070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Andalusie

Zeker als u zich oriënteert op het maken van een rondreis Andalusie, wilt u waarschijnlijk weten waar zich de belangrijkste bezienswaardigheden van Andalusië bevinden. Onderstaand de 7 belangrijkste bezienswaardigheden van Andalusie die absoluut onderdeel moeten uitmaken van uw Andalusie Fly Drive:

Alhambra – Granada

Het Alhambra (letterlijk in het Arabisch: Rode Paleis) stamt uit de 14e eeuw en is zonder twijfel het belangrijkste bezienswaardigheid van Granada en zelfs van Andalusie. Het is een Middeleeuws fort en een paleis en is gebouwd door de Islamitische Moren die in de 15e eeuw vanuit Afrika Europa waren binnengetrokken en van Granada de hoofdstad van hun koninkrijk hadden gemaakt. Het is een typisch Islamitisch paleis met een rechtszaal, vrouwenvertrekken en een prachtige zeer herkenbare architectuur met marmeren kolommen, fonteinen en vijvers. Het complex, gelegen aan de voet van de bergketen Sierra Nevada, werd in 1492 veroverd door de katholieke Reyes Catolicos en werd gezien als een belangrijke verovering op de Moren. Karel V wilde van Granada de hoofdstad van het Habsburgse Rijk maken en liet daartoe in het midden van het Alhambra een paleis aanleggen. In de tuinen van het Alhambra ligt het Generalife, het zomerpaleis van de Nasrid Sultans. Het ongetwijfeld meest gefotografeerde deel van het Generalife, is de Patio de la Acequia (Hof van het waterkanaal), een langwerpige vijver met fontijnen en aan weerszijden bloembedden. Aan de lengteassen zijn marmeren kolommen en paviljoenen. Het Generalife was oorspronkelijk verbonden met het Alhambra.

Het Alhambra prijkt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO die ook bepaald heeft dat er slechts een beperkt aantal bezoekers per dag mag worden toegelaten. Het is dan ook zeer aanbevolen om uw toegangskaarten Alhambra van te voren te laten regelen. AmbianceTravel kan deze desgewenst voor u regelen. Een bezoek aan het Alhambra is onderdeel van alle Andalusie Fly Drives die AmbianceTravel aanbiedt.

Mezquita- Cordoba

Mezquita van Cordoba is gebouwd op de plaats waar ooit de Visigotische Sint Vicentiuskerk stond. Deze bezienswaardigheid van Andalusie is een van de hoogtepunten van een rondreis door Andalusie. Toen de Moren in de 8e eeuw Cordoba en omgeving veroverd hadden, groeide de behoefte aan een islamitische moskee en Abdel Rahman I (756-788) kocht in twee tranches dan ook de Vicentiuskerk op om die te slopen en op die plaats te beginnen aan de bouw van een moskee. Overeenkomstig de Islamitische architectuur, maakte men gebruik van marmeren zuilen die van omliggende Romeinse villa’s afkomstig waren en voor dit doel gesloopt werden. Omdat deze zuilen echter te laag waren, werd een tweede laag aangebracht waarna de zuilen alsnog wel bruikbaar werden. Dit is de reden voor de unieke architectuur waarmee de Mezquita gebouwd is. In de loop der tijd, groeit het aantal zuilen uit tot 1200 en deze moskee een gebedsruimte biedt aan 20.000 gelijktijdige bezoekers. Het is dan de grootste moskee na Mekka. Totdat Zuid Spanje weer in Christelijke handen valt en de Moren worden verdreven. In 1523 geeft Karel V toestemming aan de bisschop van Cordoba om zo’n 400 zuilen te slopen om daarmee ruimte te maken voor een kathedraal. De mezquita is zo kenmerkend vanwege het afwisselende gebruik van rood en wit marmer en heeft kunstenaar Escher geïinspireerd in veel van zijn werken.
Een bezoek aan de Mezquita is onderdeel van alle Andalusie Fly Drive die AmbianceTravel aanbiedt.

Kathedraal – Sevilla

De kathedraal van Sevilla is een enorme gotische kathedraal in het centrum van Sevilla en is na de Sint Pieter en de St Paul’s in Londen het grootste gotische kerkgebouw van Europa. De kerk is gebouwd op de plaats waar voorheen een moskee stond. Nadat de christenen halverwege de 13e eeuw Sevilla hadden heroverd, werd de moskee gesloopt om plaats te maken voor de kathedraal. Toch is nog wel een aantal restanten van de moskee behouden gebleven. Denk hierbij aan de kenmerkende voorhof, de Patio de los Naranjos, het Sinaasappelhof en de minnaret van de moskee, de Giralda. De bovenkant van deze oorspronkelijke minaret stort in bij een aardbeving in 1356 waarna er een nieuwe bovenkant in renaissance-stijl op wordt gebouwd. De bovenkant wordt gesierd door een metershoog koperen beeld dat meebeweegt met de wind en waaraan de toren haar naam ontleent (giralda=windvaan).

