070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Wandelen op de wereldberoemde Caminito del Rey in Spanje

Ook al lukt het je niet een kaart te verkrijgen om de immens populaire Caminito del Rey te lopen, schroom niet het gebied tussen El Chorro en Ardales toch een bezoek te brengen als je in Andalusië bent. Daar wacht indrukwekkende natuur gevormd door ruige rotsen, fascinerend groenblauw gekleurde stuwmeren, die onder beboste hellingen liggen te schitteren in de zon.

Nu oeverloos op het strand liggen buiten het seizoen niet meer echt tot de mogelijkheden behoort, kan er in het binnenland erachter een nieuwe wereld voor je open gaan. ‘Nieuw’ door de vele activiteiten die je er kunt doen zonder flauw te vallen van de hitte. Maar ook nieuw omdat de eerste najaarsbuien het landschap vaak prachtig groen kleuren, waar het zomers nadrukkelijk bruin, dor en grijs is.

Rijden

Talloze wandelroutes in deze streek leiden je langs fraaie panorama’s en er zijn voldoende restaurants om uit te rusten, iets lekkers te eten en te genieten van de groene pracht om je heen. Heb je geen puf om je fysiek in te spannen, dan is alleen al het rijden tussen de dorpjes Ardales en El Chorro of een bezoek aan Álora meer dan de moeite waard. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten waar je eveneens een goede indruk krijgt van de schoonheid van het gebied.

De Caminito del Rey

Toch blijft het onbetwiste hoogtepunt wel de Caminito del Rey. Het beroemde pad werd in 1921 geopend door koning Alfonso XIII. De route vormde een korte verbinding voor mensen en materiaal tussen de twee waterkrachtcentrales in El Chorro en in Ardales. Nadat het in onbruik raakte, werd het jarenlang niet meer onderhouden, waardoor het sterk in verval raakte. Toch waren er regelmatig waaghalzen die hun adrenalinetoevoer wilden stimuleren door het pad te volgen met soms de dood tot gevolg. Na het zoveelste ongeluk werd het gesloten. Tot de provincie er een goede publiekstrekker in zag en het besloot te restaureren. Het ooit vanwege het gevaar gevreesde pad, is nu de meest toeristische trekpleister van de provincie Málaga in wording. Dit voorjaar ging het volledig gerenoveerde wandelpad van de koning weer open voor publiek.

De wandeling

Buiten het seizoen loop je de Caminito del Rey van Ardales naar El Chorro, ‘s zomers kun je de route vanaf beide kanten starten. Het is een wandeling van in totaal 7,7 kilometer en qua moeilijkheidsgraad prima in een paar uur te doen, afhankelijk van het aantal momenten dat je wilt genieten van de uitzichten of van een korte picknick. Het hoogteverschil is niet al te groot en er zijn hier en daar wat trappen aangebracht. Het pad is spectaculair om te lopen. Niet alleen vanwege de adembenemende uitzichten die de ruige omgeving je bieden, maar zeker ook vanwege het uitzicht door de kieren tussen de planken heen recht naar beneden toe. Op verschillende plekken in de kloof, de kloof Los Gaitanes, zweefde het houten pad ruim honderd meter boven de aarde, bevestigd aan de loodrechte rotswand.

Praktisch

Als je bij Ardales begint volg je de borden Caminito del Rey. Je kunt er langs de weg parkeren in de omgeving van restaurante El Mirador of op een parkeerplaats. Hier wordt 2 euro voor een dag gerekend. Iets voorbij het restaurant, dat absoluut is aan te bevelen om te lunchen op het schaduwrijke terras hoog boven een fraai groengekleurd stuwmeer, begint de wandeling naar het officiële begin van de Caminito met een lange, lage en vooral donkere tunnel. Na de tunnel volg je de weg die een beetje naar beneden leidt, tot je stuit op de ingang. Hier dien je je reserveringsnummer dat je per email hebt ontvangen te laten zien en krijg je een haarnetje waarover je verplicht een witte helm moet dragen. De belangrijkste instructie is dat je niet van het pad af mag en dat er overal langs de route medewerkers zijn die je kunnen helpen bij wat dan ook. Je kunt meerdere keren per uur met een bus terug naar je auto. Die rit duurt ongeveer tien minuten tot een kwartier en kost minder dan twee euro. De Caminito del Rey is niet toegankelijk voor kinderen onder 8 jaar.

Kaarten

AmbianceTravel zal er altijd alles aan doen om kaarten beschikbaar te hebben op de door u gewenste dag tijdens uw rondreis door Andalusië. Uiteraard kunnen garanties niet gegeven worden omdat er per dag slechts een bepaald aantal mensen wordt toegelaten en de vraag zo enorm groot is. Het verdient aanbeveling om zolang mogelijk van tevoren aan te geven wanneer je de Caminito del Rey zou willen lopen. Dan kijkt AmbianceTravel wat er voor u gedaan kan worden.

Wilt u Caminito del Rey bezoeken? Neem contact met ons op of kijk naar onze Andalusië rondreizen.

Klik hier om op de officiële website van de Caminito del Rey te komen.

 

Bel of mail mij terug