070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Opera en ballet tussen de ruïnes van Pompeï

De Vesuvius bedolf Pompeï in 79 na christus onder een dikke laag vulkanisch gesteente en hete as. Pas in de 17de eeuw werd de stad ontdekt en begon men geleidelijk met de opgravingen. Zo werd pas duidelijk hoe groot het drama was dat de uitbarsting van de vulkaan had veroorzaakt. Ruim tweeduizend mensen lieten abrupt het leven en de complete stad verdween eeuwenlang uit beeld. Nu, bijna tweeduizend jaar later, zijn de ruïnes van Pompeï een ‘must see’ uit de hoogste categorie maar dat geldt eens te meer als hier in de zomer het befaamde Pompeïfestival wordt gehouden. Bezoek het tijdens je rondreis Italië.

Dankzij de gestolde lava die het stadje beschermde tegen de tand des tijds is Pompeï een van de best bewaard gebleven Romeinse opgravingen waar aan we veel van onze huidige kennis over het dagelijks leven van de Romeinen aan te danken hebben. Gebouwen, tempels standbeelden en schilderingen zijn nog zo goed intact dat je je er direct in het verre verleden waant en een goed beeld krijgt van hoe de Romeinen hun dagen doorbrachten. Pompeï was als havenstad een welvarend handelscentrum met een voor die tijd zeer vooruitstrevende infrastructuur en waternetwerken.

Terug in de tijd
Een bezoek aan het oude Pompeï is op zijn zachtst uitgedrukt dan ook erg fascinerend. Tussen de resten waarin je duidelijk gebouwen herkent, stap je over de driedimensionale Romeinse zebra’s waar precies genoeg plek over was om karren te laten passeren. Op veel plekken geven goed bewaard gebleven gereedschappen of zaken als ovens, werkbanken en dergelijke inzicht in welke ambachten er werden uitgeoefend. In welke luxe de rijkste inwoners zich konden wentelen zie je bijvoorbeeld in het Huis met de Faun of het Huis van de Vettii waar schitterende fresco’s en fraaie mozaïeken met elkaar om aandacht lijken te strijden. Mocht je na Pompeï nog meer willen zien, dan is het Museo Archeologico Natzionale in Napels een must. Hier liggen de meeste opgegraven voorwerpen en zijn daarnaast ook veel voor eeuwig versteende lichamen van mensen te zien in confronterende houdingen waaruit soms blijkt dat ze zich zeer wel bewust waren van hun naderende einde.

Pompei Festival 2015
De Romeinse havenstad is in elk jaargetijde een must see, maar gedurende de komende maanden mei, augustus en september vindt in dit oude Pompeï een opera en ballet-festival plaats. Voorstellingen worden uitgevoerd tussen de archeologische opgravingen in het amfitheater Teatro Grande degli Scavi. Kom je op je rondreis door Italië in de buurt, dan is het zeker de moeite waard Pompeji tijdens dit festival een bezoek te brengen. Want wat is er indrukwekkender dan in de schaduw van de Vesuvius een klassieke operavoorstelling bij te wonen op een plek die op de lijst met Werelderfgoed van Unesco staat?

Opera’s, ballet Pompeï
Het programma van 2015 biedt onder meer vier populaire opera’s, namelijk La Traviata van Verdi, Tosca van Puccini, Nabucco van Verdi en Il Barbiere di Siviglia van Rossini. De balletvoorstellingen zijn Giselle met muziek van Adam, Het Zwanenmeer met muziek van Tsjaikovski en Carmen-Suite met muziek van Bizet.

Bel of mail mij terug