070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 • 10 dagen
 • Vanaf Amsterdam
 • Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 999,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Romeinse Rondreis Portugal en Spanje

Er was een tijd dat de Romeinen het op vrijwel het hele Iberische Schiereiland voor het zeggen hadden. Sporen van deze heerschappij zijn op talloze plekken nog prachtig zichtbaar, met deze Rondreis Romeins Portugal en Spanje gaan nemen wij u mee naar de mooiste overblijfselen die Spanje en Portugal te bieden hebben. Voor de liefhebber van deze en latere cultuurhistorie reizen we in het spoor van de Romeinen door Portugal en Spanje.

Lissabon

De reis start en eindigt in het kleurrijke en warme Lissabon. Lees in onze blog meer over Lissabon. Een van de kleinste hoofdsteden van Europa waar bijna alles op de voet te bereiken is.

Eenmaal onderweg komen we langs verschillende zeer interessante en goed bewaard gebleven Romeinse opgravingen in onder meer Coímbra en Mérida. We zien middeleeuwse kloosters zoals die in Alcobaça en Batalha, wandelen door de statige oude universiteitsgebouwen van Coímbra en Évora en naar Moorse forten zoals die in het surfersparadise Peniche en het in Marvâo.

Kasteel van Tomar

Later nemen we een duik in de wereld van de Tempeliers in het indrukwekkende kasteel van Tomar. Interessant is dat veel van wat we op deze rondreis door Spanje en Portugal zien tot werelderfgoed is verklaard. Zo ook het historische, ommuurde centrum van de kleine Spaanse provinciehoofdstad Cáceres, het centrum van het charmante Évora en het verbluffend goed bewaard gebleven Romeinse ensemble in Mérida. Deze Spaanse stad wordt niet voor niets als ‘Rome van Spanje’ aangeduid.

Binnenland van Portugal

De Rondreis Romeins Portugal en Spanje voert ons daarnaast door de schitterende landschappen van het Portugese binnenland en langs de uitgestrekte vlakten van het Spaanse Extremadura. De sfeervolle hotels op bijzondere locaties langs deze route bieden ons voldoende rust om maximaal van de overweldigende indrukken te kunnen genieten.

Bekijk ook de vele andere rondreizen Portugal of individuele rondreizen Spanje op onze site.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-2 Peniche Casa do Castelo 1
2 2-4 Coimbra Quinta das Lágrimas 2
3 4-5 Elvas Monte da Esperança 1
4 5-6 Portalegre Convento Da Provença 1
5 6-8 Merida Ilunion Merida Palace 2
6 8-9 Evora Albergaria do Calvário 1
7 9-11 Lissabon Valverde 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Portugal Lissabon Obidos straat
 • Portugal Obidos Lagoa Lagune
 • Portugal Obidos stad kasteel
 • Obidos kerk Portugal
 • Kerk Igreja de Santa Maria Obidos

Peniche

Dag 1 Peniche
We komen aan in Lissabon waar we aan het einde van onze reis meer van gaan zien. Nu rijden we direct de stad uit om over mooie wegen richting het pittoreske vestingstadje Óbidos te rijden. Dit werd ooit deels op een Romeinse nederzetting gebouwd. Archeologen zijn bezig met het opgraven van delen van het forum en de baden, dus we zullen in de toekomst terug moeten keren om het resultaat daarvan te bewonderen. De stadsmuur beschermt het labyrint van nauwe straatjes met witte huizen die zijn opgefleurd met vrolijke primaire kleuren en bloemen. Het kasteel uit de 12e eeuw is omgetoverd tot een uniek hotel. Over een gedeelte van de stadsmuren kunnen we wandelen. Kinderen mogen er alleen op onder begeleiding en het is geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. Er zijn opvallend veel kerken. Na een paar uur rondkijken, rijden we door naar Peniche, waar we ook zullen overnachten.

