070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Een adembenemend natuurpark in het hart van Spanje

Iedereen heeft wel van die Geheimtips die je eigenlijk voor jezelf wilt houden omdat het er niet te druk moet worden en anderszins toch ook heel graag wilt delen, om ook anderen ervan te kunnen laten genieten. Natuurpark Cañon del Río Lobos in de binnenlanden van Castillië en Leon is zo’n tip. Het natuurpark ligt verstopt in een bosrijke omgeving, langs een rivier die door de eeuwen heen een steeds diepere kloof heeft uitgesleten in de zachte kalkstenen rotsen. Te midden van dit indruwekkende natuurschoon ligt bovendien een prachtige Romaanse kapel uit de 13de eeuw, lange tijd de belangrijkste geheime tempel van de Tempeliersorde.

Het natuurpark Cañón del Río Lobos ( in het Nederlands: Ravijn van de wolvenrivier) dankt zijn naam aan de ravijn die door het park loopt. Eeuwenlang sleet de er doorheen stromende Lobos(=wolven)rivier diepe gleuven in de zachte kalkstenen rotsen langs de rivier. In combinatie met de winderosie heeft dit geleid tot aparte vormen in het natuurlijke landschap. Niet alleen wij genieten ervan, maar ook vogels. De vele inhammen in de rotsen maken dat ze favoriete woon- en broedplekken zijn voor de leonese gieren (buitres leonado). Meer dan 250 paren hebben er hun nesten.

Religieuze plek
Eeuwenlang speelde de Cañon del Río Lobos vanwege zijn mysterieuze en geïsoleerde karakter een rol bij allerlei religieuze gebeurtenissen. Een bewijs hiervan is een groep rotsen (monolieten) die eeuwen geleden als altaar voor offers en heidense aanbiddingen zijn gebruikt. Aan het begin van de 13de eeuw hebben Tempeliers in deze rustige en afgelegen canyon bovendien een hermitage in Romaanse stijl gebouwd: de hermitage van San Bartolomé. Deze hermitage is een geheime tempel die allerlei gecodeerde boodschappen van de Tempeliers bevat. Zij is op een strategische plek gebouwd. Onder andere voor de ingang van een grot (de Cueva de los Murcielagos, oftewel de Vleermuizengrot), die vroeger gebruikt werd voor meditatie en bezinning.

Paradijs voor wandelaars en vogelijkers
Het natuurpark, zonder twijfel een van Spanje’s meest spectaculaire natuurparken, is een paradijs voor wandelaars en vogelaars. Door het park lopen goed aangegeven korte en lange, makkelijke én moeilijke wandelroutes. Een eenvoudige en korte wandelroute die ik kan aanbevelen is een boswandeling van ongeveer 4 km in totaal langs de Lobos rivier. De wandeling komt uit bij de hermitage. Volg hiervoor de borden Senda del río (=pad langs de rivier). De totale route Senda del río is overigens 24km lang.

Boomleeuweriken
Een andere mooie wandelroute is de senda de las Gullurías. Het is een route van in totaal 9 km die u leidt langs de mirador Gullurías (=uitkijkpunt van de boomleeuweriken). Van hieruit heeft u een geweldig uitzicht over de prachtig uitgesleten rotswanden van het natuurpark.

Processie
Gedurende San Bartelomé (op 24 augustus) wordt het beeld van San Bartelomé in processievorm naar de hermitage in de vallei van de Cañón del rio Lobos gebracht. Dit is één van de populairste processies in de provincie Soria.

Routebeschrijving
Het natuurpark Cañon del Río Lobos is te bereiken vanaf het plaatsje Ucero (provincie Soria). Volg vanaf het informatiecentrum Centro de interpretación Casa del Parque del Cañón del Río Lobos de borden Parque natural Cañon de Río Lobos. Afhankelijk van hoe lang iemand wil lopen, zijn er verschillende parkeerplaatsen aangelegd.

Tips! 
1. Neem uw eigen eten en drinken mee voor een gezellige picknick. En neem na afloop een versnapering bij de gezellige bar “El Cañon” bij de ingang van het natuurpark.

2. Ga van tevoren langs bij het informatiecentrum Centro de interpretación Casa del Parque del Cañón del Río Lobos. Het is een modern en educatief informatiecentrum n een oude watermolen aan de rand van het dorpje Ucero dat een goed beeld geeft van de flora, fauna en cultuur in het natuurpark Cañon del Río Lobos.

Video: https://youtu.be/QcBH1BN4L9Y

Bel of mail mij terug