070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 • 6 dagen
 • Vanaf Amsterdam
 • Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 1175,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Culinaire slowfood reis Apulië

Apulië is een minder bekende Italiaanse streek, niettemin van een overweldigende schoonheid en gezegend met een enorme natuurlijke rijkdom en vol met historie. Tijdens deze culinaire rondreis Apulië geniet van het bijzondere landschap en imposante kastelen, inclusief voorname paleizen, antieke kathedralen, olijfoliefabriekjes, oude stenen ‘Trulli’ en witte barokke gebouwen, prachtige grotten en historische Masserias (soort boerenbedrijven).

Apulië is ook de streek van smaken en geuren, waar bakkers, melkveehouders en de boeren producten produceren die hun rijke smaak en geuren te danken hebben aan hun eenvoud. Apulië heeft ook een wereldberoemde wijntraditie. En tot slot het prachtige Matera, dat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege de huizen die deels uit de berg uitgehouwen zijn.

SLOW FOOD PRODUCTEN

Tijdens deze culinaire rondreis Apulië heeft u de mogelijkheid om een aantal van de mooiste Slow Food producten uit deze streek te proeven. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige producten en dranken die soms in hun voortbestaan bedreigd worden. Maar ook andere producten uit de Slow Food beweging zoals:
– De extra vergine olijfolie uit de streek Murgia
– De traditionele kazen uit de streek Murgia
– Capocollo vleeswaren uit Martina Franca
– De Primitivo wijn uit Manduria

Hoogtepunten slowfoodreis

De Caciocavallo Podolico kaas wordt gemaakt van melk van het Podolica koe, een soort dat weinig melk geeft en alleen nog maar in sommige maanden. Het fokken van Caciocavallo runderen vergt veel know-how en vaardigheid maar de resultaten zijn buitengewoon, zeker als de kaas gerijpt is.
De Martina Franca Capocollo, in Zuid-Italië genoemd naar varkensnek, is één van de specialiteiten van de streek Apulië. Het lokale klimaat is niet zo geschikt om te laten rijpen vandaar dat het vlees gezouten wordt. Verder wordt het in kruidige wijn gedoopt en licht gerookt. Deze bereidingswijze conserveert het vlees en voegt een krachtige smaak toe.
Het traditionele Altamura brood wordt gebakken in ovens die de vorm van een sombrero hebben met speciaal meel uit de streek Alta Murgia in de provincie Bari.

RESTAURANTS UIT DE ‘OSTERIE D’ITALIA’ SLOW FOOD GIDS

U zult heerlijke en authentiek lokale gerechten proeven in de zorgvuldig geselecteerde restaurants die alle aanbevolen zijn in de ‘Osterie d’Italia’ slow food gids. Het gaat om kleinschalige lokale trattoria’s die nog steeds uitsluitend verse lokale producten in hun gerechten gebruiken en hun maaltijden bereiden aan de hand van lokale recepten.

WIJNHUIZEN

Tijdens deze culinaire rondreis Apulië heeft u de mogelijkheid om lokale wijnen te proeven en lokale typische producten als u op bezoek bent bij wijnhuizen, (banket)bakkers, boerderijen en markten waar verse producten worden verhandeld. Zoals:
– De “Tarallucci’ (knapperig ringvormig brood)
– De Pucce Leccesi (brood met groente) uit Lecce

KUNST, HISTORIE, CULTUUR EN NATUUR

Tijdens deze culinaire rondreis Apulië bezoekt u ook de meest interessante monumenten, kunstwerken, kerken en landschappen van de streek:
– De verbazingwekkende stalactieten, stalagmieten, enorme ruimtes en verborgen waterpoeltjes in de grotten van Grotte di Castellana.
– Alberobello met de traditionele Trulli, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat
– Ostuni, ook wel het witte dorpje, genoemd met zijn prachtige oude centrum
– Lecce met zijn prachtige oude centrum, ook wel de Parel van Barok genoemd
– Matera, bekend als de ‘Stenen Stad’. Deze stad is het meest bijzondere voorbeeld in het Middellandse Zeegebied van een troglodiet nederzetting die nog intact is. De oudste ‘Sassi’ (oude woningen uitgehouwen uit de rotsen) zijn ongeveer 7000 jaar oud.

Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië. En lees het artikel van culinair journalist Onno Kleyn over slowfood.