1 Casa do Castelo
 • Coimbra kathedraal Portugal
 • Portugal Beiras Coimbra universiteit
 • Kerk Alcobaca monastery Coimbra
 • Portugal Coimbra klooster Santa Clara
 • Universidade de Coimbra Portugal

Coimbra

Dag 2 Peniche – Coimbra
Peniche ligt spectaculair op een dramatisch boven de zee uitstekende granieten klif. Vanaf de Cabo Carvoeiro is het panorama prachtig. Door de vrijwel altijd aanwezige wind trekt het kustplaatsje veel surfers aan. Ook vogelliefhebbers komen er goed aan hun trekken. Het fort biedt een kijkje in de duistere contemporaine Portugese geschiedenis in de tijd dat het donkere bewind van dictator Salazar hier politieke gevangenen vasthield. Wie zich liever wentelt in de zon heeft het voor het kiezen op de mooie stranden, waar in de restaurants genoten kan worden van al het heerlijks wat de Atlantische Oceaan op deze hoogte te bieden heeft. Een bezoekje aan de Berlengas eilanden op 10 kilometer voor de kust behoort ook tot de mogelijkheden. Vanuit Peniche rijden we door naar Coímbra. Onderweg passeren we nog twee beroemde kloosters. Het Santa Maria de Alcobaça is alleen al adembenemend vanwege de omvang en het Mosteiro de Santa Maria da Victoria in Batalha lijkt eerder op een kathedraal dan een klooster en behoort tot een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Portugal. Hierna rijden we door naar Coímbra om te eten en overnachten.

Ten oosten van Alcobaça ligt het natuurpark Serras de Are e Candeeiros waar ‘s werelds belangrijkste collectie te zien is van voetafdrukken van dinosauriussen van 175 miljoen jaar geleden. Ook voor speleologen is dit een waar paradijs vanwege de ondergrondse rivieren en enkele te bezichtigen grotten zoals António, Moeda, Mira d’Are en Alvados. Bovengronds is het landschap bar en droog. Er leven 18 soorten vleermuizen. Vandaar dat dit dier nu symbool van het park is.

Dag 3 Condeixa
We starten de dag met de Romeinse opgravingen van Conimbría in Condeixa op 15 kilometer ten zuiden van Coímbra. Deze best bewaard gebleven Romeinse nederzetting van Portugal is tevens een nationaal monument. De grotendeels intact gebleven stadsmuren, de fundamenten van de openbare baden en ruïnes van een villa met een vloermozaïek van 60 vierkante meter liggen ook nog eens in een prachtig landschap. In het museum zijn de voorwerpen te zien waarop de archeologen bij hun opgravingswerkzaamheden zijn gestuit zoals munten, gereedschap en keramiek. Coímbra zelf is beroemd vanwege de universiteit en andere bezienswaardigheden. Die bekijken we in de middag. De universiteit stamt uit 1290 en is daarmee de oudste van Europa. Het gebouwencomplex, dat ooit dienst deed als Moorse vesting, bevat een enorme barokke bibliotheek, botanische tuinen, een theater en diverse musea. Het werd door de Unesco als werelderfgoed aangemerkt. De Romaanse kathedraal Sé Velha herbergt nog steeds veel herinneringen aan de tijd waarin de Moren overheersten. De nieuwere kathedraal Sé Nova, gebouwd in 1598 begon als Jezuïetenkerk, maar werd later bisschopszetel. Binnen blinkt het goud je tegemoet. Uitrusten van al het moois kan in het centrum van Coímbra op een van de terrassen op het sfeervolle Praça do Comercio, het belangrijkste plein van de stad met elegante 17e en 18e eeuwse gebouwen. Veel restaurants bieden het typische streekgerecht speenvarken aan dat in en om Coímbra veel wordt gegeten.

2 Quinta das Lágrimas
 • Portugal Alentejo Elvas Fort Santa Luzia
 • Paca Forte de Elvas Estremoz
 • Amoreira Aquaduct Estemoz Portugal
 • Portugal Lissabon Obidos klooster convent of christ

Elvas

Dag 4 Coimbra – Elvas (via Tomar)
Na het ontbijt vertrekken we via de Tempeliersstad Tomar naar Elvas. In Tomar bouwden de Tempeliers in de 12e eeuw een indrukwekkend kasteel dat een van de bolwerken werd tegen de Moren. Het erbij horende klooster van de Ridders van Christus is ook meer dan bezienswaardig. Het gehele complex werd niet voor niets bijgeschreven op de lijst met werelderfgoed. Je kunt er uren dwalen door de lange kloostergangen, de bijzondere ronde kapel en genieten van de fraaie muur- en plafondschilderingen. De tuinen nodigen bij mooi weer uit voor een luie siësta of een rustige picknick en in het kasteel waan je je tussen de Tempeliers.

