070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

De vallei van de Trulli in het ongerepte zuiden van Italië

Helemaal in het zuiden van Italië, in de hak van de laars, ligt een fraai gebied waar naast glooiend natuurschoon gevuld met olijfbomen en wijngaarden ook uiterst charmante kabouterhuisjes te bewonderen zijn. De streek Puglië – of Puglia of Apulië – wordt aangeduid als het nieuwe en nog grotendeels ongerepte Toscane, maar heeft toch een heel eigen karakter, in dit gebied viind u ook de vallei van de Trulli. Het is zeer de moeite waard de streek te ontdekken met een van onze rondreizen Italië.

De Valle d’Itria, de streek tussen Bari, Brindisi en Tarente in de provincie Apulië, wordt ook wel de vallei van de Trulli (meervoud van trullo) genoemd, naar de voor deze streek typische bouwwerkjes. Het zijn kleine ronde, witgepleisterde huisjes van kalksteen. De puntmuts-daken zijn ook rond en van lichtgrijs natuursteen gemaakt. Op veel van die daken zijn religieuze of folkloristische motieven geschilderd.

Alberobello
Het verhaal gaat dat de huisjes rond het jaar 1500 zijn ontstaan. Ze werden zonder cement gebouwd, zodat ze snel weer afgebroken konden worden. Daardoor zouden de boeren die erin woonden minder belasting betalen. Verspreid door de Valle d’Itria vind je veel van deze stenen iglo’s. Wil je er honderden bij elkaar zien, dan is een bezoek aan het dorp Alberobello een must. Hier staan zoveel trulli bijeen dat het dorp een plaats heeft op de lijst met Werelderfgoed van Unesco.

Toeristisch
Laat je in Alberobello niet afschrikken door de vele toeristen en de soms wat opdringerige verkopers. Probeer het stadje buiten het hoogseizoen te bezoeken, dan is het absoluut de moeite waard. De meeste trulli zijn omgetoverd tot souvenirwinkel. Anderen zijn bewoond of dienen als opslagruimte. De heuvelachtige straatjes met de trulli bieden een Efteling-achtige aanblik. Sommige trulli zijn te huur voor toeristen en vooral in de hete zomermaanden aangenaam koel dankzij de dikke muren.

Bijzondere trullo
Sla zeker de trulli siamese niet over. Dit is een dubbele trulli met één facade en twee puntdaken zonder ramen. De trullo Sorrano is een uniek huisje met twee verdiepingen en dient nu als museum. In Casa d’Amore – het eerste kalkstenen huis uit 1797 – is nu het bureau voor toerisme gevestigd. De Sant’ Antonio kerk werd rond 1926 gebouwd in de vorm van een trullo en werd in 2004 compleet gerenoveerd. De trullo Sovrano is de grootste variant van de puntmutshuisjes die ooit gebouwd werd en herbergt nu een exclusieve Bed&Breakfast.

Keuken van Puglia
De keuken van Puglia is eenvoudig, rustiek en ongecompliceerd, maar geniet wel nationale faam. Schuif aan in een ristorante of trattoria waar je veel Italianen ziet en je weet zeker dat je iets goeds voorgeschoteld krijgt. Puglia is de graanschuur van Italië en levert het graan dat gebruikt wordt voor de pasta secca die overal in Italië wordt geserveerd. Daarnaast worden hier groenten als courgettes, tomaten, broccoli, paprika, aubergines, venkel en peulvruchten gekweekt. De derde zuil van de regionale keuken wordt gevormd door olijfolie. Puglia is de grootst olijfolieproducent van Italië. Doordat de provincie omsloten wordt door het water van de Adriatische en Ionische zee zijn vis en zeevruchten ook een belangrijk onderdeel op het regionale menu. Uit mossel- en oesterkwekerijen in de Golf van Taranto komen bijna het hele jaar door

Bel of mail mij terug