070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Bloemenweelde op de patio’s in Córdoba

Ben je in de eerste helft van mei in de buurt van Córdoba, sla deze stad dan niet over, of pas je rondreis door Andalusië er zelfs op aan. Hier wordt het begin van de lente uitbundig gevierd door de stad te veranderen in één grote bloemenweelde. De viering van ‘Los Cruces de Mayo‘ (Meikruisen) is de aanleiding. Buurtverenigingen, broederschappen en individuele bewoners pakken flink uit om het resultaat vervolgens trots te tonen aan wie dat maar wil.

De ‘Día de la Cruz’ is altijd op 3 mei. Enorme kruisen – soms wel 3 meter hoog – worden versierd met bloemen, slingers en palmtakken en geplaatst op kleurrijk uitgedoste patios en pleinen. Rond het kruis schikt men zaken die het (vroegere) dagelijkse leven vertegenwoordigen zoals planten, fruitoffers voor een vruchtbaar seizoen, planten, koperen potten en schalen.

Barretjes
Het voordeel is dat er omheen goed feest wordt gevierd. Barretjes staan op straat, met een beetje mazzel ben je getuige van spontane flamenco-optredens en overal bij de bebloemde patio’s wordt je getrakteerd op ham en kleine glaasjes manzanilla van Monitilla-Moriles die in Córdoba wordt gemaakt. Veel Cordobeños hullen zich in traditionele dracht en de sfeer op straat is die van een typische Spaanse feria. Bij de lokale toeristeninformatiepunten zijn plattegronden verkrijgbaar met de locaties van de versierde patio’s.

Patio festival in Córdoba
Dit ‘Festival de los Patios’ in Córdoba staat sinds 2012 op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van de Unesco. Naast de patio’s zijn ook balkons en de gietijzeren hekwerken voor de ramen (rejas) behangen met bloemen. De bewoners dingen mee naar geldprijzen voor de mooist verzorgde patio, het best versierde balkon en de rijkst behangen rejas. Waar je normaal slechts gesloten deuren in nietszeggende buitenmuren ziet, heb je nu vrij toegang tot deze werkelijk weelderige paradijsjes. Het lijken net oases en je merkt er helemaal niets meer van de drukte van de stad. Het geluid van stromend water vanuit kleine fonteintjes is erg rustgevend. Muren zijn behangen met tientallen aardewerken potten waaruit de bedwelmende geuren van citrusboompjes, lelies, irissen en rozen neerdalen.

Bloemenweelde
Het leuke van dit festival is dat de Cordobeños zelf zo enthousiast zijn over hun patio’s dat ze je zeer gastvrij verwelkomen om je vol trots hun creaties te laten zien. Tijdens een spontane rondleiding met enthousiast uitleg leer je meer over de woning en de elementen op de patio, zoals eeuwenoude putten of wasplaatsen. Het leuke is dat je ook af en toe binnen kunt gluren in de vertrekken van de Cordobeños, zodat je mooie oude keukens ziet of woonvertrekken met antieke kasten en kleurige kussens op de banken

De wijken waar de meeste oudste patio’s te vinden zijn zijn de Judería, Santa Marina, San Augustín en Santo Basilio. Elke wijk heeft verschillende type patio’s. In de Joodse wijk doen ze met opvallend veel sinaasappelboompjes kleiner en knusser aan dan in de andere wijken. In barrio San Andrés domineren viooltjes in verschillende kleuren samen met begonia’s en geraniums. Elke patio ziet er uniek uit. Azalea’s, bougainvilles, anjers, rozen, lelies, begonia’s, asters, hortensia’s, geraniums, jasmijn en damas de noche zijn – onder heel veel meer – bloemen die in Córdoba bloeien. Ook de kruiden rozemarijn, peterselie, munt en tijm zijn te bewonderen én vooral te ruiken.

Palacio de Marqueses de Viana
Ben je op een ander moment in Córdoba dan kunt je, naast het grote aantal restaurants met patio’s, ook in Palacio de Marqueses de Viana maar liefst twaalf patio’s bezichtigen. Dit heet in de volksmond het ‘Museo de los Patios’ genoemd en is te vinden op Plaza de Don Gome, 2. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 19h, zaterdag, zondag en feestdagen van 10-15h. In C/Judíos, 12, naast de Synagoge, bevindt zich Casa Andalusí. Dit is een klein museum in een oorspronkelijk Moors huis, dat laat zien hoe Joden, Christenen en Moren vreedzaam samenleefden in het bloeiende Córdoba rond de tiende eeuw.

Veel van onze rondreizen in Spanje bezoeken Andalusië en in de meeste gevallen ook Córdoba.

Bel of mail mij terug