Vanuit Tomar reizen we door naar Elvas, die bekend is vanwege de verdedigingswerken die er tussen de 17e en 19e eeuw werden gebouwd tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje. Het indrukwekkende Amoreira aquaduct, het kasteel en Fort zijn bezoek waard. In Adega Regional kunt u terecht voor authentiek.  lekker eten en gezellige sfeer.

3 Monte da Esperança
 • Portugal Alentejo Marvao kasteel
 • Portugal Alentejo Portalgre Kathedraal
 • Portugal Alentejo Marvao kerk Igreja de Santa Maria
 • Portugal Alentejo Marvao stad

Portalegre

Dag 5 Elvas – Portalegre
Portalegre wordt alleen door het natuurpark Serra de S. Mamede van de Spaanse grens wordt gescheiden. Binnen de gedeeltelijk ommuurde stadskern ligt de 16e eeuwse kathedraal in renaissance-stijl. De stad was erg welvarend in de 16e en 17e eeuw vanwege de textiel-, zijde en (wand)kledenindustrie. Daarom zien we er veel herenhuizen in renaissance-stijl en barok. Ook dit stadje heeft een eigen kasteel met een mooie ligging bovenop de heuvel waar het stadje trapsgewijs tegenaan is gebouwd.

Dag 6 Portalegre – Mérida
We vertrekken via Marvâo en het prachtig gelegen fort met panoramische vergezichten door een lieflijk landschap met kurkeiken, robinia’s en abelen richting het Spaanse Cáceres. Het ommuurde historische centrum van dit stadje is ook werelderfgoed en omdat het amper wordt bewoond, lijkt het er wel een openluchtmuseum. De geschiedenis van Cáceres gaat al terug tot ver voor de Romeinen. Dit volk stichtte er Norbensis Ceasarina in het jaar 25 v. Chr. Niet voor niets voert de Via de la Plata, de beroemde Zilverroute langs de stad. Het centrum bevat dankzij die lange geschiedenis uiteenlopende bouwstijlen die harmonieus in elkaar overlopen. De met keien geplaveide straten geven de middeleeuws aandoende binnenstad extra sfeer. De honingkleur van het zandsteen wisselt esthetisch verantwoord af met het antraciet van andere gebouwen. Er zijn veel fraaie stadspaleizen van buiten te bewonderen van conquistadores die met goed gevulde zakken uit de nieuwe wereld terugkeerden. Cáceres staat bekend om de lekkere ham en deze wordt dan ook in een keur aan restaurants en barretjes geserveerd, samen met andere typische binnenlandse gerechten en vergeet er vooral niet een lekker glas wijn van regionale makkelijk bij te bestellen. Aan het einde van de dag rijden we door naar Mérida.

4 Convento Da Provença
 • Merida plaza mayor de Valverde
 • Merida amfitheater Teatro Spanje
 • Merida Portico del foro romano Spanje
 • Merida Acueducto de san lazaro Spanje
 • Merida templo de Diana Spanje
 • Merida plaza de España
 • Merida kerk Iglesia de Santa Eulalia Spanje
 • Merida amfitheater Teatro Spanje

Merida

Dag 7 Mérida
Mérida’s Romeinse archeologische ensemble behoort eveneens tot werelderfgoed. De resten liggen erg mooi bijelkaar in de Spaanse provinciestad. We starten de dag in het Museo de Arte Romano, gevestigd in een voor deze omgeving reusachtig aandoend gebouw, dat van buiten op een fabriekshal lijkt en van binnen verrassend genoeg op een moderne variant op een Romeinse basiliek. De collectie is verbluffend mooi en interessant en zeer doordacht tentoongesteld. Veel prachtig geconserveerde mozaïeken vinden hun plek aan de muren die over drie verdiepingen strekken. Alle verdere hoogtepunten in Mérida liggen op loopafstand van elkaar. Naast het museum vinden we het zeer goed bewaard gebleven Romeinse theater met een nog behoorlijk grote toneelmuur. Dit dient elke zomer als decor voor het Festival van Mérida met klassiek theater. Ernaast ligt het amfitheater en niet ver daarvandaan de Romeinse renbaan. Verderop in het centrum ligt de tempel van Diana. Na een stedenbouwkundige renovatie wordt deze omgeven van barretjes, terrassen en eetgelegenheden. We bekijken nog het Casa de Mitreo met schitterende mozaïeken en bekijken de Romeinse brug over de rivier de Guadiana. Aan het einde van de dag borrelen we op het plaza de España, waar het altijd erg gezellig is met grote bomen die hoognodige schaduw bieden op hete dagen.

