er inderdaad verliefd op geworden, ondanks het feit dat we het met het weer niet zo troffen: het was erg regenachtig. Niettemin: vanuit je comfortabele bungalow het wildreservaat voor je zien liggen, en in de verte bijvoorbeeld giraffen met hun statige passen langzaam hun weg te zien vervolgen geeft een bijzonder en gelukzalig gevoel.

We waren er twee nachten en deden vier gamedrives, de eerste aan het einde van de middag van aankomst, de laatste vroeg op de ochtend van vertrek. Drie keer naar Welgevonden, waar al het grote wild op je camera lijkt te wachten, een door Kololo zelf. Tussendoor kun je hier ook zelf op pad omdat bijvoorbeeld zebra’s, springbokken en wildebeesten niet in jou als smakelijk hapje geïnteresseerd zijn.

Eén tafereel zullen we nooit vergeten: we bekeken in Welgevonden een groep luierende en spelende leeuwen, op niet meer dan dertig of veertig meter afstand. Opeens kwamen ze een voor een in beweging. Langzaam, achteloos bijna en alsof ze het zo hadden afgesproken kozen ze allemaal positie, honderd tot tweehonderd meter van ons vandaan. Toen begon opeens de hunt op een groep zebra’s die te laat reageerde, althans een van hen, die al snel door de leeuwen werd ingesloten. Zo waren we getuigen van een heuse ‘kill’. De ranger startte de auto en reed de kant uit waar de leeuwen inmiddels aan hun maal begonnen waren. Vanaf niet meer dan dertig meter keken we toe, constateerden we dat de leeuwen ons – gelukkig maar – slechts zijdelings aandacht gaven en uiteindelijk de zebra na een hevige grom in stukken verdeelden en ze er allemaal met een eigen poot of stuk rug vandoor gingen. Wij gaan er zeker terug.

Kololo is onder meer opgenomen in onze rondreis Wildlife, Wetlands en Beach, en is ook zeer geschikt om met (jongere) kinderen te bezoeken.

(Aangezien Ambiancetravel.nl de reizen veelal op maat maakt, stelt men daar graag een reis voor u samen waarin Kololo is opgenomen.)

Bel of mail mij terug