070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Heerlijke Brunello proeven tijdens slow food reis Toscane

Een slow food reis bestaat uit kijken, luisteren, vasthouden en, natuurlijk, proeven. We hebben olijfolie getest, van lokale gerechten genoten in een osteria en zojuist afscheid genomen van de schapenkaasmaker Guiseppe van de Pianporcino Farm. Nu rijden we, met een paar stukken kaas voor thuis, naar Fattoria Poggio di Sotto, een wijnbouwer aan de voet van het Toscaanse Montalcino. Hier wachten een beroemde Brunello en een iets minder bekende Rosso op ons.

Rondom het op een heuveltop gelegen Montalcino ligt 3000 hectare aan wijngaarden, daarvan de helft bestemd voor de wereldberoemde Brunello Montalcino wijn. Bij Poggio di Sotto worden 35.000 flessen wijn geproduceerd, voor het grootste deel Brunello. De rest is Rosso, maar wel een bijzondere Rosso, legt Chiara Antoni, in dienst van de wijnbouwer, ons uit.

Het nat van de druiven die van de terrassen op drie verschillende hoogten worden geplukt, eindigt in grote vaten gemaakt van een speciaal type hout uit Slovenië. Na twee jaar rijpen bepaalt een gezelschap van drie personen door te ruiken en te proeven in welk vat de meest geschikte wijn zit om nog twee jaar te laten rijpen tot het als Brunello wijn verkocht mag worden, en welke nu al gebotteld en verkocht wordt als Rosso. Maar er gaat precies dezelfde wijn in, zeggen wij verbaasd, in identieke vaten die in dezelfde kelder staan. ‘En toch zit er verschil in, net iets meer structuur bijvoorbeeld,’ zegt Chiara.

De man met de magische neus, Gulio Ganbello, die op een vat nog een verschil van een grammetje sulfaat kon ruiken, is trouwens in januari van 2012 overleden, op hoge leeftijd. In december daarvoor keurde hij nog, het lichaam was op maar met de neus was niets mis.

Poggio di Sotto is met 35.000 flessen geen grote producent. De grootste producent van Brunello’s is Balfi, is goed voor elf miljoen flessen. Maar de kwaliteit van de Brunello van Poggio di Sotto wordt alom geprezen. De moeite van het bezoeken en proeven waard.

Slow food reizen in Italië worden aangeboden door AmbianceTravel.nl

Bel of mail mij terug