Voor we richting Évora vertrekken hebben we nog tijd om het grote aquaduct der wonderen (de los Milagros) te bekijken. Bovenop de bijna dertig meter hoge palen, die uit gigantische granieten brokken bestaan, is een ooievaarskolonie gevestigd. Het geklapper overstemd de in het eronder gelegen park picknickende of wandelende mensen. Dan wacht hier niet te ver vandaan nog de Santa Eulalia basiliek met een bijzondere crypte en drie lagen geschiedenis. In een klein bezoekerscentrum is informatie te vinden over de heilige Eulalia die terecht werd gesteld tijdens christenvervolgingen onder Diocletianus. We lunchen en vertrekken ‘s middags weer richting Portugal waar we na een rit van iets meer dan anderhalf uur dineren en overnachten in Évora. Deze plaats ligt midden in de Alentejo streek. Deze wordt ook wel de gastronomische ziel van Portugal genoemd vanwege het bijzondere eten en de heerlijke wijnen die er geschonken worden.

5 Ilunion Merida Palace
 • Alentejo Evora tempel Portugal
 • Evora kathedraal Portugal
 • Evora stad Portugal
 • Evora Praca Giraldo Portugal

Evora

Dag 8 Évora
Vandaag gaan we met eigen ogen zien waarom het universiteitsstadje Évora tot wereldergoed werd bestempeld. Het is een uiterst charmante stad met nauwe straatjes, sfeervolle pleintjes en een keur aan restaurants en barretjes waar het typische Porco à Alentejana wordt geserveerd: een stoofgerecht met de ongebruikelijke combinatie van varkensvlees en mosselen. De vele middeleeuwse en renaissancistische paleizen duiden op een welvarend verleden. Het verder grotendeels Moors aandoend stadje bloeide echter al onder Romeinse heerschappij. Uit deze periode resten nog 9 kilometer van het ooit 18 kilometer lange aquaduct van het zilveren water. Een indrukwekkende constructie die grote delen van Evora’s skyline domineert. De Romeinse tempel van Diana uit de 2e eeuw, de vroeg gotische kathedraal Evero Sé en het ernaast liggende klooster Lóios uit de veertiende eeuw zijn echte must sees. De vijftiende eeuwse universiteit die nu plek biedt aan zo’n 8.000 studenten is gevestigd in een voormalig Jezuïetenklooster. Wie nog verder de historie in wil duiken kan een uitstapje maken naar de grootste hunebedden van het Iberische Schiereiland, Anta Grande do Zambujeiro op tien kilometer ten zuidwesten van Évora. Vanaf Évora rijden we in anderhalf uur door naar Lissabon.

6 Albergaria do Calvário
Albergaria do Calvário
 • Lissabon Torre de Belem Portugal
 • Lissabon brug ponte 25 de Abril
 • Lissabon Padrao dos Descobrimentos
 • Lissabon Praca do Comercio
 • Lissabon stad uitzicht Portugal
 • Lissabon Tram Alfama

Lissabon

Dag 9 Lissabon
Deze dag verkennen we de Portugese hoofdstad aan de oevers van de rivier de Taag. Lissabon is een warme, geleefde stad met veel historie en doet vrolijk aan. Alles hier zien in zo’n korte tijd is onmogelijk, maar voor een goede eerste indruk komen we een heel eind. Met hoogtepunten als het Praça dos Restauradores en de obelisk ter ere van de strijders in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje in 1640 tot 1665. Het nabijgelegen treinstation Rossio uit 1887 is gebouwd in neo-manuelstijl door een leerling van Eifel met hoefijzervormige ingangen. Het enorme plein Praça de Comércio direct aan de Taag met als entree dienende triomfboog. Het oude trammetje lijn 28 voert je door de schilderachtige, oude volkswijk Alfame, die beroemd is vanwege de hier alomtegenwoordige Fado, dé muziek van Lissabon. In een buitenwijk van de stad vinden we het monument ter ere van de ontdekkingsreizigers Padrâo dos Descobrimentos uit 1960 en de toeristische Torre do Belém uit 1515 vanwaar de handelsschepen vertrokken naar hun nieuwe routes. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos uit dezelfde tijd heeft een mooi en rustig kloosterhof met uitzinnige ornamenten en de graven van de schrijvers Fernando Pessoa en Alexandre Herculano. Verderop vinden we nog het graf van Vasco da Gama. Vanaf de heuvel waarop het Castelo de São Jorge ligt heb je een fantastisch zicht over de stad en winkelen en uitgaan doen de inwoners in de Bairro Alto. De gastromarkt Mercado da Ribeira is met 35 kramen met traditioneel Portugees eten erg populair. Voor verser dan verse vis en zeevruchten kun je terecht in de seafood tempel Cervejaria Ramiro. Een mooie afsluiter voor deze bijzondere rondreis.

