070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Paella komt uit Valencia en eet je samen uit de pan

Paella is Spaans. Dat weten we natuurlijk wel. Dat paella oorspronkelijk uit Valencia Spanje komt is al heel wat minder bekend en dat paella oorspronkelijk werd gegeten met kip en konijn en niet met vis, weten vermoedelijk maar heel weinig Nederlanders. Maar nu al weer heel wat meer. Ontdek Valencia met een van onze rondreizen in Spanje.

Het is namelijk waar. Pas geleden mocht ik kennismaken met Valencia, een stad met een goed onderhouden, gezellig en overzichtelijk historisch centrum en waar de laatste tientallen jaren door de overheid enorm is geïnvesteerd in nieuwe voorzieningen en attracties, zoals een indrukwekkend operagebouw en de uitgestrekte Stad van de Kunst en Wetenschappen, gebouwd in de bedding van wat ooit de rivier de Turia was en nu grotendeels park is. Deel van dit City of Arts and Sciences is onder meer het Oceanografic, het grootste ‘seaquarium’ van Europa.

Maar we hadden het over paella.

De deskundigen zijn het er niet helemaal over eens waar het woord paella precies vandaan komt: van het woord ‘pan’, waar de paella in bereid en uit gegeten wordt (inderdaad, allemaal uit dezelfde pan) of van ‘para ella’, hetgeen ‘Voor haar’ betekent. De mannen maakten het namelijk vroeger voor de vrouwen. Vermoedelijk van dat laatste.

Dat paella in Valencia is ontstaan heeft mede te maken met de aanwezigheid van de rijstvelden in de omgeving van de stad. Om te eten werd de pan meegenomen naar het land en daar werd voor de maaltijd gebruikt wat voor handen was, en dat was dus rijst en kip en konijn. Overigens wordt de paella uiteraard ook met vis geserveerd in de restaurants in Valencia, maar echt is het niet. Er is overigens ook een paella variant met pasta in plaats van rijst: kleine vermicelli strookjes.

Soms word je in het restaurant gevraagd of je wilt opscheppen op een eigen bordje of samen, mits iedereen er goed bij kan, uit de pan wilt eten. Ik heb het ook meegemaakt dat je werd uitgelegd dat samen uit de pan eten hier de gewoonte is, en hoe de scheidslijn in de pan loopt. Welke variant je ook kiest: de paella in Valencia is voortreffelijk.

Bel of mail mij terug