070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

De adellijke schoonheid van twee beroemde Italiaanse meren

Dat veel welgestelden door de eeuwen heen er hun villa’s bouwden aan de groene oevers van een van de grote meren in de Italiaanse provincie Lombardije, is goed te begrijpen bij het zien van de talloze jaloersmakende stulpjes op wonderschone locaties. Combineer een bezoek tijdens een rondreis Italië.

In dit gedeelte van Italië is het meer dan aangenaam vertoeven dankzij het heerlijke klimaat, de gevarieerde keuken en de grote diversiteit aan natuurschoon, dorpjes en stadjes. De fijne kiezelstranden komen uit in vaak kraakhelder water uiterst geschikt voor een verfrissende duik of voor het beoefenen van diverse watersporten.

‘Het leven is mooi’
‘La vita e bella’, zullen de bewoners van de villa’s langs de oevers hebben gedacht elke keer wanneer ze hun terrasdeuren openschoven uitkeken op de steile, groene hellingen van het hooggebergte op dramatische wijze eindigend in het diepblauwe water van het Lago Maggiore of Lago di Como. Een mooi panorama dat overal wordt opgefleurd door felgekleurde bloemen zoals camelia’s en oleanders, die het diepe groen van de vruchtbare streek nog groener doen lijken. Grandeur ten top gekarakteriseerd door de negentiende eeuwse welstand. Toch heeft elk meer heeft zijn eigen karakter en hoogtepunten.

Lago Maggiore
Dit zestig kilometer lange meer dat gedeeltelijk in Zwitserland ligt, doet uiterst romantisch aan met de glooiende oevers, de hoge – vaak besneeuwde – bergtoppen op de achtergrond, de keur aan bloemen en de betoverende Borromeïsche Eilanden. Isola Bella is het drukste, Isola Superiori (Pescatori) is een aanrader om heen te gaan voor een heerlijke lunch, maar verwacht verder niet veel bezienswaardigheden. Isola Madre daarentegen heeft het Palazzo Madre met schitterende tuinen en het vierde eilandje San Giovanni is niet te bezoeken. Verbania is de belangrijkste stad aan dit meer en met drie districten en een fraai waterkant met mooie boulevard. Reis je langs de oostoever, doe dat dan op woensdag om de beroemde markt cq. bazaar in Luino te bezoeken. In Laveno neem je – als je niet teveel last hebt van hoogtevrees – de Laveno Funivia, een kabelbaantje naar 949 meter hoogte vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over het meer en de Alpen erachter.

Comomeer (Lago di Como)
Het idyllische bergachtige landschap dat het decor vormt voor het Comomeer doet vaak sereen aan. Ondanks dat het wellicht het spectaculairste meer van de Italiaanse meren is, is het er iets rustiger. Een topplek voor ontspanning en inspiratie. Dat vonden door de eeuwen heen ook componisten als List, Verdi en Bellini, beroemde schrijvers als Wordsworth, politici als Winston Churchill of tegenwoordig spendeert George Clooney er zijn momenten van ontspanning. Het gevorkte en diepste meer van Italië ligt op slechts 35 kilometer van Milaan en werd door gletsjers uitgesleten. De mondaine badplaats Bellagio ligt precies op het raakpunt van de twee armen van het meer en diende als inspiratie voor het Las Vegas Hotel. De welvarende steden Como en Lecco bieden op zichzelf al genoeg bezienswaardigheden, maar vind je dat niet genoeg, maak dan een toer om het meer heen of reis per boot. Pas dan zie je hoe fraai de tuinen zijn van de statige villa’s aan de oever. Stop in Tremezzo voor een bezoek aan Villa Carlotta en de schitterende botanische tuinen, bezoek het charmante vissersplaatsje Varenna en sla Cernobbio met het beroemde, zestiende eeuwse paleis Villa d’Este niet over.

Eten en drinken rond de Italiaanse meren
Vanzelfsprekend vind je in de restaurants in deze omgeving veel pasta (gnocchi en polenta), pizza, verse salades, zoetwatervis- en vleesgerechten en ijs. In de keukens wordt hier veel gewerkt met boter en reuzel en minder dan elders in Italië met olijfolie. Je komt hier veel Gorgonzola- en mascarpone-kaas tegen die in deze provincie wordt gemaakt. De wijnen uit het district Valtellina (Fracia, Dassela, Grumello en Inferno) worden gezien als de betere wijnen van Italië. Zeer bekend in het hele land vanwege de vaak uitstekende kwaliteit zijn de mousserende witte wijnen van Franciacorta.

Bel of mail mij terug