070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   11 dagen
 • Ambiance fly-drive Ook boekbaar als fly-drive
 • vanaf € 1245,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Rondreis Baskenland, Cantabrie, Castilia y Leon en La Rioja

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Bilbao Vincci Consulado de Bilbao 2
2 3-5 Suances Costa Esmeralda Suites 2
3 5-7 Fuente Dé Parador de Fuente Dé 2
4 7-9 León Parador de León 2
5 9-11 Villabuena de Álava Viura 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Bilbao Baskenland Guggenheim Museum
 • Bilbao Paseo de Zagazarte Getxo Spanje
 • Bilbao metro Baskenland metro
 • Bilbao Kathedraal de Santiago
 • Bilbao Alhondiga Winkelcentrum Baskenland Spanje

Bilbao

Bilbao: van vieze industriestad naar trendy metropool

Bilbao was in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog een vieze industriestad met een zwaar vervuilde rivier, de Nervion. Het waren de nadagen van de scheepsbouw in Europa die zich toen verplaatste naar Azië. Wat overbleef waren lege ruimtes waar ooit de werven huisden.

Het gemeentebestuur van Bilbao zat met zijn handen in het haar want wat moest men nu? Men kwam in contact met de Amerikaanse Guggenheim foundation die wel een nieuw museum in Europa wilde openen maar daar was ook veel oppositie tegen want de musea die Bilbao in die dagen kende, trokken nauwelijks bezoekers. Toch werd het plan doorgezet en werd de dan nog relatief onbekende architect Frank Gehry gevraagd om het gebouw te ontwerpen. Die kwam met een iconisch ontwerp en in 1997 opende het Guggenheim in Bilbao zijn deuren.

Dit was de start van een totale transformatie van de stad en het imago van Bilbao veranderde mee. Zo heeft Calatrava (bekend van de iconische bouwwerken in Valencia) een brug over de Nervion ontworpen en heeft Normann de ingangen van de metrostations getekend. De Nervion werd schoongemaakt en rondom het Guggenheim verrezen talrijke nieuwe bouwwerken zoals hotels. Waar vroeger de schepen werden gerepareerd, wordt nu geflaneerd.

Behalve door zijn architectonische hoogstandjes, is Bilbao ook bekend om zijn culinaire tradities. De stad herbergt talrijke toprestaurants met Michelinsterren maar ook een Pintxostour (de Baskische benaming voor de tapas) door de oude binnenstad van Bilbao is zeer de moeite waard.

1 Vincci Consulado de Bilbao
Vincci Consulado de Bilbao
 • Strand Playa de Santa Justa Spanje

Suances

De groene kust van Noord-Spanje

De noordkust van Spanje wordt de ‘Costa Verde’ (de groene kust) genoemd en dat is niet voor niets. Die naam ontleent het aan het feit dat het hier nog wel eens regent. Maar door de klimaatverandering schuift de zone van aangenaam weer steeds verder naar het noorden en komt Noord-Spanje steeds meer in trek bij reizigers uit onze streken. Het is ook dichterbij waardoor het in een dag doortrappen met de eigen auto te bereiken is.

En de noordkust van Spanje is in één woord ‘prachtig’. Het is er groen en glooiend en doet soms aan Zwitserland denken. Als je een vakwerkhuis op een heuvel ziet staan en je knijpt je ogen een beetje dicht, sta je zo in Wallis. Maar de krijtrotsen bij Suances doen weer denken aan Engeland en het Kanaal. Hier beuken de golfen tegen de rotsen van tientallen meters hoogte aan. Maar je vind er ook schattige plaatsjes. Wat te denken van Santillana del Mar. Een prachtig dorpje met een tweetal parador-hotels waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Over tijd die stil staat gesproken: hier vind je ook de grotten van Altamira. Dat zijn de op-één-na-oudste prehistorische grottekeningen die tot nu toe gevonden zijn (na Lascaux in Frankrijk). De grotten zijn gesloten voor het grote publiek omdat de lucht die wij uitblazen een gevaar vormt voor de schilderingen. Maar er is een kopie-grot nagebouwd die zó authentiek is dat wij het verschil met de echte niet zien. En die kun je wel bezoeken.

Tenslotte nog even over dromerige vissersplaatjes en mooie stranden want die heb je hier ook. Bezoek San Vicente de la Barquera, dan vind je én een leuk vissersplaatsje én mooie stranden.

2 Costa Esmeralda Suites
Costa Esmeralda Suites
 • Canrabrië Spanje gondel gebergte
 • Picos de Europa gebergte Spanje

Fuente Dé

De grote onbekende van Europa: de Picos de Europa

De Picos de Europa is een relatief onbekend gebergte op zo’n 20 km ten zuiden van de Spaanse noordkust. Het wordt ook wel het Cantabrisch Gebergte genoemd. Het ligt op de scheiding van de regio’s Cantabria, Asturias en Castilia-y-Leon en herbergt serieuze toppen van boven de 2500 meter. Je gaat erheen om te wandelen en je kunt er prachtige autoritten maken. De flora en fauna is overweldigend. Zo vind je hier gemsen, bruine beren, wolven, vale gieren en lammergieren.