7 Valverde

Casa do Castelo

Casa do Castelo ligt in een prachtige landelijke omgeving even buiten Peniche en op 7 kilometer van het strand. Het is een drie eeuwen oud romantisch uitziend herenhuis achter een Moorse kasteelmuur. Er zijn 7 ruime individueel en klassiek ingerichte kamers verdeeld over twee verdiepingen. In de huiselijk aandoende, gemeenschappelijke leefruimte is een open haard. In de ruime tuin ligt een zwembad...

Dag 1-2
Bekijk hotel

Quinta das Lágrimas

Quinta das Lágrimas**** ligt in de historische stad Coimbra. Dit voormalige paleis is al eeuwenlang een oase van rust, waar zelfs koningen en prinsen verbleven hebben. Het hotel bestaat uit 3 delen: het oude paleis, de botanische tuin (12 ha) en het Spa gedeelte. Quinta das Lágrimas heeft daarnaast een eigen golfbaan met golfacademie. Het hotel beschikt ook over 2 restaurants, waarvan er één ...

Dag 2-4
Bekijk hotel

Monte da Esperança

Deze prachtige agro-turismo is onderdeel van het district van Portalegre, in de gemeente Arronches en ligt bij de gelijknamige plaats Aldeia da Esperança. Dit mooie landelijke complex wordt omgeven door 11 hectare grond met daarop olijfbomen, kurkbomen en steeneiken waar de wijngaard zich uitstrekt. Een paradijs midden in de Alentejo, met accommodaties en activiteiten die dagen van rust en gemeen...

Dag 4-5
Bekijk hotel

Convento Da Provença

Dit prachtig gerestaureerde klooster uit de vroege middeleeuwen heeft 7 ruime kamers en 2 suites. Versierd met museumwaardige en historische details uit de vijftiende eeuw . Dat was de tijd waarin de toenmalige eigenaar Bisschop Jorge de Melo het pand van de ondergang redde. Zijn wapens hangen nog aan de muur en er staan complete ridder-uitrustingen ter decoratie. Het gebouw ligt in een schitteren...

Dag 5-6
Bekijk hotel

Ilunion Merida Palace

Dit hotel is gevestigd op een prachtige locatie. Verdeeld over twee prachtig samengevoegde historische gebouwen uit de 16e en 19e eeuw neem je er gelijk een duikje in de geschiedenis. Ilunion Merida Palace ligt midden in het centrum van Mérida aan het altijd gezellige, met terrassen bezaaide Plaza de España en om de hoek van de belangrijkste winkelstraten. Alle bezienswaardigheden van het Romein...

Dag 6-8
Bekijk hotel

Albergaria do Calvário

Dit 16e eeuwse viersterrenhotel ligt net binnen de oude stadsmuur van Évora en vlakbij het beroemde aquaduct. Ooit huisde er nog een olijfoliemolen, maar inmiddels biedt het zeer smaakvol gerestaureerde boutiquehotel plek aan 23 stijlvolle kamers. De gastvrijheid van het personeel wordt geroemd en alle ruimtes in het rolstoelvriendelijke gebouw zijn smaakvol ingericht. Het is slechts tien minuten...

Dag 8-9
Bekijk hotel

Valverde

Valverde is een uniek boetiekhotel, gelegen in het hart van Lissabon. Dankzij de centrale ligging kunt u uitstekend alle hoeken van Lissabon ontdekken. Het Valverde is een oase van rust, comfort en luxe waar u elegantie, kunst en antiek aantreft. Het pand is sinds eind september 2014 in gebruik als hotel en ligt aan de chique straat Avenida da Liberdade. Het Rossio plein en het nationaal theater ...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Romeinse Rondreis Portugal en Spanje

Bel of mail mij terug