070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Van reclame tot cultureel erfgoed: De Osborne stier

Waar je ook rijdt in Spanje, hij kan je niet ontgaan. Het silhouet van een stevige Spaanse vechtstier. Vaak geplaatst op een markante locatie zodat hij al van heinde en verre is te zien. Deze ‘Toro de Osborne’, ofwel de Osborne stier is circa zes decennia na zijn ontstaan verworden tot cultuurhistorisch erfgoed en nationaal symbool van Spanje. Voor menigeen begint de vakantie in dit land pas echt na het zien van het imposante zwarte silhouet.

Sherrylikeuren
De stier werd in 1956 geboren als embleem in de publiciteitscampagne voor de sherrylikeuren van het Gaditaanse bedrijf Osborne en ontworpen door schilder Manolo Prieto van reclamebureau Azor.

Doordat op last van diverse wetswijzigingen reclame uitingen steeds verder van de openbare wegen dienden te staan, groeide de stier steeds verder in formaat. In de beginjaren mat het beest vier meter, terwijl het bord nu inmiddels circa zeven meter hoog is.

Protesten
Toen in 1988 op grond van weer een nieuwe wet de stier uit het Spaanse landschap verwijderd moest worden, werd daartegen vanuit alle hoeken in de Spaanse samenleving geprotesteerd. De stier zou inmiddels meer symbool staan voor Spanje, dan voor Osborne.

Als reactie besloot Osborne alle publicitaire uitingen van de stieren zelf te verwijderen, maar de stieren, nu helemaal zwart, bleven staan. Dit volledig zwarte silhouet inspireerde wereldberoemde Spaanse artiesten als Bigas Luna, Pedro Almodóvar en Salvador Dalí bij het maken van hun creaties.

Beschermde status
Tegenwoordig geniet de stier een beschermde status in het Spaanse landschap, maar blijft nog steeds een onderwerp voor discussie vanwege de associaties met het stierenvechten. Dierenrechtenactivisten gebruiken als argument tegen de stier dat deze symbool zou staan voor de overal in Spanje georganiseerde stierengevechten. Een in hun ogen bloederig en wreed volksvermaak, waar stieren het ongewilde slachtoffer van zijn.

Souvenir
Het typische silhouet siert niet alleen het landschap maar in stickervorm ook vele kofferbakken van Spaanse auto’s. Daarnaast is een souvenir uit Spanje eigenlijk niet compleet zonder een opdruk van ‘El Toro de Osborne’. Er staan in totaal 90 van die grote, zwarte stieren in het Spaanse landschap. Opvallend veel in Andalusië rond zijn geboorteplaats Jerez de la Frontera en opvallend weinig in de relatief autonome regio’s Catalonië en Baskenland. Maar dat de kans groot is dat je dier tijdens je rondreis door Spanje tegenkomt is wel zeker.

Bel of mail mij terug