 

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-6 Martina Franca Masseria Chiancone 5
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Rondreis Italië Apulië Matera straat
 • Rondreis Italië Apulië Matera stad
 • Rondreis Italië Apulië Lecce Gallipoli Amfitheater
 • Rondreis Italië Apulië Andria Castel del Monte
 • Rondreis Slowfood Italië wijngaard
 • Rondreis Italië Slowfood Olijven plukken
 • Rondreis Italië Apulië Cisternino
 • Rondreis Italië Apulië Otranto nacht
 • Rondreis Italië Apulië Gallipoli haven
 • Rondreis Italië Apulië Andria Castel Del Monte
 • Rondreis Italië Apulië Alberobello Trulli huizen
 • Rondreis Italië Apulië Alberobello Trulli huizen
 • Rondreis Italië Apulië Cisternino straat
 • Rondreis Italië Apulië Gallipoli stad
 • Rondreis Italië Apulië Gallipoli haven
 • Rondreis Italië Apulië Ortranto vuurtoren
 • Rondreis Italië Slowfood druiven persen
 • Rondreis Italië Apulië Lecce Amfitheater
 • Rondreis Italië Apulië Matera stad s'nachts

Martina Franca

Dag 1: Aankomst in Martina Franca
Aankomst in uw hotel Masseria Chiancone in de buurt van Martina Franca. Tijd om even bij te komen van de reis waarna u naar Martina Franca rijdt voor een welkomstdiner in een authentiek restaurant dat in het teken staat van de Slow Food producten van Apulië.

Dag 2: De Murgia: Grotte di Castellana, Alberobello, Martina Franca
We raden u aan om de prachtige Grotte di Castellana te bezoeken die op een diepte van 70 meter meer dan 1,5 km langs een weg ligt. In een sfeervolle trattoria krijgt u een lunch die in het teken zal staan van de keuken van Murgia met wijn uit de streek. Na de lunch kunt u een wandeling maken langs de Trulli, de karakteristieke kleine huisjes met ‘kaboutermutsjes’. U bezoekt dan tevens kleine winkeltjes waar zelf gemaakte kazen en Taralli verkocht worden. Daarna door naar Martina Franca en een avondwandeling door het mooie en historische centrum. Maak een stop bij de beste banketbakker uit de streek in de Corso Italia en proef hun beroemde lekkernijen.

Dag 3) Murgia: Cisternino, Ostuni, Gallipoli
In de ochtend kunt u Cisternino bezoeken, één van de mooiste dorpen van Italië. Bezoek hier het oude centrum en waar de Capocollo, een lokale vleeswaar verkocht wordt kleine winkeltjes voordat u de lunch gebruikt in een prachtige taverna. Na de lunch rijdt u naar Ostuni. Hier stopt u bij een kaasmakerij voor een proeverij van Caciocavallo, Cacio ricotta en Canestrato.

Dag 4) Lecce, Manduria
‘s Ochtends rijdt u naar Lecce. Ontdek al wandelend de oude stad, die de ‘Parel van de Barok’ genoemd wordt. Probeer eens het brood, de pizza’s en de beroemde ‘Pucce Leccesi’ (een traditioneel brood met olijven, tomaten en andere groenten). In de middag doet u Manduria aan, waar u een bezoek brengt het Wijnmuseum en proef de lokale wijn genaamd Primitivo vergezeld van lokale producten. Na afloop keert u terug naar uw hotel voor de overnachting.

Dag 5) Matera
’s Morgens gaat u naar Matera, bekend als de ‘Stenen Stad’ voor een rondleiding. Deze stad is het meest bijzondere voorbeeld in het Middellandse Zeegebied van een troglodiet nederzetting die nog intact is. De oudste ‘Sassi (oude huizen uitgehouwen recht in de rots) zijn ongeveer 7000 jaar oud. Na lunchtijd staat een bezoek aan een wijnproeverij op het programma waar u kennis maakt met buitengewone wijnen.

Dag 6) Vertrek
Na het ontbijt uitchecken en vertrek

Bij de prijs inbegrepen:

5 overnachtingen in de sfeervolle 4* hotels Masseria Chiancone en Relais Corte del Palmieri (of vergelijkbaar)
dagelijks ontbijtbuffet
3 maaltijden gebaseerd op traditionele regionale gerechten
* 1 slowfood welkomstdiner in een restaurant van de ‘Osterie d’Italia’ gids
* 2 lunches in een restaurant uit de ‘Osteria d’Italia’ gids
3 proeverijen van bijzondere producten of wijnen uit regio Apulië
rondleiding met gids aan Matera (2 uur)

Bij uw reisbescheiden ontvangt u een uitgebreid (Engelstalig) routeboek met namen en adressen van hotel(s), restaurants, te bezoeken olijf- en wijngaarden en (kaas)boerderijen en speciaalzaken. Verder namen/telefoonnummers van de gidsen.

Het programma kan veranderen afhankelijk van de periode waarin het plaats vindt.

1 Masseria Chiancone
Masseria Chiancone

Masseria Chiancone

Masseria Chiancone Torricella ligt te midden van een prachtige en typisch Mediterraanse omgeving, op het hoogste punt van zuid-oost Murgia. De centrale ruimten zijn ondergebracht in de oude boerderij, hotelkamers bevinden zich in de bijgebouwen. In de torens onder meer de club, bibliotheek, TV kamer en kamer met open haard. Het hotel ligt bij het historische en sfeervolle Martina Franca, dat ...

Dag 1-6
Bekijk hotel

Culinaire slowfood reis Apulië

Bel of mail mij terug