070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Beelden gemaakt door de natuur in El Torcal

In het groene dal van de Guadalquivir steekt een ruige, grijze bergketen brutaal de lucht in, El Torcal. In dit stukje Andalusië contrasteren de verschillende landschapselementen nogal met elkaar. Het resultaat biedt een perfecte en spectaculaire dagtrip voor op je rondreis door Andalusië.

Op een klein uur rijden van Málaga leidt vanuit Antequera de steile en schilderachtige weg (C 3310) via haarspeldbochten naar de ingang van het beroemde park El Torcal (in het Spaans: Paraje Natural Torcal de Antequera). Hoe hoger we komen, hoe kaler en grijzer het landschap en hoe fraaier het zicht op de groene vlakten beneden. Bij de ingang van het park is voldoende parkeergelegenheid, ligt het bezoekerscentrum en staat informatie over de wandelroutes.

Wandelroutes in El Torcal

Voor fervente wandelaars is El Torcal ideaal. Drie duidelijk aangegeven, zeer veelzijdige routes leiden langs een ontelbaar aantal bizar gevormde rotsen die hét kenmerk vormen van dit park. Een labyrint van doorgangen tussen enorme opgestapelde blokken steen, ligt te midden van grasland dat wordt afgewisseld door struikgewas en steeneiken. Het zijn niet zomaar stenen. Huizen met twee verdiepingen zijn er niets bij.

Groene route

De groene route is het makkelijkste en ook het kortste. Binnen drie kwartier is het ongeveer anderhalve kilometer lange pad te bewandelen, mits je niet in de verleiding komt om hier en daar van de gebaande paden af te wijken om een surrealistisch uitstekende rots van dichterbij te bestuderen. Hier en daar is het moeilijk voor te stellen dat de enorme blokken kalksteen al duizenden jaren of zelfs langer niet van hun plek zijn geweest. De formaties lijken zo los op elkaar gestapeld te zijn, dat ze door een niet al te harde windvlaag makkelijk van hun voetstuk kunnen worden geblazen.

Gele route

De gele route is één kilometer langer, komt grotendeels overeen met de groene route en leidt langs het uitkijkpunt Las Ventanillas. Een natuurlijk venster met zicht over de Montes de Málaga op links, het dal van de Guadalhorce rivier rechts en in de verte zelfs de vaag schitterende golven van de Middellandse Zee. Op erg heldere dagen zie je hier ook Afrika. De dorpjes Casabermeja en Colmenar liggen als witte stippen in de verte te blinken in de zon.

Rode route

De derde route is rood en is 4,5 kilometer lang. Deze leidt naar het hoogste punt van El Torcal op 1.339 meter. Bijna 365 graden uitzicht nu ook naar het noorden, over het park zelf en ook richting de Costa del Sol in zuidelijke richting. In de verte lijken mede-wandelaars op kleine gekleurde miertjes, die nog eens benadrukken hoe indrukwekkend en ook surrealistisch het landschap is. Af en toe waan je je op een andere planeet.

Openluchtmuseum vol beelden

Als je bezig bent met je rondreis door Andalusië en je komt in de buurt, haal dan je wandelschoenen tevoorschijn en neem een kijkje. El Torcal is meer dan de moeite waard omdat je nergens anders zoiets te zien krijgt. Vanaf elke wandelroute zie je overal nieuwe combinaties van sculpturen en steeds meer begint het park op een openluchtmuseum te lijken. Enkele rotsen kregen vanwege hun bijzondere uiterlijk namen als El Sombrecillo (kleine zonnehoed), La Maceta (bloempot), El Macetón (bloembak) en La cara del perro (hondenkop). De bekendste steenformatie in Torcal Alto is symbool van het park en verklaard tot geologisch monument. El Tornillo del Torcal (de schroef van El Torcal) is zo genoemd vanwege een grote, zij het ietwat vergezochte, gelijkenis met een schroef.

Flora en fauna In El Torcal

Boven het park, hoog in de donkerblauwe lucht cirkelen adelaars. Ze spieden de vele soorten knaagdieren die dit gebied bewonen. Flora en fauna in Torcal zijn, zij het niet echt op de voorgrond aanwezig, erg veelzijdig. Maar liefst 664 plantensoorten uit honderd families hebben zich tussen de rotsen weten te nestelen, waaronder dertig verschillende soorten orchideeën. Een kleine tachtig mossoorten vormen zachte, groene tapijten ter afwisseling van de kale grijze stenen. Dassen, berggeiten, everzwijnen, vossen, roofvogels en reptielen verbergen zich tussen de steeneiken, vuurdoorns, vlierstruiken en esdoorns.

Het park bestaat uit vier delen

Het hele park omvat zo’n twaalf vierkante kilometer en bestaat uit vier geologisch van elkaar te onderscheiden delen. Torcal Alto is het bekendste en ook het meest spectaculair. In Torcal Bajo ligt het hoogste punt van het park op bergkam El Camorro de las Siete Mesas (1.339 meter). De Sierra Pelada is het derde deel passages tussen de kalkstenen rotsen afgewisseld door struikgewas. Het vierde deel, Los Tajos y Laderas, begrenst bijna het hele gebied en is het meest bijzonder vanaf het zuiden gezien.

Route naar El Torcal

Volg vanuit Antequera (circa een uur rijden vanaf Granada) de C3310 richting Villanueva de la Concepción de borden ‘El Torcal’. Neem op de N331 vanuit Málaga ter hoogte van Casabermeja de locale weg tot ongeveer zes kilometer voorbij Villanueva de la Concepcion en volg de borden El Torcal.

Bel of mail mij terug