De parador van Fuente Dé staat direct naast de kabelbaan die je naar een hoogte van 1823 meter hoogte vervoert in 4 minuten waarna je prachtige wandelingen kunt maken.

De Picos de Europa herbergen talrijke kalksteengrotten vaak honderden meters diep en in die grotten wordt oa. de typische kaas van de streek gerijpt: de cabrales.

3 Parador de Fuente Dé
 • Kathedraal Leon Spanje
 • Museum Museo de Arte Contemporaneo
 • San Isidoro de Leon Spanje

León

León bezoeken in Castilië en León

León is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die op zijn beurt één van de 9 provincies is van de autonome regio Castilia y Leon. De stad ligt op de Meseta, de Spaanse hoogvlakte op een hoogte van 835 meter en heeft een ruime 100.000 inwoners. Historisch gezien is León een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Maar het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Reconquista, het terug veroveren van het Iberisch schiereiland van de Moren door de Reyes Catolicos (de katholieke koningen).

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van León behoort de kathedraal uit de 13e eeuw die o.a. beroemd is geworden door zijn schitterende glas-in-lood ramen. Verder is er een Gaudi-museum (Casa Botines) en mag je de parador van Leon niet missen die in 2021 voor miljoenen is verbouwd. Het gebouw is van oorsprong een ziekenhuis, is daarna een militair hoofdkwartier geworden en nu dus het meest unieke hotel van León. Tenslotte mag ook het Plaza Mayor niet gemist worden.

 

4 Parador de León
 • Rioja Bodegas Marques de Riscal
 • Rioja wijngaard Baskenland Spanje
 • Rondreis Spanje Santo Domingo de la Calzada Rioja wijngaard
 • Rioja berg Aratz
 • Rioja wijnmuseum museo del vino
 • Bodegas Marques De Riscal Rioja

Villabuena de Álava

Hoewel dit stadje eigenlijk nog in Baskenland ligt, is het landschap meer Castilie-y-Leon. Het is hier droog en warm, ideaal voor de wijnbouw. De wijnstokken liggen goed beschermd tegen die koude noordelijke wind door een heuvelachtig gebied ten noorden van de Rioja-streek. Wie ‘Rioja’ zegt, denkt aan wijn en dat is logisch als je hier rondrijdt.

Bezoek een paar wijnhuizen en laat je voorlichten over het vinificatieproces. Veel wijnhuizen hebben begeleide rondleidingen met proeverijen, tussen Haro en Logrono vind je het meeste wijnhuizen.

5 Viura

Vincci Consulado de Bilbao

Het Vincci Consulado de Bilbao is een nieuw hotel. Het is op en top een design hotel, het gebouw is gebouwd als een zeilboot die de Ría de Bilbao lijkt op te varen. Het hotel biedt een top gastronomie, en het mooiste terras van Bilbao met uitzicht op het Guggenheim en de monding van de rivier. Verder is er een eigen parkeerplaats, een à la carte restaurant en de kamers zijn natuurlijk op en t...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Costa Esmeralda Suites

Na een zorgvuldige en uitgebreide renovatie, in 2014 en 2015, is het hotel nu een mix van landelijke sfeer met gebruik van hout en natuurlijke stenen. Het gebouw heeft z’n oude charme behouden maar is nu voorzien van de nieuwste/ modernste faciliteiten. De accommodatie ligt op de smalle landstrook tussen het gebergte Picos de Europa en de Golf van Biskaje. Dit deel van Spanje staat bekend om ...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Parador de Fuente Dé

Omringd door de imposante bergen en het idyllische landschap van de bergen van het nationaal park Picos de Europa, vindt u de Parador de Fuente Dé. Deze is, samen met de bekende kabelbaan van het kleine stadje, de toegangspoort tot magische bossen, hellingen en een uitkijkpunt van dit natuurlijk paradijs van onvergelijkbare schoonheid. Dit moderne berghotel wacht op u in de regio Liébana, geleg...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Parador de León

Deze zojuist helemaal gerenoveerde Parador ligt in de stad León en is in 2021 heropend na een vele miljoenen kostende renovatie. Het behoort tot de meest luxueuze Paradores en heeft dan ook een *****-classificatie. Deze grootschalige Parador, 'Hostal san Marcos' is gebouwd in de 16e eeuw in de typisch Spaanse Renaissancestijl met barokke elementen. De Parador is één van de moo...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Viura

Dit luxe hotel in Villabuena de Alava ligt op 0,7 km van Luis Cañas en binnen 5 km afstand van Bodegas Virgen del Valle (wijnerij) en Baigorri-wijngaard. Ook Bodegas Marqués de Riscal en Hereded de Ugarte liggen binnen 10 km afstand. El Viura ontspringt als een vulkaanuitbarsting naast de dorpskerk. Grillig gestapelde kubussen ingebed in de steen op de heuvel zorgen voor een fascinerend en indr...

Dag 9-11
Bekijk hotel
Onderstaande vanaf-prijzen zijn per persoon en indicatief. Als u wilt weten hoe hoog de prijs exact is voor uw gewenste reisdatum, nodigen we u uit om een voorstel aan te vragen.

Rondreis Baskenland, Cantabrie, Castilia y Leon en La Rioja

Bel of mail mij terug