070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Monasterio de Montserrat

Op ‘bedevaart’ naar het klooster van Montserrat
Op een schijnbaar onmogelijke locatie werd in een grot in het curieus gevormde gebergte vlakbij Barcelona een beeld van de heilige Maagd waargenomen. Samen met een reeks visioenen omstreeks het jaar 880 leidde dit tot het huidige bedevaartsoord rond de beschermheilige van Catalonië, La Moreneta.

Meer nog dan een bedevaartsoord en symbool voor Catalonië, is het ook een bijzondere plek voor een dagje uit als je op rondreis bent door Spanje of een bezoek brengt aan Barcelona. Al vanaf de luchthaven El Prat zijn de steile, pilaar-achtige rotsen in de verte te zien. Ze domineren de omgeving die verder vrij vlak is. Verscholen tussen pieken van ruim 1.200 meter ligt de Benedictijnenabdij met de beroemde zwarte Maagd van Montserrat. Hier huist verder ook een basiliek, een bijzonder museum en een uitgebreide bibliotheek met de Libre Vermell en een bijzondere manuscriptenverzameling uit het einde van de 14e eeuw. Uit deze bibliotheek is tevens de oudste uitgeverij ter wereld die nog steeds in bedrijf is ontsproten: Publicacions de l’Abadía de Montserrat.
Hoe kom je bij het klooster van Montserrat
Een ding is zeker: het is boven bij het klooster altijd druk. Heb je moeite met een krioelende massa toeristen, zorg er dan voor dat je heel vroeg bent, of juist aan het einde van de dag de belangrijkste gebouwen bezoekt. Dat kan het beste als je logeert in het enige hotel dat boven is, Abat Cisneros. De snelste manier om boven te komen is met de kabelbaan vanaf het station Aeri de Montserrat aan de spoorlijn van FGC. Je kunt er ook met eigen auto komen over de Carretera de Montserrat (Montserrat ligt op ongeveer een uur rijden van Barcelona). Parkeren kan onderaan de berg voor 5 euro per dag. Vanaf daar kun je binnen circa een uur omhoog lopen of kiezen voor de eerder genoemde kabelbaan. Tot slot is er de tandradspoorweg die vertrekt vanuit Monistrol de Montserrat, de gemeente waar het klooster onder valt.
Tandradspoorlijn
Wij namen de tandradspoorlijn. Zeker met kinderen is dat een erg leuke ervaring. Door het glazen dak kun je goed de snel veranderende omgeving in je opnemen en met zijn allen raden wat je voor figuren ziet in de steil omhoogstekende, granieten rotsformaties. Tussen de passagiers zaten ook een aantal bergbeklimmers. Volgens hen kun je er op verschillende niveau’s klimmen en abseilen. Goed om te weten, maar wij bezoeken liever het klooster. Daarbij zijn we nieuwsgierig naar het jongenskoor Escolania dat al sinds de 14e eeuw bestaat en vrijwel elke dag optreedt in de basiliek. Na twintig minuten rijden in de ‘Cremallera’ verschijnt voor ons het enorme kloostercomplex dat uitkijkt over het wijdse dal. Eerst zien we het bijna niet omdat de stenen gebouwen door hun kleur mooi opgaan in hun rotsachtige achtergrond.
Bijzonder Catalaans
We horen van een Catalaanse vrouw dat het voor veel jongeren in Catalonië een traditie is om eens in hun leven naar Montserrat te wandelen. De gewoonte is dan om daar vanaf een bergtop de zon op te zien komen in de verte boven de Middellandse Zee. En natuurlijk om er hun Mare Déu de Montserrat te bewonderen. Deze Maagd werd door paus Leo XIII in 1844 tot beschermheilige van Catalonië verklaard. Montserrat op zichzelf heeft een bijzondere betekenis voor de Catalanen. Er werd namelijk altijd Catalaans gesproken. Ook tijdens de dictatuur toen Franco alle talen behalve het Castiliaans had verboden. Omdat de dictator zeer religieus was, zou hij uit vrees voor goddelijke gevolgen Montserrat in die zin met rust hebben gelaten. Door het groeiende nationalisme in Catalonië wint de Zwarte Maagd er de laatste jaren weer weer aan betekenis.
Jongenskoor
Wij hebben nog wat tijd en besluiten naar de top van de San Jeroni berg op 1.236 meter te wandelen. Dit is de hoogste piek. De wandelingen zijn goed uitgezet en ook prima te doen als je maar comfortabel schoeisel aan hebt en genoeg water meeneemt. Om 13 uur schuiven we aan in de basiliek om te luisteren naar het jongenskoor. Absoluut doen als je besluit Montserrat te bezoeken! Erg indrukwekkend om in zo’n overdadig religieuze omgeving te luisteren naar circa vijftig zuivere jongensstemmen. Alleen in het hoogseizoen tussen eind juli en eind augustus zijn ze met vakantie. Kijk om zeker te weten dat je ze niet mist hier voor het programma.

Interesse de Monasterio de Montserratom te bezoeken tijdens uw bezoek aan Spanje? Bekijk dan onze aanbod van rondreizen door Spanje of neem contact met ons op, wij kunnen dan een rondreis met een bezoek aan dit indrukwekkende klooster speciaal voor u op maat maken.

Bel of mail mij terug