Real Alcazar – Sevilla

Deze bezienswaardigheid van Andalusie mag niet ontbreken tijdens een rondreis door deze streek. Het koninklijk paleis van Sevilla is een voorbeeld van de Mudejar-architectuur. Dat is een christelijke bouwstijl die sterk geïnspireerd is op de bouwstijl van de Moren die het zuiden van Spanje in de periode daarvoor in hun greep hadden. De oorsprong is een Romeins of Visigotisch fort dat in de periode daarna door de Moren verder wordt uitgebouwd. Als de Christenen het weer voor het zeggen krijgen, wordt de burcht opnieuw verder uitgebreid, dit keer door de inzet van Moorse bouwmeesters waardoor het paleis zijn huidige uiterlijk heeft gekregen. In nog een latere periode worden er verdere uitbreidingen gedaan in Renaissance – en gotische stijlen. Het complex heeft uitgebreide tuinen in verschillende stijlen en prijkt sinds eind jaren ’80 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wie een Andalusie Fly Drive bij AmbianceTravel boekt, brengt zeker een bezoek aan de Real Alcazar.

Spaanse Rijschool – Jerez de la Frontera

Één van de hoogtepunten van een bezoek aan Andalusie, is een bezoek aan de Spaanse rijschool van Jerez de la Frontera. De historie van deze school gaat terug naar de 15e eeuw toen monniken van La Cartuja zorgvuldig geselecteerde witte paarden gingen fokken en hiermee de bloedlijn van het Andalusische Paardenras tot stand te brengen. Een bezoek aan Jerez is niet compleet zonder een bezoek aan de Real Escuela de Caballo (ofwel de Koninklijke rijschool) te bezoeken. Op dinsdag en donderdag (en in augustus ook op vrijdag) zijn er voorstellingen om 12.00 uur, op de andere dagen wordt er getraind. Van 10 – 17 mei 2010 vindt in Jerez het Feria del Caballo plaats, een wereldberoemd feest in Jerez dat in het teken staat van de bewondering voor het paard. Direct naast de Spaanse rijschool ligt het koetsjesmuseum dat een grote verzameling paardenkoetsen herbergt. Het aardige aan dit museum is dat er bij elk koetsje video’s draaien waarop duidelijk wordt welke (veelal Koninklijke) bekendheid in dit koetsje getrouwd is.

Pueblos Blancos – omgeving Jerez

De Pueblos Blancos (letterlijk: witte dorpjes) bevinden zich in de omgeving van Jerez de la Frontera, grofweg tussen de Atlantische Oceaan en het plaatsje Ronda. De pueblos blancos zijn witgekalkte dorpjes als bescherming tegen de zon. De dorpjes kennen smalle schaduwrijke straatjes waar soms schitterende pleintjes en dito palacios te vinden zijn. Ze zijn ‘aangeplakt’ tegen berghellingen en hebben van oorsprong een verdedigende functie. We bevinden ons immers in de streek die lange tijd de grens is geweest tussen het Moorse Zuiden van Andalusie en het katholieke noorden. Vandaar het grote aantal plaatsen dat als toevoeging ‘de la frontera’ (aan de grens) heeft. De bekendste plaatsjes zijn waarschijnlijk Arcos de la Frontera en Vejer de la Frontera maar er zijn tientallen andere die minder bekend zijn.

Ronda

Ronda is bezienswaardigheid van Andalusie dat van oorsprong een Keltische plaats  was maar ook de Feniciërs, Grieken, Moren en Romeinen hebben er gezeten. Het plaatsje wordt in tweeën gesplitst door een diepe kloof van het riviertje El Tajo waaroverheen drie bruggen liggen. Met name de Ponte Romano (Romeinse Brug) is erg bekend. Vandaag de dag is het de moeite van een bezoek waard vanwege deze brug maar ook vanwege de Plaza de Toros, de oudste nog bestaande stierenvechtarena van Ronda die in het centrum ligt. Verder is de omgeving van deze plaats erg mooi, net erbuiten ligt het Nationale park van Grazalema. De afstand tot de Costa del Sol (Marbella) bedraagt ca. 75 km.

Wij beiden vele rondreizen aan waarbij u al deze bezienswaardigheden van Andalusië kunt bezoeken. Onze aanrader is de Paradores rondreis ‘Klassiek Andalusië’ maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Wilt u een rondreis op maat? Dat kan. Wij stellen de ideale rondreis door Andalusie voor u samen. Meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Kathedraal Saint Mary Sevilla Andalusië

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug