070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Beren, wolven en lynxen spotten in Spanje

Voor de meesten onder is, zijn beren en wolven dieren die we kennen uit de dierentuin. Voor een enkeling die het geluk had om door Amerika te reizen en de nationale parken te kunnen bezoeken, is een beer een groot zoogdier uit de VS. En nog weer minder mensen hebben ooit een wolf in het wild gezien. Ook de lynx zie je niet tot nauwelijks. Toch komen ze nog in grotere aantallen voor in Spanje. Beren in de provincie Asturias, wolven op een paar uur rijden daar vandaan in Castilie y Leon en lynxen in de zuidelijke provincie Andalusië bij Andujar. AmbianceTravel biedt u de mogelijkheid om te met eigen ogen te gaan aanschouwen, in hun natuurlijke habitat. Geen garantie op succes maar wel met een redelijke kans, in het seizoen.

Alleen gedurende het seizoen.
Om de kans op een ontmoeting te vergroten, is het wenselijk om in het juiste seizoen te reizen.

Beren
Waar? Somiedo regional park, regio Astiurias
Beste tijd Half apr tot eind mei en half aug tot 3e weekend sept
Hoe? Met bioloog vanaf openbare weg
Kosten? 1-daags vanaf € 90,- p.p.
Taal? Engelstalig

 

Wolven
Waar? Zuidkant Picos de Europa, regio Castilie y Leon
Beste tijd Aug en sept maar ook nov t/m feb
Hoe? Met 4 x 4 en bioloog naar afgelegen gebieden
Kosten? 1-daags vanaf € 120,- p.p.
Taal? Engelstalig

 

Lynxen
Waar? Omgeving Andujar, Andalusie
Beste tijd November tot mei
Hoe? Zowel vanaf openbare weg als vanuit schuilhut
Kosten? 4-daags vanaf € 650,- p.p.
Taal? Engelstalig

Op safari in Spanje
Op zoek naar deze grootste zoogdieren van Europa, doet veel denken aan een safari in Afrika. Ten eerste vindt de tocht plaats aan de dagrand, dus net nadat het licht is geworden en vlak voordat het donker wordt. Overdag is het vaak te warm en laten zich niet zien.

Beren, wolven en lynxen worden met name binnen de nationale parken in hun streek gezien, overeenkomstig Afrika. In tegenstelling tot Afrika, staat er echter geen hek om een nationaal park en lopen er gewone wegen doorheen en liggen er gewone dorpjes in het nationale park.

U logeert in een hotel in zo’n dorpje en wordt ’s ochtends door onze gids in uw hotel opgehaald. U wordt geacht donkere kleding te dragen met verschillende lagen waarmee u uw kleding kunt aanpassen aan de buiten temperatuur. Als u zelf over een verrekijker of telescoop beschikt, is dat meegenomen, onze gidsen hebben ook een aantal exemplaren beschikbaar.

Per jeep rijdt uw gids eerst over een verharde weg maar al spoedig gaat deze weg over in een onverhard pad en rijdt u ‘in the middle of nowhere’. De snelheid is intussen teruggebracht naar 5 km per uur, door een aantal hekken heen komt u op particulier terrein.  Op enig moment wordt de jeep geparkeerd, stapt de gids uit en wordt u gemaand om zo zachtjes mogelijk uit te stappen. De gids sluit zelf deuren om herrie te voorkomen, er mag niet meer hardop gesproken worden en in het schemerduister volgt een wandeling over een pad naar ‘ergens’.  Na een paar honderd meter buigt hij af naar een helling waar iedereen tussen de brem gaat zitten. Statieven komen tevoorschijn, verrekijkers en telescopen worden in stelling gebracht en het zoeken kan beginnen.

Geduld nodig
Wie wolven en beren wil zien, heeft geduld nodig. De gidsen, ervaren biologen, speuren de hellingen af en als ze iets gevonden hebben, worden de telescopen daarop gericht zodat u alleen nog maar hoeft te kijken. Dit is geen activiteit voor iemand met ADHD want het kan uren duren voor er een ‘hit’ is en het kan ook voorkomen dat die er helemaal niet komt. Uiteraard is de natuur hier overweldigend en ondertussen worden herten, gemsen en ander klein wild ontdekt in een prachtig panorama waar de zon steeds meer op het landschap schijnt en uiteindelijk ook ‘onze helling’ bereikt.

Bel of mail mij terug