070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Camper rondreis Amerika

Wie overweegt om een rondreis door de VS of Canada te gaan maken, zal zichzelf de vraag moeten stellen: camper of hotels? In de onderstaande analyse zal ik proberen een vergelijking te maken tussen beide.

Wat wil je zien/meemaken?
Wie met name steden wil gaan bezoeken, is beter uit met hotels. Een camper is een groot en log voertuig waarmee het oppassen is in steden, dat moeilijk te parkeren is en waarvoor je nauwelijks leuke campgrounds vindt in de buurt van de stadscentra. Dus zit je al gauw een half/heel uur verwijderd van het centrum en dan nog vaak op een campground van het type ‘asfaltvlakte’ (dus niets aan). Is het doel daarentegen het bezoeken van de nationale parken in de USA en/of Canada, dan is een camper een betere keuze. In deze parken zijn vaak weinig/geen hotelkamers beschikbaar en wordt je dus als hotelgast verbannen naar de hotels buiten het park, niet zelden op een uur of langer rijden.

De streken van Amerika/Canada vergeleken
Veel Nederlanders en Belgen die naar de VS reizen, willen met name de nationale parken aan de westkust bezoeken. De Grand Canyon, Bryce, Zion, Yosemite, Sequoia en eventueel Yellowstone spreken sterk tot de verbeelding. In Canada zijn het met name de streken in Alberta en British Columbia die bezoekers trekken. Wie graag de nationale parken bezoekt, is beter uit met een camper. Er zijn veel campgrounds in de nationale parken en die liggen vaak op de mooiste plaatsen. Dus aan het meer of aan het riviertje. Campgrounds zijn in Amerika en Canada uitstekend ingericht. Alle hebben een ton met een bbq-rooster en veelal zijn de campgrounds zodanig opgezet dat je niet bij elkaar op de lip staat maar de nodige privacy in/om je camper hebt.

Naar Amerika met (kleine) kinderen
Voor wie met kleine kinderen reist, is een camper verre te prefereren boven een verblijf in hotels. Het eerste voordeel is natuurlijk dat je je huis bij je hebt. Kinderen kunnen dus makkelijk slapen maar er is ook meer leefruimte dan in een hotel. Zet de deur open zodra je bent aangekomen en ze kunnen zelf om de camper heen scharrelen. En dennenappels zoeken of takjes. In een hotel gelden vaak meer gewoonten en gebruiken waar je je als gast aan te houden hebt. Bovendien hebben niet veel hotels kamers met verbindingsdeur of ruime familiekamers. Ook de avonden zijn heel leuk in een camper. Lekker fikkie stoken, bbq-en op je eigen rooster en naar bed als het tijd is. Dat bed is altijd ‘om de hoek’ zodat je als ouder niet gebonden bent aan de hotelkamer maar gewoon lekker buiten kunt zijn terwijl je kids al in bed liggen. Ook het wakker worden is redelijk spectaculair. Ik heb het al vaak gehad dat ik ’s morgens mijn gordijntje opzij schoof en zag dat er een groot hert op een meter afstand van de camper stond te grazen. Dat is iets dat je niet snel zult vergeten en dat je niet meemaakt als je in hotels verblijft. Het voordeel van een hotel is weer vaak dat het een zwembad heeft terwijl de meeste campgrounds -zeker die binnen de parken liggen – geen eigen zwembad hebben. Soms is er dan weer wel het meer voor de deur of het riviertje waar je in kunt spelen.

Kostenvergelijking tussen camper en hotel
Campers zijn duur en zeker als je de brandstof erbij telt, is het niet goedkoop. Denk aan een paar honderd euro per nacht. Hoeveel ‘een paar’ is, hangt af van de grootte van de camper, het seizoen dat je gaat en de afstand die je rijdt. Maar het voordeel van de camper is dat je alle eten en drinken tegen supermarktprijzen consumeert terwijl in een hotel elk drankje en ijsje tegen hotelprijzen gaat. Ook moet je vaak meer kamers hebben en die moeten uiteraard betaald worden. Mijn gevoel is dan ook dat het per saldo niet zo veel zal uitmaken in prijs. Met als voordeel van de camper dat je meer vrijheid hebt ten aanzien van de indeling van de dag en je kledingkeuze, terwijl een hotel meer gemak en luxe biedt.

Rijden met de camper, afstanden
Veel mensen die wij aan de telefoon krijgen en die overwegen een camperrondreis te maken, vragen zich af of het niet eng is om met zo’n groot ding te gaan rijden. De grotere campers zijn soms wel 10 meter lang, dat zijn toch twee flinke personenauto’s achter elkaar. Maar in de praktijk valt het rijden met zo’n groot ding erg mee. Het eerste half uur moet je even rustig aan doen maar na een dag weet je niet beter. Weet dan dat het verkeer in de VS en Canada erg gedisciplineerd is en de mensen zeer rustig rijden. Er is veel hoffelijkheid in het verkeer. Je krijgt dus makkelijk voorrang en ze zijn erg vergevingsgezind als je de weg opdraait en het achteropkomende verkeer voor je moet afremmen.

Houdt rekening met het feit dat de afstanden groot zijn. Amerika en Canada behoren tot de grotere landen op onze planeet en de afstand tussen het ene park en het andere park, zijn zo een paar honderd mijl (een mijl is 1,6 km). Dat betekent dat je makkelijk van Utrecht naar Brussel rijdt maar ook wel van Utrecht naar Parijs. De kwaliteit van de wegen is goed en de bewegwijzering is ook goed maar er kan op 2-baans wegen vaak niet harder dan 60 Mph (ca 95 km/u) gereden worden. Een afgelegde afstand van 2000 mijl (> 3000 km) is helemaal niet uitzonderlijk.

Het brandstofverbruik van een camper is fors, een volle tank is niet zelden $ 200,-. Op echte reisdagen komt het wel voor dat je 2 x moet tanken dus dat loopt wel op.

Campgrounds
Er zijn tienduizenden campgrounds in de VS en Canada maar de campgrounds waar iedereen wil staan (binnen de nationale parken) zijn vaak al maanden van tevoren volgeboekt. De meeste campgrounds zijn pas bijv. 6 maanden van te voren te boeken en ik heb het wel meegemaakt dat ik startklaar zat op D-day en dat binnen een uur de hele datum volgeboekt was. Mijn advies: besteedt dat uit aan deskundigen die de weg weten en je kunnen adviseren over welke campgrounds en waar.

Hoe lang moet je op reis voor een geslaagde vakantie?
Gezien de grootte van deze landen, zouden wij adviseren om toch zeker niet minder dan 2 weken uit te trekken voor een rondreis. Uiteraard afhankelijk van de streek die je wilt bezoeken en hoe lang je ergens wilt blijven. Omdat het rijden met een camper best intensief is, zouden wij aanraden om minimaal 2 nachten op één plaats te verblijven. Niets is zo belangrijk als het plannen van je route, uiteraard kunnen wij hierbij adviseren. Na zo’n 20 rondreizen met campers door alle streken van de VS en Canada, denken we dat we wel weten waar we over praten.

Wanneer moet je een camper rondreis door de VS of Canada boeken?
Vroeg! Eigenlijk vóór de jaarwisseling. Ten eerste is er dan nog volop keuze in camper types en bovendien gelden er bepaalde vroegboekkortingen. Zeker als je een one-way wilt boeken (ophalen in A, terugbrengen in B) moet je er vroeg bij zijn. Zo’n camper verhuurder maakt een vlootplanning en hoe langer je wacht, hoe minder afwijkingen in zijn planning zullen passen.

Bel of mail mij terug