070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Het Canadese Montréal is de grootste ‘Franse’ stad na Parijs

Montréal, na Toronto de grootste stad van Canada, is een beetje een rare stad. In de eerste plaats is het vooral een Franse stad, waar Frans de officiële voertaal is. Na Parijs is het zelfs de grootste stad ter wereld als het gaat om moedertaalsprekers. Hoewel het in het binnenland ligt heeft het stranden en het meest rare is wel dat alle verwijzingen naar de windrichtingen niet kloppen: ze zijn een kwartslag gedraaid. Zeer bijzonder is ook de ‘ondergrondse stad’. Montréal is dan ook een mooie stop tijdens je rondreis door dit deel van de VS en Canada.

Montréal is de hoofdstad van de Franstalige provincie Quebec. De naam is afgeleid van de berg Mont Royal, en zo spreek je naam van de stad dus ook uit, niet op z’n Engels, zoals wij al snel geneigd zijn om te doen. Strikt genomen ligt het hart van de stad op een eiland in de Saint Lawrence rivier. Dat verklaart ook de aanwezigheid van diverse stranden: ze liggen aan de rivier.

Montréal is in 1642 gesticht door de Fransen en inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende en welvarende stad, een internationaal economisch en financieel centrum. Dat is terug te zien aan de enorme wolkenkrabbers die de stad profiel geven, wolkenkrabbers die overigens op basis van lokale wetgeving nooit hoger mogen zijn dan de heuvel Mont Royal. Toch is het niet alleen een economisch centrum. Montréal wordt niet voor niets ook wel het ‘Parijs van Noord-Amerika’ genoemd. Ook op het gebied van cultuur en sfeer in het algemeen heeft de stad heel wat te bieden. Er is een levendig uitgaanscircuit, je kunt er uitstekend eten in allerlei prijsklassen en het winkelbestand bestaat onder meer uit de meest prestigieuze merken. De Rue Sainte-Cathérine wordt zelfs beschouwd als de drukste winkelstraat van Canada.

Het hart van de stad strekt zich uit van de voet van Mont Royal tot aan de rivier. Hier staan oud en nieuw naast elkaar: de twee kathedralen contrasteren hevig met de twee pal ernaast gebouwde enorme wolkenkrabbers. Onder dit hart is de Ondergrondse Stad gebouwd. Via meer dan 32 km aan ondergrondse ‘gangen’ krijg je onder meer toegang tot musea, hotels, winkels en trein- en metrostations. Er zijn 120 in- en uitgangen om dit gangenstelsel te bereiken.

Bezienswaardigheden in Montréal zijn onder meer de Basilique-Cathédrale Mari-Reine-du-Monde, dat qua vorm gebaseerd is op de St. Pietersbasiliek in Rome – maar wel een heel stuk kleiner is. Niettemin is het een indrukwekkende kathedraal. Dat geldt ook voor de Notre-Dame, vermoedelijk de beroemdste kerk van de stad en zowel van buiten als van binnen overweldigend. Van binnen onder meer door een blauwe hemel met sterren aan het plafond.

Tot slot nog over de windrichtingen die met een kwart slag worden geduid: De St Lawrence rivier zou van west naar oost lopen en daarmee dus ook de wegen die er parallel aan lopen. In werkelijkheid is dit echter niet het geval, waardoor de aangeduide windrichtingen niet kloppen. Volgens de stad is het echter goed genoeg. Het is alleen vreemd dat de zon niet opkomt waar dat zou moeten. Maar ook daar kun je aan wennen.

Bezoek aan Montréal is onderdeel van de rondreis langs de Atlantische kust in het noordoosten van de VS (inclusief o.a. Boston) en door Canada met bezoek aan Toronto en Montréal.

Bel of mail mij terug