070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Regio Baskenland timmert meer aan de weg in Nederland

Baskenland wil meer Nederlandse toeristen en timmert hard aan de weg om dat doel te bereiken. Op dinsdag 27 mei werd de streek tijdens een workshop in Amsterdam gepresenteerd aan de Nederlandse reiswereld en de pers. Sinds gisteren vliegt KLM dagelijks van Amsterdam naar Bilbao waar voorheen alleen Vueling 3 x per week een rechtstreekse verbinding onderhield.

Baskenland wil zich profileren als een streek met veel gastronomie. Op een relatief klein gebied, grofweg de driehoek San Sebastian – Bilbao – Vitoria (ongeveer zo groot als de Randstad) heeft Michelin maar liefst 29 sterren toegekend waaronder 4 (!) restaurants met 3 sterren. Dat is de grootste dichtheid ter wereld na Parijs. Tijdens de workshop werden tapas (of in Baskenland eigenlijk Pinxos genoemd) geserveerd. De pinxos komen oorspronkelijk uit Baskenland en de Basken vinden dat de Spanjaarden er eigenlijk met hun vinding vandoor zijn gegaan.

Pinxos zijn kleine hapjes, geserveerd op een lepel met vaak een prachtige opmaak en – smaak. En deze hapjes worden begeleid door de wijnen van de streek waaronder de Tsakoli en de Rioja. Tsakoli is een frisse witte wijn met bubbels, zeer jong en passend bij de zomer. De Rioja kent iedereen en ligt in het noorden in de streek Baskenland.

Stedenschoon
Van de drie belangrijkste steden, zijn San Sebastian en Bilbao het meest bekend. San Sebastian ligt aan een aantal prachtige baaien met mooie stranden en ligt direct aan zee, Bilbao heeft het Guggenheim, is een typisch Spaanse stad en ligt wat meer landinwaarts. Hoewel het weer minder zeker is dan in veel andere delen van Spanje, is het een prachtige streek voor wie prijs stelt op wat minder tropische temperaturen. Grosso modo zijn de zomers mooi met regelmatig een bewolkte – of zelfs regenachtige dag. Maar daarom is de streek zo groen, deze kust heet niet voor niets de Costa Verde (de groene kust).

Ideale rondreis bestemming
Baskenland is een ideale rondreis bestemming. AmbianceTravel biedt een rondreis Noord Spanje met verblijf in Paradores maar ook een rondreis met verblijf in sfeerhotels. Bovendien begint de rondreis die onder de Pyreneeën langs gaat naar de Middellandse Zee kust, ook hier. Al deze rondreizen kunnen natuurlijk naar hartenlust gevarieerd worden. Voor ons was deze presentatie in elk geval aanleiding om er op korte termijn met eigen ogen te gaan kijken. Maar daar leest u hier natuurlijk meer over.

Bel of mail mij terug