070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Romeinse tijd komt tot leven in het Spaanse Itálica

Vlakbij Sevilla herbergt een met cipressen begroeide heuvel een uiterst waardevolle archeologische schat, Itálica. De Romeinse resten van de stad zijn meer dan de moeite van een bezoek waard als je tijdens je rondreis door Andalusië in Sevilla verblijft.

Pakweg het hele gebied dat nu Andalusië beslaat, behoorde rond het begin van de jaartelling tot de Romeinse provincie Baetica. Op een heuvel, vlakbij de rivier Guadalquivir, stichtte Scipio Africanus in 206 voor Christus de stad die later voor Rome zeer belangrijk zou worden: Itálica. In deze bloeiende stad werden twee belangrijke Romeinse keizers, Traianus en Hadrianus, geboren.

Santiponce
Grote delen van Itálica zijn goed bewaard gebleven omdat er nooit overheen werd gebouwd. Prachtige mozaïeken vormden in lang vervlogen tijden de vloerbedekking van de stadspaleizen van de beter bedeelde Romeinen. Sommige lijken zelfs anno nu nog onlangs ingelegd te zijn. Zo goed is de staat waarin ze zich bevinden. Het oudste deel van Itálica ligt grotendeels onder de huidige bebouwing in het dorpje Santiponce. Hier is het Teatro Romano blootgelegd. Het nieuwe stadsgedeelte werd door de gulle keizer Hadrianus gebouwd in de eerste en tweede eeuw na Chr. Dit is het deel waar we als bezoekers doorheen wandelen. Een ander juweel in deze schatkist voor liefhebbers van de oudheid is het overblijfsel van het reusachtige amfitheater.

Romeinse theater
Het Romeinse Theater ligt in het dorpje Santiponce dat over het oudste gedeelte (uit de tijd van Scipio Africanus) van Itálica is gebouwd. Het amfitheater van Itálica is het grootste in Spanje en de op twee na grootste uit het hele Romeinse Rijk. Ondanks de ruïneuze staat van deze door Hadrianus gebouwde plek voor bloedig volksvermaak, is het gebouw door zijn afmetingen nog steeds erg indrukwekkend. De ellipsvormige tribunes omringd door galerijen boden ooit plaats aan 25.000 toeschouwers op drie niveaus; rijk, middenstand en arm. Iedereen, zelfs slaven, kon naar binnen volgens het bekende Romeinse adagium: ‘geef het volk brood en spelen en houd het koest’.

Zeeslagen
In het midden van de arena is een rechthoekig gat te zien van ongeveer vier meter diep dat verbonden is met de catacomben van het theater. Op de dikke houten palen die er nu nog in staan lag een planken vloer. Het geheel werd soms onder water gezet om zeeslagen (naumachia) na te spelen. Onder de arena en de tribunes bevonden zich lange gangen met ruimtes waar de (roof)dieren en gevangenen of ter dood veroordeelden werden opgesloten voor hun ‘optreden’.

Leven in Itálica
Itálica’s forum is grotendeels bedekt door de bebouwing van Santiponce. Het andere, nieuwere deel van de stad, dat aan de rand van Santiponce te bezoeken is, wordt gekenmerkt door brede straten waar delen van de stoepen en het riool nog zichtbaar zijn. Bezoekers lopen zo over de voetstappen die de Romeinen er tweeduizend jaar geleden achterlieten, langs alle bezienswaardigheden.

Mozaïeken
Itálica besloeg in hoogtijdagen ruim 38 hectaren die waren ingedeeld in vijftig blokken (insulae) met gebouwen. Hieronder (semi-)publieke gebouwen zoals de badhuizen, theaters en tempel en particuliere woningen. De stad kende villa’s (domus), waar de economische en politieke elite met hun gezinnen en slaven woonden. Vrijwel elke domus had ook een binnentuin of patio (peristilium). De vloeren van de vertrekken werden versierd met mozaïeken. In Itálica zijn – in wat ooit vier verschillende stadspaleizen waren – nog prachtige mozaïeken te bewonderen; Casa de Exedra, Casa de los Pájaros, Casa de Neptuno en Casa del Planetario.

Thermen
Met slechts een symbolisch bedrag als toegangsprijs vormden de Romeinse badhuizen dé sociale plek bij uitstek voor arm én rijk en niet alleen om te baden. Men kwam er lezen in de bibliotheek en sporten in andere ruimtes. Ook was er een café om te praten of te handelen. In Itálica zijn verschillende – zowel publieke als private – badhuizen gevonden. De Termas Menores werden gebouwd in de tijd van Traianus en bevonden zich in het oude stadsdeel. De Termas Mayores, gebouwd door Hadrianus waren groter en luxer.

Archeologisch museum
Tussen de ingang van Itálica en het amfitheater bevindt zich een klein museum en een winkel. Verreweg de meeste vondsten van grote geschiedkundige waarde bevinden zich niet meer in Itálica maar in het archeologische museum van Sevilla. Het winkeltje heeft wat souvenirs en een aardige collectie boeken over de oudheid, de omgeving en Itálica zelf.

Bel of mail mij terug