070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Truffels zoeken in Piemonte november 2019

Zie,voel,ruik en proef de witte truffel

Glooiende heuvels met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Alpen. Kleine dorpjes met bekende namen zoals Asti, Barolo en Barbaresco die hun naam hebben gegeven aan een aantal van ‘s werelds topwijnen. De streek die als bakermat van de witte truffel geldt. Dit is Piemonte in een notendop. In november 2018 organiseert AmbianceTravel een truffelreis voor een klein gezelschap van max 20 personen. Maar individueel deze reis maken, kan natuurlijk ook.

U verblijft in het uiterst sfeervolle hotel La Canonica di Corteranzo in Murisengo. Deze voormalige abdij heeft slechts 10 kamers en ligt prachtig op een heuvel met uitzicht op de omgeving en de Alpen. Het is het centrum van de truffelstreek. Tijdens dit weekend zult u op verschillende manieren kennis maken met de truffel. U gaat mee op jacht naar de truffel, u bezoekt een echte truffelmarkt en ook tijdens de maaltijden geniet u van gerechten met… truffel. Maar ook de uitstekende wijnen van Piemonte worden niet vergeten. We zoeken elk jaar een aantal gerenommeerde wijnhuizen uit voor een proeverij van barbera’s, barbaresco’s en barolo’s. Piemonte als bakermat van de truffel

De bosrijke streek Piemonte, grofweg gelegen ten zuiden van de lijn Turijn – Milaan, geldt als het klassieke truffeldomein van Italië. Niet alleen worden hier veel zwarte truffels gevonden, het is ook de streek van de witte truffel, il tartufo bianco. Deze truffel wordt ook wel de Alba-truffel genoemd naar de gelijknamige hoofdstad van de streek. Hoewel de zwarte truffel praktisch het hele jaar wordt gevonden, gelden de maanden oktober, november en december als belangrijkste truffelmaanden omdat dit de periode is voor de witte truffel. En dan is Alba even de hoofdstad van de wereld. Met truffelfeesten, optochten en truffelmarktenwordt het truffelseizoen feestelijk ingeluid.

De truffel
De truffel, de Italianen noemen hem tartufo, is familie van de paddestoel en groeit onder de grond. Hij gedijt met name goed aan de voet van eiken en populieren waar hij zich nestelt tussen de wortels. De truffel heeft een zeer sterke geur en – smaak en geldt onder fijnproevers als een delicatesse. Omdat truffels niet kunstmatig te kweken zijn, worden ze gezocht door truffeljagers die er met hun hond of – vroeger – varken op uit trekken om ze uit de grond te halen. Juist deze twee dieren zijn zeer geschikt vanwege hun goed ontwikkelde reukorganen. Tegenwoordig worden er meer truffels gevonden door hondjes dan door varkens omdat de varkens ze zelf ook heerlijk vinden. Het vinden van een truffel eindigde dan ook niet zelden in een gevecht tussen truffeljager en varken. Een hondje is makkelijker te verleiden om de truffel af te geven als er een koekje tegenover staat.

Verblijf in La Canonica di Corteranzo
Het verblijf tijdens deze reis is in het sfeervolle hotel La Canonica di Corteranzo. Het hotelletje ligt op een heuvel in het gehucht Murisengo, in het centrum van de witte truffel streek. Het hotel is een voormalige abdij en is één en al ambiance waar u zich snel thuis zult voelen. Het ontbijt is rijk en bevat veel lokale specialiteiten.

Programma
Het vertrek uit Nederland is op vrijdagmorgen per vliegtuig van Amsterdam naar Milaan. Na aankomst staat de bus klaar om het gezelschap naar de truffelstreek te brengen. Daar wordt de lunch gebruikt in een lokaal restaurant. ’s Middags is er een wijnproeverij waarna de bus verder rijdt naar het hotel. ’s Avonds geniet u van een uitgebreid truffeldiner in de omgeving van het hotel. Uiteraard steeds begeleid door een bijpassende wijn.

Op zaterdag staat er na het ontbijt een rit door het heuvelachtige landschap van de Monferrato op het programma met onderweg een stop voor een wijnproeverij. Na een korte espresso-pauze in Monforte d’Alba rijdt het gezelschap verder naar Franco Conterno voor een proeverij, begeleid met bijpassende hapjes. Deze proeverij heeft in eerdere jaren zeer enthousiaste reacties opgeleverd. Na afloop van deze proeverij, keert u terug naar het hotel en is er tijd om op te frissen en wordt er ’s avonds nog een lichte maaltijd geserveerd.

Op zondag gaat de wekker op tijd want gaat u truffels zoeken met een truffeljager en zijn hondje. Daarna keren we terug in het hotel voor het ontbijt en wordt er uitgecheckt. Het is nu tijd voor een bezoek aan een truffelmarkt in de omgeving. U heeft hier de mogelijkheid om zelf truffel te kopen zodat u ook na terugkomst in Nederland nog een tastbare herinnering heeft aan deze reis. Na afloop vindt er een lichte lunch plaats in de omgeving waarna we terugrijden naar Milaan voor de terugvlucht.

In deze reis zijn de volgende elementen inbegrepen:

 • De vliegreis van Amsterdam naar Milaan v.v.
 • Het vervoer ter plaatse met een minibus
 • Twee nachten verblijf incl. ontbijt in La Canonica di Corteranzo op basis van verblijf met twee personen in een 2-persoons kamer
 • Drie lunches inclusief wijnen waarvan één lunch met een truffelgerecht*
 • Twee diners waarvan één diner een copieus truffelmenu* inclusief wijnen
 • Drie wijnproeverijen met o.a. Barolo-, Barbera- en Barbaresco-wijnen
 • Deelname aan een truffeljacht
 • Bezoek aan een truffelmarkt

Niet inbegrepen:

 • Het diner op zondag
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes buiten de maaltijden om, aperitief en digestief anders dan wijn, softdrinks en bier

De prijs is vanaf € 1195,- per persoon op basis van een 2-persoonskamer (een upgrade naar een 2-persoonskamer ‘garden’ of junior suite is mogelijk op aanvraag).

Indien u interesse heeft om deze reis individueel of met een eigen gezelschap te maken, adviseren wij u over de mogelijkheden.

Bel of mail mij terug