070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Cordoba, bezoek de Mezquita en de Juderia

Cordoba is één van de grootste steden van Andalusie en heeft ca 300.000 inwoners. De vele bezienswaardigheden zoals de Mezquita en de Joodse wijk de Juderia zorgen ervoor dat Cordoba een geliefde bestemming is. De stad ligt aan de Guadalquivir, de grootste rivier van Andalusie die onder Sevilla in de Atlantische Oceaan stroomt. Door zijn ligging in het binnenland van Spanje, kunnen de temperaturen in de zomer flink oplopen.

Bezienswaardigheden Cordoba

De Mezquita is de op 3 na grootste moskee ter wereld en in het midden is dus een kathedraal gebouwd. Dit gebouw en het omringende centrum van Cordoba staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Mezquita (mezquita betekent ‘moskee’ in het spaans) is vooral ook bekend van zijn vele zuilen, opgebouwd in verschillende kleuren marmer. Voordat het een moskee werd, stond op deze plaats een christelijke kerk die op zijn beurt weer gebouwd is op de plaats van een Romeinse tempel.

De bouw van deze eerste kerk, de Visigotische Kerk, begon in 600 na Christus. Toen de Moren Zuid Europa binnentrokken, kocht de Emir Abd al-Rahman I de kerk en in de eeuwen daarna werd hij omgevormd tot een moskee. Hiertoe werd het oorspronkelijke kerkgebouw gesloopt. Voor de bouw van de moskee werd gebruik gemaakt van de marmeren zuilen van Romeinse villa’s die in de buurt lagen. Omdat die zuilen te kort waren om de gewenste hoogte te bereiken, werd een tweede laag met bogen aangebracht zodat ze toch gebruikt konden worden. Hieraan dankt de Mezquita zijn typische uiterlijk. In totaal werden ca. 750 zuilen gebruikt.

In 1236, na de Reconquista, werd in het midden van de moskee een kathedraal gebouwd die nog steeds dienst doet als centrum van het bisdom Cordoba. In de jaren erna werd de kerk verder uitgebouwd door o.a. Karel V. Vandaag is zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis dat zo kenmerkend is voor christelijke kerken, zichtbaar.

Het gebouw heeft een grote indruk gemaakt op kunstenaar Escher die het gebouw regelmatig als thema heeft gebruikt voor zijn werk.

Een tweede belangrijke bezienswaardigheid is de joodse wijk, de Juderia. Zwerf rond door smalle straatjes en bezoek de 14e eeuwse synagoge die in het centrum van deze wijk staat. Bezoek ook de oude stadspoort Puerta de Almodovar, gebouwd door de moslims en omgevormd door de christenen.

Het gebouw werd in de 16e eeuw omgebouwd tot kerk en in de 19e eeuw weer teruggebracht tot synagoge. Het is één van de weinige overgebleven synagogen van het Spaanse vasteland. Ook in deze buurt is de Calle de las Flores, een straatje vol met bloemenwinkels.

Geschiedenis Cordoba

Cordoba heeft een rijke geschiedenis en veel van dat verleden is nog steeds zichtbaar. Zo was het in de oudheid een Iberische en Romeinse stad terwijl het in de Middeleeuwen, toen de Moren in het zuiden van Europa leefden, een islamitisch kalifaat was. Het was in die tijd één van de grootste steden ter wereld. Ten tijde van de katholieke koningen (los Reyes Catolicos) kwam de stad weer onder christelijke heerschappij en die besloten om middenin een islamitische moskee een christelijke kerk te bouwen: De Mezquita was geboren. Nu is de Mezquita uitgegroeid tot de belangrijkste bezienswaardigheid van Cordoba.

Cordoba tijdens een rondreis Andalusie

Wie een rondreis Andalusie gaat maken, doet er verstandig aan om Cordoba in zijn schema op te nemen. Bij AmbianceTravel verblijft u 1 nacht in Cordoba bij de 8-daagse rondreizen zoals de Paradores rondreis Klassiek Andalusie en Andalusie vol luxe. De 15-daagse rondreizen zoals De Charme van Andalusie en Vamos a Andalucia verblijven zelfs 2 nachten in deze stad. Hierdoor heeft u voldoende tijd om de bezienswaardigheden van Cordoba te bezoeken.

Mezquita Cordoba Andalusië Spanje

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug